Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Στη «μαύρη τρύπα» του Γκουαντανάμο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ιερείς κατάσκοποι και μάλιστα προς όφελος της Συρίας! Οχι δεν πρόκειται για κάποιο σενάριο χολιγουντιανής ταινίας. Απλά η πραγματικότητα στη «μαύρη τρύπα» του Γκουαντανάμο, όπου κρατούνται εκατοντάδες «μαχητές», ξεπερνά και την πιο νοσηρή φαντασία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί στο Γκουαντανάμο. Ενας από τους δυο στρατιωτικούς που συνελήφθησαν, ο Αχμαντ Ι αλ Χαλαμπί, μεταφραστής, εργαζόταν για λογαριασμό των συριακών υπηρεσιών πληροφοριών κατά τις αμερικανικές αρχές και συνελήφθη στις 23 Ιούλη κατηγορούμενος για κατασκοπία και για παροχή βοήθειας στον εχθρό. Ο δεύτερος Αμερικανός στρατιωτικός που συνελήφθη, στις 10 Σεπτέμβρη, είναι ο 35χρονος μουσουλμάνος ιερέας Τζέιμς Γι. Οι πράκτορες της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI), βρήκαν πάνω του και κατάσχεσαν πολλά «απόρρητα στρατιωτικά» έγγραφα και κατηγορείται από τις στρατιωτικές αρχές για στάση, παροχή βοήθειας στον εχθρό, κατασκοπία και απείθεια.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για έναν πιθανό σύνδεσμο ανάμεσα στην υπόθεση αυτή και τη Δαμασκό, ο στρατηγός Πίτερ Πέις, αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, απάντησε: «Δε γνωρίζουμε. Μελετάμε την υπόθεση». Εντούτοις, ο Σύρος υπουργός πληροφοριών Αχμαντ αλ Χάσαν, ευλόγως διερωτήθηκε: «Πώς η Συρία μπορεί να έχει κατασκόπους στο Γκουαντανάμο; Η CIA είναι ανίκανη να βρει ένα μεταφραστή της εμπιστοσύνης της;»...

Στο μικροσκόπιο η CIA

Στο μεταξύ, η αμερικανική εθνική επιτροπή που ερευνά τις συνθήκες των «επιθέσεων» της 11ης Σεπτεμβρίου, εξετάζει εκτός των συνθηκών και το ενδεχόμενο να αναδιαρθρωθούν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και να συσταθεί μια θέση επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Η Επιτροπή, που οφείλει να παραδώσει το τελικό πόρισμά της τον Μάη του 2004, παρουσίασε μια δεύτερη, «προσωρινή» όπως χαρακτηρίζεται αναφορά, στην οποία, όμως, δεν περιλαμβάνει στοιχεία από τις διαπιστώσεις της, ή κάποιες προτάσεις. Πάντως, η Επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση να καλέσει προς εξέταση τον νυν Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον προκάτοχό του Μπιλ Κλίντον, στο πλαίσιο των ερευνών για τις αστοχίες, που παρατηρήθηκαν στη λειτουργία και στον συντονισμό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Τις αδυναμίες είχε εντοπίσει και αρχική έκθεση του Κογκρέσου, ενώ στην έκθεσή της η Επιτροπή τονίζει, πως οι αμερικανικές υπηρεσίες βελτίωσαν την ανταπόκρισή τους στα αιτήματα για παράδοση εγγράφων. Στις επόμενες ακροάσεις της η Επιτροπή θα εξετάσει εάν θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας και εάν θα δημιουργηθεί μια νέα θέση διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ