Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΠΕΚ
Αποφάσισαν μείωση της παραγωγής πετρελαίου...

ΒΙΕΝΝΗ.--

Στην ημερήσια μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής κατά 3,5% ήτοι 900.000 βαρέλια από την 1η Νοέμβρη κατέληξαν χτες στη Βιέννη εκπρόσωποι των χωρών - μελών του ΟΠΕΚ, σε μία προσπάθεια να αναστρέψουν ενδεχόμενη σημαντική πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού στις διεθνείς χρηματαγορές από την επικείμενη επάνοδο του ιρακινού πετρελαίου και τα μεγάλα πετρελαϊκά αποθεματικά.

Η αισθητή μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ, αν δεν παραβιαστεί μεμονωμένα από ορισμένα κράτη - μέλη του καρτέλ, αναμένεται να οδηγήσει σε (σημαντικές) αυξήσεις της τιμής του προϊόντος σε βιομηχανικές χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου, όπως η Ιαπωνία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Ωστόσο, κρίσιμο -τηρουμένων των αναλογιών- ρόλο αναμένεται να παίξουν σ' αυτήν την υπόθεση πετρελαιοπαραγωγές χώρες - μη μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, που δεν έχουν αποσαφηνίσει (έως χτες βράδυ) εάν προτίθενται (και έως ποιο βαθμό) να συμπλεύσουν με την απόφαση του ΟΠΕΚ...

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, οι χώρες - μέλη του οργανισμού θα επανεκτιμήσουν την απόφασή τους εξετάζοντας τα διεθνή δεδομένα και την (τότε...) συγκυρία στις 4 Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ