Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό

Εικόνες από την κατεχόμενη Παλαιστίνη και τη συζήτηση με τον Πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ μετέφερε χτες σε δημοσιογράφους και συνδικαλιστές η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ που επέστρεψε από τα Κατεχόμενα

Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ
Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ
Εκκληση στον ελληνικό λαό και σ' όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό απηύθυνε, χτες, η αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου που επέστρεψε από τα Κατεχόμενα, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ. Ο Γιώργος Μαυρίκος κάλεσε τα συνδικάτα να ενισχύσουν την αλληλεγγύη τους, να στηρίξουν με όλους τους πρόσφορους τρόπους την Ιντιφάντα, να βρεθούν και στα σημερινά συλλαλητήρια στα Προπύλαια αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Χτες, στη συνέντευξη η συναισθηματική φόρτιση ήταν έκδηλη στα στελέχη του ΠΑΜΕ που επισκέφτηκαν την κατεχόμενη Παλαιστίνη. Και δεν μπορούσε να ήταν αλλιώς. Οι συναντήσεις με τις παλαιστινιακές οργανώσεις, οι κουβέντες με συνδικαλιστές και απλούς εργαζόμενους, η ίδια η συνάντηση με τον ηγέτη της PLO, ήταν ένα «ταξίδι» στην κόλαση της κατοχής. Αλλά και μια «πορεία» σε έναν κόσμο περήφανο, ανυπόταχτο, έναν κόσμο που δε γονατίζει. Ηταν αυτός ένας επιπλέον λόγος που η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ δήλωσε και δημόσια χτες ότι θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στην παλαιστινιακή ηγεσία, απέναντι σε έναν λαό που παλεύει για το αυτονόητο. Για ένα λεύτερο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Και οι δεσμεύσεις αυτές αφορούν στην ένταση των προσπαθειών για τη με κάθε τρόπο έκφραση της αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης.

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ
Γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γιώργος Μαυρίκος, είναι άλλο πράγμα να διαβάζεις για την Ιντιφάντα, για την κατοχή και τα εγκλήματα που διαπράττουν οι δολοφόνοι και οι στρατοκράτες του Ισραήλ και άλλο «ιδίοις όμμασι» «να βλέπεις παιδιά του δημοτικού να ξεκινούν στις 5.30 τα χαράματα για να φτάσουν στο σχολείο τους στις 9 π.μ., περνώντας μέσα από τα δεκάδες στρατιωτικά μπλόκα». Είναι άλλο πράγμα να ακούς για τις δυσκολίες και άλλο να βλέπεις το πρωί στις 4 τα χαράματα τους εργάτες να εξαναγκάζονται σε εξευτελιστικούς ελέγχους, κάτω από τα όπλα των στρατιωτών, για να πάνε προς αναζήτηση μεροκάματου. Και μάλιστα στο δικό τους παλαιστινιακό έδαφος.

Τα στοιχεία που παρέδωσε στην αντιπροσωπεία η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Παλαιστίνης είναι συντριπτικά. Στους 302.000 ανέρχονται οι άνεργοι. Στο 65% η ανεργία στη Γάζα. Στο 60% το ποσοστό του λαού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Ολα αυτά συνέπεια της ισραηλινής εισβολής. Που όμως και μέσα σε αυτές τις συνθήκες το κεφάλαιο - όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Ανδρέας Ζαζόπουλος - κοιτάει πώς θα αποσπάσει κέρδη. Πώς θα εκμεταλλευτεί τους εργάτες που ζουν στα όρια της εξαθλίωσης.

Πρόκειται για ολοκληρωτικό πόλεμο σε βάρος ενός ολόκληρου λαού. «Καταστρέφουν τα υδραγωγεία των Παλαιστινίων και τους εξαναγκάζουν να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό, αλλά και όλα τα τρόφιμα από τους κατακτητές», θα προσθέσει ο Γιώργος Μαυρίκος. Χιλιάδες άδεια κτίρια, άλλα γκρεμισμένα και έρημα και γύρω γύρω εποικισμοί. Πρόκειται για ένα σχέδιο που επιτρέπει στο Ισραήλ να ελέγχει τα πάντα. Το νερό, τη γη, τον αέρα και τη θάλασσα της Παλαιστίνης.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και τα στοιχεία που έφερε στο φως η οργάνωση «International Action Center calls for an investigation» και τα οποία δόθηκαν στην αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ από τον Γιάσερ Αραφάτ, στοιχεία που αποδεικνύουν τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου από τον ισραηλινό στρατό σε βάρος των Παλαιστινίων.

Μετά απ' αυτά η απάντηση στην ερώτηση «Και ο κόσμος πώς ζει;» είναι προφανής: «Τι σημαίνει ζωή σε έναν τέτοιο τόπο; Είδαμε καταστροφή παντού. Και έναν στρατό κατοχής να ελέγχει τα πάντα. Μόνον ο αγώνας τούς κρατάει στη ζωή. Αγώνας για να λευτερώσουν τον τόπο τους. Αγώνας να μη γονατίσει ο λαός τους. Να σταθεί όρθιος. Με περηφάνια και καρτερία. Δε θα κρατιόταν αυτό το κίνημα αν δεν υπήρχαν αυτά τα στοιχεία».

Στην κρίσιμη κατάσταση που διαμορφώνεται, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων ακόμα και για φυσική εξόντωση του Αραφάτ, αναφέρθηκε η Βέρα Νικολαΐδου, από την ΕΕΔΥΕ, η οποία κάλεσε εκ μέρους της οργάνωσης στα σημερινά συλλαλητήρια. «Δε θα σταθούμε με σταυρωμένα χέρια», σημείωσε, και κατήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να αποστείλει στρατεύματα και στο Ιράκ.

ΜΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Στο χτεσινό ρεπορτάζ για την αποστολή στην Παλαιστίνη η βιασύνη στο γράψιμο πλήγωσε την ακρίβεια. Ετσι η επιχείρηση απεγκλωβισμού των μαχητών της PLO εμφανίστηκε - λάθος - ότι έγινε το 1982. Σωστό είναι ότι το 1982 έγινε η σφαγή στη Σάμπρα και στη Σατίλα κι ένα χρόνο αργότερα, το Δεκέμβρη του 1983, έγινε η επιχείρηση απεγκλωβισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Νίκη στην Ιντιφάντα» (2004-11-13 00:00:00.0)
Ο Γιάσερ Αραφάτ (2004-11-12 00:00:00.0)
Η πολιτική του Ισραήλ προκαλεί τη βία (2003-09-16 00:00:00.0)
Αντίσταση η μόνη επιλογή του παλαιστινιακού λαού (2002-03-31 00:00:00.0)
Μέρες πολέμου (2001-08-12 00:00:00.0)
Επαναφορά της "ειρηνευτικής διαδικασίας"; (1997-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ