Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ
«Αρνούμαστε να φέρουμε εις πέρας δολοφονίες»

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- Είκοσι επτά ενεργοί και απόστρατοι έφεδροι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ υπογράφουν επιστολή, η οποία έφθασε χθες στον επικεφαλής του ΓΕΑ του Ισραήλ, αντιπτέραρχο Νταν Χαλούτζ, με την οποία δηλώνουν την κατηγορηματική άρνησή τους να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε επιχείρηση εναντίον Παλαιστινίων στα Κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χα' αρέτζ, ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι και ο αντισμήναρχος Γίφταχ Σπέκτορ, επικεφαλής μάχιμου σμήνους στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973 και τελών εν εφεδρεία σήμερα.

Αποφεύγοντας να θίξει το θέμα επί της ουσίας, πηγή του ισραηλινού ΓΕΑ σχολίασε ότι οι 27 είναι «ανενεργοί ή βετεράνοι πιλότοι», από τους οποίους «ουδέποτε ζητήθηκε» να εκτελέσουν αποστολές «στοχευμένων δολοφονιών» στα Κατεχόμενα. Παρ' όλ' αυτά, η δημόσια εκδήλωση της αντίθεσης ακόμη και παρασημοφορημένων αξιωματικών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων - που κάθε άλλο παρά εμφανίζεται για πρώτη φορά - έχει εξέχουσα πολιτική σημασία.

Το κείμενο της επιστολής είναι από μόνο του αξιοπρόσεκτο: «Αρνούμεθα να φέρουμε εις πέρας επιθέσεις που είναι παράνομες ή ανήθικες, του είδους που εκτελεί το Ισραήλ στις (κατεχόμενες) περιοχές», αναφέρει το κείμενο της επιστολής των πιλότων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ