ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι πρώτες "συμφωνίες"

Τ. Τσιλέρ και Μ. Γιλμάζ προώθησαν από κοινού για πρόεδρο στη Βουλή τον υποψήφιο του κόμματος της "Μητέρας Πατρίδας"

ΑΓΚΥΡΑ.-

Μπορεί να μη συμφώνησαν όσον αφορά στο σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά όσον αφορά στη θέση του προέδρου της Βουλής τα "βρήκαν" μια χαρά. Τανσού Τσιλέρ και Μεσούτ Γιλμάζ πρόκριναν τη λύση του Μουσταφά Καλεμλί, βουλευτή του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, προκειμένου να μην εκλεγεί ο υποψήφιος του ισλαμιστικού Κόμματος της Ευημερίας, Αϊντίν Μεντερές...

Ο Καλεμλί εξελέγη με 343 ψήφους, έναντι 196 του αντιπάλου του. Ετυχε της υποστήριξης και μερίδας βουλευτών του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, μετά και από τις προσπάθειες που κατέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση η εντολοδόχος πρωθυπουργός και επικεφαλής του Κόμματος, Τανσού Τσιλέρ.

Πολιτικοί παρατηρητές και ειδησεογραφικά πρακτορεία χαρακτήρισαν χτες την κίνηση αυτή της Τσιλέρ "ενταγμένη στην προσπάθειά της να κερδίσει υποστήριξη στη δική της αξίωση να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης".

Πάντως, ο φιλόδοξος ηγέτης του άλλου μεγάλου κόμματος της τουρκικής Δεξιάς δε δείχνει διατεθειμένος να της "κάνει το χατίρι".

Η πρόταση που φαίνεται να μελετά σοβαρά πλέον ο Μεσούτ Γιλμάζ είναι να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, με τη συνεργασία του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς του Μπουλέντ Ετσεβίτ. Αν, ασφαλώς, δεχτεί τους όρους του το Κόμμα του Ορθού Δρόμου και η αρχηγός του, Τσιλέρ.

Το αν θα σχηματιστεί αυτής της σύνθεσης μένει να το δούμε τις επόμενες μέρες, αλλά το ενδεχόμενο να οριστικοποιηθεί το αδιέξοδο δείχνει όλο και πιο κοντινό - όπως και οι νέες εκλογές...

Βασανιστήρια σε αστυνομικό...

Δεκαπέντε Τούρκοι αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και ο υποδιοικητής αστυνομικού τμήματος, παύθηκαν χτες λόγω της έρευνας που διεξάγεται σε βάρος τους, για τη δολοφονία δημοσιογράφου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή".

Μεταξύ των 15 υπάρχουν πολλά στελέχη της μονάδας καταστολής των ταραχών. Επτά από τους κατηγορούμενους, συμπληρώνει το πρακτορείο, ξυλοκόπησαν τον Μετίν Γκοκτεπέ έως θανάτου.

Στο μεταξύ, Τούρκος αστυνομικός, ο οποίος συνελήφθη μεταξύ των άλλων συναδέλφων του για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Μετίν Γκοκτεπέ, την 8η του Γενάρη, κατήγγειλε ότι ο ίδιος υπόκειται σε βασανιστήρια, σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Ο Γκοκσούν Οζτούρκ, σύμφωνα με ιατρική έκθεση, φέρει τραύματα στο κρανίο, τα οποία οφείλονται σε βασανιστήρια, τα οποία υπέστη.

Η εντολοδόχος πρωθυπουργός, Τανσού Τσιλέρ, βεβαίωνε την περασμένη Δευτέρα ότι η έρευνα για τη δολοφονία του συντάκτη της Εβρενσέλ θα ολοκληρωθεί εντός των ημερών.

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης έχει αφήσει ανοιχτό, πάντως, το πότε και ποιοι από τους συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Σύννεφα" στα δύο ειρηνευτικά μέτωπα
  • Σοβαρές διαφωνίες Συρίας - Ισραήλ στις συνομιλίες του Μέριλαντ για το μελλοντικό καθεστώς των υψωμάτων του Γκολάν
  • "Δε βλέπει" ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Στο Μόναχο βρέθηκε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες για να παραστεί στην τελετή απονομής του "βραβείου φιλίας" στον Γερμανό καγκελάριο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής κυριάρχησαν οι φήμες που ήθελαν τον Πέρες να ζητά από τον Χέλμουτ Κολ την αποστολή γερμανικών στρατευμάτων στα υψώματα του Γκολάν σε περίπτωση αποχώρησης του Ισραήλ. Το ενδεχόμενο αυτό, όμως, δε φαίνεται ιδιαίτερα κοντινό καθώς οι διαφωνίες που έχουν προκύψει στις ισραηλινο-συριακές συνομιλίες στο Μέριλαντ είναι αρκετά σοβαρές. Μεγάλη, όμως, είναι και η απογοήτευση των Παλαιστινίων μετά από την άκαρπη συνάντηση Αραφάτ και Πέρες.

Στον Γερμανό καγκελάριο απονεμήθηκε το "βραβείο φιλίας" της διεθνούς εβραϊκής οργάνωσης "Μπ'νάι Μπ' ρεθ" για την προσφορά του στην παγκόσμια ειρήνη και στην καταπολέμηση του ρατσισμού και του αντισημιτισμού. Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Μόναχο, παρευρέθηκε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της 24ωρης παραμονής του στη Γερμανία, επρόκειτο να συναντηθεί τόσο με τον Χέλμουτ Κολ όσο και με τους Γερμανούς υπουργούς Αμυνας, Φόλκερ Ρίε, και Οικονομικών, Τέο Βάιγκελ.

Ανώτατοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, άφησαν να εννοηθεί ότι ο Σιμόν Πέρες θα ζητήσει από τον Γερμανό καγκελάριο να στείλει στρατεύματα στα υψώματα του Γκολάν στην περίπτωση που, μετά από σχετική συμφωνία με τη Συρία, ο ισραηλινός στρατός αποχωρήσει. Παρόμοιο περιεχόμενο είχαν και χτεσινά δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, που υποστήριζαν ότι το Ισραήλ επιθυμεί να αναπτυχθεί επίγεια πολυεθνική δύναμη στα υψώματα του Γκολάν για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και των δύο χωρών σε περίπτωση που απομακρύνει τα στρατεύματά του από την επίμαχη περιοχή. Πάντως, δεν υπήρξε κανένα επίσημο σχόλιο για το θέμα αυτό.

Το ενδεχόμενο αυτό μοιάζει να βρίσκεται στο απώτερο μέλλον, αφού οι ισραηλινο-συριακές συνομιλίες στο Μέριλαντ των ΗΠΑ προχωρούν με ιδιαίτερα αργό ρυθμό μετά τις τεράστιες διαφωνίες που έχουν προκύψει ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η ισραηλινή αντιπροσωπεία επιμένει στη δημιουργία επίγειων πολυεθνικών στρατιωτικών σταθμών στα υψώματα του Γκολάν, στους οποίους θα βρίσκονται και ισραηλινά στρατεύματα για την επίβλεψη της ασφάλειας. Η Συρία, όμως, μένει ακλόνητη στη θέση της για εναέρια παρακολούθηση της περιοχής και έλεγχο των κινήσεων των στρατευμάτων και των δύο πλευρών. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, αναγκάστηκε, χτες, να μετριάσει την αισιοδοξία του και να παραδεχτεί ότι "στην παρούσα φάση, ακόμα και η επίτευξη ενός μικρού βήματος προόδου είναι πολύ δύσκολη".

Τα σύννεφα, όμως, πυκνώνουν και στον ορίζοντα των ισραηλινο-παλαιστινιακών σχέσεων. Η ατμόσφαιρα πίεσης κατά την πρώτη συνάντηση του Γιάσερ Αραφάτ με τον Σιμόν Πέρες την Τετάρτη το απόγευμα, εκφράστηκε σαφώς ως διαφωνία κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, μετά το τέλος της συζήτησής τους. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης επέμεινε στη θέση του ότι οι παλαιστινιακές εκλογές άνοιξαν το δρόμο για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Η εκτίμηση αυτή του Αραφάτ προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, που δήλωσε, με έντονο ύφος, ότι "στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορεί ο καθένας να καταθέσει τα όνειρα και τις σκέψεις του, όμως αυτά είναι μονομερείς εκδηλώσεις. Εφαρμογή έχουν μόνο οι συμφωνίες και οι συμφωνίες χρειάζονται πάντα δύο μέρη".

ΗΠΑ
Μέτρα για την αντιμετώπιση της χιονοθύελλας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, χαρακτήρισε χτες άλλες τρεις αμερικανικές πολιτείες "ζώνες πληγείσες από τη θεομηνία", επιτρέποντας τη χρηματοδότηση των έκτακτων μέτρων που πάρθηκαν τις τελευταίες μέρες για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, που έπληξαν το πρώτο 15ήμερο του μήνα τις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση των αρμόδιων αμερικανικών υπηρεσιών, οι αρχές της Μασαχουσέτης, του Κονέκτικατ και του Ροντ Αϊλαντ πρόκειται να πάρουν οικονομική βοήθεια κυρίως για τα έργα καθαρισμού και αποστράγγισης εδάφους και για την κάλυψη των επιπλέον ωρών απασχόλησης των τεχνικών συνεργείων για την αντιμετώπιση της πρόσφατης πολύνεκρης χιονοθύελλας.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Αρνείται τις κατηγορίες ο τέως υπουργός

Ευθύνες και στον Πρόεδρο Φ. Γκονζάλες απαιτούν βασκικές οργανώσεις, λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές

ΜΑΔΡΙΤΗ. -

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών που κατηγορείται πως έδινε διαταγές στις Αντιτρομοκρατικές Ομάδες Θανάτου (GAL) στη δεκαετία του 1980 ενάντια στους Βάσκους αυτονομιστές της ΕΤΑ, υποστήριξε πως είναι αθώος, κατά την εξέταση της υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.

"Οι κατηγορίες εναντίον μου είναι τελείως λαθεμένες, και βασίζονται σε ομολογίες ανθρώπων που κατηγορούνται για ανάμειξη στην υπόθεση αυτή, οι οποίοι έκαναν και αντιφατικές δηλώσεις", τόνισε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χοσέ Μπαριονουέβο στους δημοσιογράφους μετά την 40λεπτη εξέτασή του από το δικαστήριο.

Ο πρώην υπουργός κατηγορείται για απαγωγή, κατάχρηση δημοσίου χρήματος και για διασυνδέσεις με παράνομες οργανώσεις. Ως υπουργός Εσωτερικών στην περίοδο 1983 - 87, ο Μπαριονουέβο ήταν υπεύθυνος για τη δράση των ειδικών Αντιτρομοκρατικών Ομάδων Θανάτου που δολοφόνησαν περισσότερους από 12 ανθρώπους στη νότια Γαλλία τη δεκαετία του '80.

Η κατηγορία που εξήγγειλε ο δικαστής Εντουάρντο Μονέρ, ήρθε μόλις έξι βδομάδες πριν τη διεξαγωγή των πρόωρων εθνικών εκλογών στη χώρα και έχει ταρακουνήσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλες.

"Ο Γκονζάλες δεν μπορεί να αρνείται πως δεν ήξερε τίποτα για την υπόθεση, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι δεν κυβερνούσε" τη χώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος, Ινάκι Ανασαγκάστι, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "EFE" και πρόσθεσε ότι "μπορεί να μη γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες, αλλά είχε τη γενική εικόνα".

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στο σκοτάδι οι έρευνες για το Λίμπεκ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (ανταπόκριση Θ. ΒΟΡΕΙΟΥ). -

Οι ανακρίσεις για τον εμπρησμό του ξενώνα στο Λίμπεκ και την αποτέφρωση των δέκα αλλοδαπών ενοίκων συνεχίζονται, ενώ η Εισαγγελία και η Αστυνομία της πόλης διέταξαν απαγόρευση δημοσίευσης σχετικών ειδήσεων.

Στο μεταξύ, ο δικηγόρος του συλληφθέντος ως υπόπτου του εμπρησμού 20χρονου Λιβανέζου επικαλέστηκε, ανάμεσα στα άλλα, σαν απόδειξη της αθωότητας του πελάτη του, το γνωστό χρησμό του Μαντείου των Δελφών: "Ηξεις αφήξεις ου (;) θνήξεις εν πολέμω", όπου δεν υπήρχε κόμμα και μπορούσε να ερμηνευτεί διπλά: ή ως "θα πας, θα έρθεις και δε θα πεθάνεις στον πόλεμο" ή ως "θα πας, δε θα επιστρέψεις, θα πεθάνεις στον πόλεμο".

Ο δικηγόρος, λοιπόν, προβάλλει το επιχείρημα ότι και αν ο Λιβανέζος είπε σε έναν από τους υγειονομικούς: "Αυτοί ήταν (δηλαδή οι ένοχοι) όχι εμείς ήμασταν" πρέπει το κόμμα να μπει πριν από το όχι. Στην περίπτωση αυτή ο Λιβανέζος, που δεν κατέχει τη γερμανική γλώσσα καλά, είπε κατά τον συνήγορό του: "Αυτοί ήταν (δηλαδή άλλοι), όχι εμείς ήμασταν".

Ισραηλινοί σε στρατιωτική άσκηση, στα υψώματα του Γκολάν



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ