ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι Αμερικανοί ανησυχούν για τις "δικές τους" λύσεις

Ενώ δε φάνηκε να προωθήθηκαν πολλά στη συνάντηση Νετανάχιου - Κρίστοφερ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βρήκε όψιμο υποστηρικτή τον Αμερικανό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Μπ. Ντόουλ

Σε ιδιαίτερα συγκρατημένη και αρκετά τυπική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε, χτες, στο Τελ Αβίβ, η πρώτη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού. Το κλίμα της συνάντησης είχε, ήδη, γίνει σαφές από την προσπάθεια του Νετανάχιου να υποτιμήσει την επίσκεψη Κρίστοφερ, δηλώνοντας την προηγούμενη της άφιξης του Αμερικανού αξιωματούχου, ότι δεν πρόκειται να του αποκαλύψει τις προθέσεις και τα σχέδια της κυβέρνησής του. Ο Ουόρεν Κρίστοφερ συζήτησε για δύο περίπου ώρες με τον Μπέντζαμιν Νετανάχιου και στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Νταβίντ Λεβί. Η 30ωρη παραμονή του Κρίστοφερ στο Ισραήλ θα έκλεινε χτες το βράδυ, με την παράθεση επίσημου δείπνου από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Σήμερα, ο Ουόρεν Κρίστοφερ αναμένεται να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, αλλά και με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Αμετακίνητος ο Νετανάχιου

Τίποτε νεότερο δε φαίνεται να προέκυψε από τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Μπέντζαμιν Νετανάχιου. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε αμέσως μετά το τέλος της πρώτης τους συνάντησης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Αραβες γειτόνους του και δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί τις συμφωνίες με τους Παλαιστινίους, αλλά και θα τις "επεκτείνει". Παρά τα γενικά αυτά λόγια, ο Νετανάχιου απέφυγε να συγκεκριμενοποιήσει το χρόνο της επανάληψης των διαπραγματεύσεων, ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να κάτσει στο διαπραγματευτικό τραπέζι υπό όρους. Επιπλέον, έδωσε μεγάλο βάρος στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει η Παλαιστινιακή Αρχή για να ελέγξει τους "τρομοκράτες ισλαμιστές", αφού το κύριο μέλημά του είναι η ασφάλεια του Ισραήλ. Καταλήγοντας, ο Νετανάχιου χαρακτήρισε "αρνητικό" το αποτέλεσμα της Παναραβικής Συνόδου, καθώς στο τελικό ανακοινωθέν οι Αραβες θέτουν προϋποθέσεις διαλόγου στο Ισραήλ.

Ελαφρά αμηχανία του Κρίστοφερ

Από την πλευρά του, ο Κρίστοφερ προσπάθησε να υποβαθμίσει το αποτέλεσμα της Συνόδου, αν και δε δίστασε να εκτιμήσει και ο ίδιος ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου ήταν "ικανοποιητικά", αλλά "δε βοηθούν απαραίτητα και στη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας". Ο Κρίστοφερ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σαουδάραβα μονάρχη Φαχντ, βασικού συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή, ο οποίος κάλεσε το Ισραήλ να αποχωρήσει άμεσα από τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη για να σωθεί η ειρήνη στην περιοχή. Το στόμα του κλειστό κράτησε ο Κρίστοφερ και σχετικά με τις δηλώσεις του Μπομπ Ντόουλ, του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό αξίωμα, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πολιτικής του Μπέντζαμιν Νετανάχιου και δεσμεύτηκε ότι θα υποστηρίξει οποιαδήποτε ενέργειά του που θα στοχεύει στην ασφάλεια του Ισραήλ.

Απογοήτευση Παλαιστινίων

Την απογοήτευσή του για τη στάση του Νετανάχιου εξέφρασε ο Σάεμπ Ερακάτ, στενός συνεργάτης του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι μέσα από τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν προκύπτει καμία δέσμευση για συνέχιση των συνομιλιών. Ο Ερακάτ υπενθύμισε ότι, ήδη, η συμφωνημένη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα έχει καθυστερήσει κατά πολύ και η ισραηλινή κυβέρνηση δε φαίνεται να προτίθεται να την πραγματοποιήσει άμεσα. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι διατεθειμένη να κάνει υπομονή για 2 ακόμα βδομάδες, μετά το πέρας των οποίων, όμως, οι ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις θα πρέπει να θεωρείται ότι βρίσκονται σε κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Προκλητικός έλεγχος από ΗΠΑ για τη Λιβύη

"Εξηγήσεις" ζήτησε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Εθνη, Μαντλίν Ολμπράιτ, για την άφιξη του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι στο Κάιρο, το Σαββατοκύριακο, με αεροπλάνο. Στην προκλητική της αναφορά, η Ολμπράιτ κατηγορεί την αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι συνεισέφερε στην παραβίαση του αεροπορικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Λιβύη. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αμρ Μούσα, μάλιστα, έσπευσε να δικαιολογηθεί (!) λέγοντας ότι ο Καντάφι αναμενόταν να αφιχθεί οδικώς και τελικά όταν έφθασε στο αεροδρόμιο δεν ήταν δυνατό να κατασχεθεί το αεροσκάφος του αφού είναι αρχηγός κράτους.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Καταστρατηγείται ο εκλογικός νόμος

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, οι πιθανότητες του οποίου στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ίσες με κείνες του Μπορίς Γιέλτσιν, έδωσε χτες στις 25 Ιούνη νέα συνέντευξη στο Μέγαρο των Δημοσιογράφων της Μόσχας. Η συνέντευξη αυτή προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι τη μέρα αυτή δημοσιεύτηκαν τα τρία ντοκουμέντα σχετικά με την πρωτοβουλία του υποψηφίου του συνασπισμού των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων - το σχέδιο Συμφώνου για την Εθνική Συναίνεση, η πρόταση για τη δημιουργία του Συμβουλίου Εθνικής Συναίνεσης και η πρόταση για τις αρχές σχηματισμού της κυβέρνησης συνασπισμού λαϊκής εμπιστοσύνης. Ο Ζιουγκάνοφ απέρριψε κατηγορηματικά τις εικασίες ότι η πρωτοβουλία του για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού δείχνουν "ηττοπαθείς διαθέσεις". Δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος μαχητικά για τη νίκη και ότι το επιτελείο του πραγματοποίησε πρόσφατα ευρεία σύσκεψη με τα στελέχη των περιοχών. Διαπιστώθηκε ότι και στις περιοχές που υποστήριξαν ήδη τον Ζιουγκάνοφ στις 16 Ιούνη, υπάρχει ακόμα ένα 5-7% των ψήφων εκείνων που για διάφορους λόγους δεν προσήλθαν στις κάλπες στις 16 Ιούνη.

Καταγγελία στα ΜΜΕ

Ο Ζιουγκάνοφ σημείωσε ότι "δεν υπάρχει ούτε ίχνος δημοκρατίας" στην πορεία της προεκλογικής εκστρατείας. Στις περιοχές της χώρας οι διοικήσεις υποχρεώνουν τους γιατρούς και εκπαιδευτικούς να προπαγανδίζουν υπέρ του Γιέλτσιν. "Στα ΜΜΕ εξαπολύθηκε τρομοκρατία, στους αιθέρες όλο το 24ωρο διεξάγεται προπαγάνδα υπέρ του Γιέλτσιν", είπε ο Ζιουγκάνοφ. Ανακοίνωσε ότι το επιτελείο του ζήτησε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, για να σταματήσουν οι καταστρατηγήσεις του νόμου για τις προεδρικές εκλογές. Ο Γιέλτσιν αποφεύγει την απευθείας τηλεοπτική αντιπαράθεση. "Παρακολούθησα πώς συμπεριφέρεται ο Γιέλτσιν σε κρίσιμες στιγμές: Τον Οκτώβρη 1993 (κατά το βομβαρδισμό του Ανωτάτου Σοβιέτ) αντί αυτού στην τηλεόραση εμφανίστηκε ο Γ. Γκαϊντάρ. Οταν άρχισε ο πόλεμος στην Τσετσενία (Δεκέμβρης 1994) ο Γιέλτσιν ήταν στο νοσοκομείο. Οταν στο Τατζικιστάν καταστράφηκε το ρωσικό μεθοριακό φυλάκιο ο Γιέλτσιν ως Ανώτατος Διοικητής δεν αντέδρασε καθόλου. Πέταξε στο Χάλιφαξ όταν οι Τσετσένοι τρομοκράτες κατέλαβαν πέρσι το Μπουντιόνοφσκ. Πριν από μερικές μέρες ήταν νύχτα, όταν ο Τσουμπάις κυβερνούσε τη χώρα! Εχω την αίσθηση ότι πράγματι ο Γιέλτσιν δεν ελέγχει την κατάσταση. Ο Γιέλτσιν είναι ανίκανος. Πάλι μας κυβερνούν οι Γ. Μπούρμπουλις, Σ. Σαχράι, Σ. Φιλάτοφ, Α. Τσουμπάις. Πρόκειται για απόδειξη διάλυσης", τόνισε ο Ζιουγκάνοφ.

Πριν από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Ζιουγκάνοφ, η εφημερίδα "Ιζβέστια" δημοσίευσε δηλώσεις ορισμένων πολιτικών παραγόντων (του Δημάρχου της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ, του κυβερνήτη της περιοχής Σβερντλόβσκ Εντουάρντ Ροσέλ), οι οποίοι αρνούνται να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση λαϊκής εμπιστοσύνης. "Οι προσπάθειες να με τοποθετήσουν στην καρέκλα του πρωθυπουργού, χωρίς τη συγκατάθεσή μου προδίδει την αβεβαιότητα εκείνων που σκέφτηκαν αυτό το πράγμα", είπε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) Γεγκόρ Στρόγεφ. Σχετικά με τα παραπάνω ο Ζιουγκάνοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Συναντήθηκα με όλους. Με ενδιέφερε η θέση τους και η κατανόηση της κατάστασης στη χώρα. Κανείς δεν αρνήθηκε". Κάτι παραπάνω, αναφέρει ότι το πρωί στις 25 Ιούνη συναντήθηκε με τον Στρόγεφ και φρονεί ότι οι πρωτοβουλίες για την επίτευξη συναίνεσης στην κοινωνία θα συζητηθούν λεπτομερώς στην Ανω Βουλή στις 26 Ιούνη. Ο Ζιουγκάνοφ δε θέλησε να κατονομάσει τα ονόματα των υπουργών της κυβέρνησης Τσερνομίρντιν που σκοπεύει να συμπεριλάβει στη σύνθεση της κυβέρνησης που προτείνει. Κατά τη γνώμη του, "είναι αδύνατο να υπάρχουν αντιρρήσεις" στις προτάσεις του, διότι οι αρχές της συναίνεσης έχουν διατυπωθεί με βάση τις αναλύσεις των ειδικών, οι οποίοι μελέτησαν όλους τους συνασπισμούς που υπήρχαν στην Ευρώπη και τον κόσμο.

  • Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Μπορίς Γιέλτσιν, απομάκρυνε χτες με Προεδρικό Διάταγμα εφτά στρατηγούς - μέλη του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων. Τέσσερις από τους εφτά στρατηγούς που απομακρύνθηκαν είχαν κατηγορηθεί την περασμένη βδομάδα από τον Αλεξάντρ Λέμπετ ότι είχαν ασκήσει πιέσεις στον Πρόεδρο για να αποτρέψουν την αποπομπή του υπ. Αμυνας Πάβελ Γκρατσόφ.
Β. ΤΙΟΥΛΚΙΝ
"Εχουμε διαφορετικά συμπεράσματα"

Ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ, σε δηλώσεις του στο "Ρ", κάνει κριτική στην πολιτική του Γ. Ζιουγκάνοφ στο δεύτερο γύρο

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βίκτορ Τιούλκιν σε δηλώσεις του στο "Ρ" εκτιμάει κριτικά τις πρωτοβουλίες του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ για τη δημιουργία του Συμβουλίου Εθνικής Συναίνεσης και το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού λαϊκής εμπιστοσύνης.

- Ο Ζιουγκάνοφ δεν πρότεινε στο ΚΕΚΡ να συμμετάσχει στο Συμβούλιο και την κυβέρνηση. Γιατί;

"Εχουμε διαφορετικά συμπεράσματα για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών. Θεωρούμε ότι ο Ζιουγκάνοφ έπρεπε να τραβήξει προς τα αριστερά, να οξύνει στο έπακρο την κατάσταση με τον Γιέλτσιν, τον Λέμπεντ και με όλο το σύστημα, να είναι πιο σταθερός και πιο αποφασιστικός για να πάρει τις ψήφους του Λέμπεντ. Ο λαός αγαπάει τους τολμηρούς και αποφασιστικούς, γι' αυτό και ο Λέμπεντ έλαβε 11.000.000 ψήφους. Ο Ζιουγκάνοφ, όμως, επέλεξε άλλη τακτική: Τράβηξε όχι προς τα αριστερά, αλλά προς τα δεξιά, σε προσέγγιση με τις θέσεις του Γιέλτσιν, επαναλαμβάνοντας τις ιδέες του για κοινωνική συναίνεση, κοινωνική συνεργασία κ.ά. Εμείς δεν παίζουμε τέτοια παιχνίδια και δε θα μπούμε ποτέ σε μια τέτοια κυβέρνηση. Κατά την άποψή μας, τέτοιες κινήσεις μειώνουν τις πιθανότητες του Ζιουγκάνοφ. Επαναλαμβάνω: Ο κόσμος αγαπάει τους ευθείς και αποφασιστικούς ανθρώπους.

Δεν επικρίνουμε το ΚΚΡΟ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά μετά τις 3 Ιούλη απλώς θα χρειαστεί να αποστασιοποιηθούμε, να διαχωρίσουμε τις ευθύνες μας από τις θέσεις του ΚΚΡΟ. Θέλω να θυμίσω ότι τα κόμματά μας έχουν υπογράψει διμερή συμφωνία κι εμείς αξιοποιούμε την προεκλογική εκστρατεία για την προπαγάνδιση των ιδεών του σοσιαλισμού, της σοβιετικής εξουσίας των εργαζομένων και της αναβίωσης του ενιαίου ενωσιακού κράτους. Ωστόσο, η συμφωνία τηρείται μονομερώς - μόνο από το ΚΕΚΡ. Το ΚΚΡΟ εγκατέλειψε εντελώς αυτόν το στόχο κι αυτή τη δουλιά. Παράλληλα, το κακό δεν είναι μόνο ότι ο Ζιουγκάνοφ μπορεί να χάσει. Το χειρότερο είναι κάτι άλλο, το γεγονός ότι στην πορεία όλης της εκστρατείας, ακόμα και στην περίπτωση αποτυχίας, δεν κάνουμε άνοιγμα στο μέλλον και δε δείχνουμε στο λαό την κομμουνιστική εναλλακτική λύση. Αγορά λέει ο Γιέλτσιν, αγορά και ο Ζιουγκάνοφ, κοινωνική συνεργασία κι εκεί και δω, συζητήσεις εκεί για κοινωνική συναίνεση και δω το ίδιο. Γι' αυτό, μετά τις 3 Ιούλη θα επέλθει η φυσιολογική και αναγκαία διαδικασία αποστασιοποίησης", θεωρεί ο ηγέτης του ΚΕΚΡ.

Οι Μ.Νετανιάχου και Ουωρ.Κρίστοφερ στην διάρκεια της χτεσινής συνέντευ

Οι Μπ. Νετανάχιου και Ουόρ. Κρίστοφερ κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ