ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Κοσμικοί" κατά ισλαμιστών...

ΑΓΚΥΡΑ. -

Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να εγκαταλείψουν την προσπάθεια επαναφοράς των ισλαμικών παραδόσεων και συνηθειών στο κράτος, τα στελέχη του Κόμματος Ευημερίας υποστήριξαν και πάλι χτες ότι θα πρέπει να δοθεί στους δημόσιους υπαλλήλους το δικαίωμα προσευχής στην εργασία τους.

Διενέξεις για τέτοιου είδους θέματα είναι συνηθισμένες τον τελευταίο καιρό στην Τουρκία, και προκαλούν κρίση στις σχέσεις Προέδρου και πρωθυπουργού (συναντήθηκαν χτες). Σήμερα, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (στο οποίο μετέχουν ανώτατα στελέχη της πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας) συνεδριάζει, για να εξετάσει την κατάσταση και αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός Νετσμετίν Ερμπακάν θα περάσει "δύσκολες ώρες".

Ενας από τους αντιπροέδρους του Ρεφάχ, ο Αϊντίν Μεντερές, πιστεύει ότι από τη συνεδρίαση θα εξαρτηθεί το μέλλον της κυβέρνησης. "Η χώρα δεν μπορεί κάθε πρωί να αναρωτιέται αν θα γίνει πραξικόπημα", δηλώνει.

Πάντως, "όσοι στην Αγκυρα γνωρίζουν καλά την κατάσταση στο στρατό, ξέρουν ότι δεν προτίθεται να κάνει πραξικόπημα", αντιτείνει ο αναλυτής Αλί Μπιράντ, μιλώντας στο πρακτορείο "Ρόιτερ". "Ο στρατός θέλει απλώς να πιέσει την κυβέρνηση να αλλάξει τη συμπεριφορά της".

Η αντίθεση γίνεται φανερή και σε διπλωματικό επίπεδο. Χτες, ο Γενικός Πρόξενος του Ιράν στο Ερζουρούμ, Σαγίντ Ζαρ, κηρύχτηκε ανεπιθύμητος από την τουρκική κυβέρνηση, επειδή επέκρινε δημόσια στελέχη του τουρκικού Στρατού, και του δόθηκε διορία 48 ωρών, για να εγκαταλείψει το τουρκικό έδαφος.

Στο εσωτερικό σκηνικό, έξι μέλη μιας μικρής ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης καταδικάστηκαν χτες στην Κωνσταντινούπολη σε ποινές από φυλάκιση 2,5 ετών ως κάθειρξη 21 ετών για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση και βομβιστικές επιθέσεις.

Τα έξι μέλη της οργάνωσης "Ισλαμικό Μέτωπο Μαχητών της Μεγάλης Ανατολής" (IBDA - C) καταδικάστηκαν από το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης για βομβιστικές επιθέσεις εναντίον μπαρ που πωλούν οινοπνευματώδη, γραφείων πολιτικών κομμάτων και ενός καταστήματος της "Μακ Ντόναλντς", σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Οι έξι αντέδρασαν με ποταμό ύβρεων και επιχείρησαν επίθεση κατά μελών του δικαστηρίου. Συγκρατήθηκαν από χωροφύλακες, αλλά ένας απ' αυτούς κατάφερε να τραυματίσει με κλοτσιά έναν δημοσιογράφο.

Το IBDA-C είναι γνωστό από τις βομβιστικές επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει εναντίον εκκλησιών στην Κωνσταντινούπολη, όπου δρα από την αρχή της δεκαετίας του 1990.

ΒΙΡΜΑΝΙΑ
Στο έλεος του στρατού οι πρόσφυγες

ΜΠΑΝΓΚΟΚ -

Επικίνδυνα εξελίσσεται για τους πρόσφυγες Κάρεν η κλιμάκωση της επίθεσης, που έχει εξαπολύσει ο στρατός της Βιρμανίας εναντίον τους. Τα κυβερνητικά στρατεύματα της Βιρμανίας εισχώρησαν στο έδαφος της Ταϊλάνδης και επιτέθηκαν σε στρατόπεδα προσφύγων που φιλοξενούσαν περίπου 2.300 εξεγερμένους Κάρεν, που είχαν βρει προσωρινό καταφύγιο μετά τις επιχειρήσεις του στρατού στα μέσα του Φλεβάρη. Οι επιχειρήσεις απωθήθηκαν από τις συνοριακές δυνάμεις της Ταϊλάνδης, αλλά ερωτήματα εγείρονται για τη στάση τους, πως ο κυβερνητικός στρατός της Βιρμανίας κατόρθωσε να διεισδύσει δεκάδες χιλιόμετρα και να πλησιάσει τα στρατόπεδα προσφύγων. Πληροφορίες που προέρχονται από ανθρωπιστικές ομάδες που βρίσκονται στην περιοχή, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης εγκατέλειψε οριστικά την πολιτική της αποδοχής και περίθαλψης των διωκόμενων προσφύγων Κάρεν και τους αναγκάζει να επιστρέψουν πίσω στη Βιρμανία, όπου θα βρεθούν μέσα στις ζώνες των πολεμικών συγκρούσεων. Αξιωματούχοι της Ταϊλάνδης δήλωσαν ότι, όντως η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε σε μια τέτοια ενέργεια, γιατί οι αντάρτες χρησιμοποιούσαν τα εδάφη τους σαν προπύργιο των επιθέσεών τους εναντίον του στρατού της Βιρμανίας και ισχυρίζονται ότι έχουν τη διαβεβαίωση της Βιρμανίας για την ασφάλεια της επιστροφής των προσφύγων. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 5.000 πρόσφυγες Κάρεν, κυρίως παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι έχουν ήδη να αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Ταϊλάνδη και να επιστρέψουν στη Βιρμανία. Περίπου 100.000 πρόσφυγες Κάρεν βρίσκονται διασκορπισμένοι σε διάφορα στρατόπεδα μέσα στην Ταϊλάνδη από τους οποίους οι 15.000, κατέφυγαν μετά τις τελευταίες επιχειρήσεις που άρχισαν περί τα τέλη του Γενάρη. Οι Κάρεν μάχονται για την αυτονομία τους εναντιον της στρατοκρατικής κυβέρνησης της Ρανγκούναπό το 1949. Περισσότεροι από εκατό χιλιάδες κυβερνητικοί στρατιώτες προσπαθούν να διαλύσουν στην κυριολεξία τους 2.500 αντάρτες που τους αντιστέκονται. Πληροφορίες από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι υπάρχουν δεκάδες νεκροί και από τις δύο πλευρές, καθώς επίσης, καταγγελίες για βιασμούς γυναικών και ολοκληρωτικό κάψιμο χωριών στο πέρασμά τους. Επίσημα στοιχεία για το μέγεθος των απωλειών και των φρικαλεοτήτων δεν είναι όμως δυνατόν να υπάρξουν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αραβική δυσαρέσκεια για τον οικισμό στην Ιερουσαλήμ

Προειδοποιούν οι αραβικές χώρες και συνεδριάζει εκτάκτως ο αραβικός σύνδεσμος, για να εξετάσει την κατάσταση

Θύελλα αντιδράσεων στον αραβικό κόσμο έχει προκαλέσει η ισραηλινή κυβερνητική απόφαση, να αρχίσει η ανοικοδόμηση ενός εβραϊκού οικισμού στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ. Το θέμα αυτό κυριάρχησε και στην έναρξη των συνομιλιών του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, με εκπροσώπους των τριών μεγάλων αντιπολιτευτικών παρατάξεων, που αποδέχτηκαν να στηρίξουν την Παλαιστινιακή Αρχή στον τρίτο γύρο των ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών.

Μείζονα παραβίαση των υπαρχουσών συμφωνιών, αλλά και του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, χαρακτήρισε την απόφαση του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου για ανοικοδόμηση του οικισμού Χαρ Χόμα ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Τη θέση του Γιάσερ Αραφάτ φάνηκε να συμμερίζονται και οι οργανώσεις "Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", αλλά και η ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση "Χαμάς", των οποίων αντιπροσωπείες συναντήθηκαν, χτες, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη στη Ναμπλούς. Κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής συνάντησής τους, η οποία πρόκειται να κρατήσει, τουλάχιστον, μια βδομάδα, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων υπογράμμισαν ότι ενόψει του τρίτου διαπραγματευτικού γύρου με το Ισραήλ είναι προτιμότερο η παλαιστινιακή πλευρά να εμφανιστεί ενωμένη, κυρίως σε ό,τι αφορά τους εβραϊκούς οικισμούς και την Ιερουσαλήμ.

Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία της "Χαμάς" απέφυγε να αποσαφηνίσει το κατά πόσο η συμμετοχή της στο διάλογο με την Παλαιστινιακή Αρχή συνεπάγεται και την παύση των επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων. Πάντως, το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης, με αφορμή την έγκριση της ανοικοδόμησης του Χαρ Χόμα στην Ιερουσαλήμ, κυκλοφόρησε, χτες, ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί για νέες επιθέσεις εναντίον Εβραίων εποίκων στην περίπτωση που υλοποιηθεί η απόφαση.

Εντονη αντίδραση του αραβικού κόσμου

Την οργή και τη δυσαρέσκειά τους δεν έκρυψαν και τα αραβικά κράτη. Ο Ιορδανός πρωθυπουργός Αμπντούλ Καρίμ Καμπαρίτι ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απόφασή του, διότι θέτει σε άμεσο κίνδυνο την "ειρηνευτική διαδικασία" και παραβιάζει το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Ανάλογες ανακοινώσεις έγιναν και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Συρία και την Αίγυπτο. Ταυτόχρονα, ο Αραβικός Σύνδεσμος προγραμμάτισε έκτακτη σύνοδο των 22 μελών του, την Κυριακή στο Κάιρο, προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στην Ουάσιγκτον να παρέμβει ως εγγυήτρια της "ειρηνευτικής διαδικασίας" και να πιέσει προς την ανάκληση της απόφασης.

"Ανταλλάγματα" σκέφτεται να δώσει η ισραηλινή κυβέρνηση

Από την άλλη πλευρά, η ισραηλινή κυβέρνηση εμφανίζεται αμετάκλητη στην απόφασή της να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση του Χαρ Χόμα και σύμφωνα, μάλιστα, με δηλώσεις του Εχουντ Ολμέρτ, δημάρχου της Ιερουσαλήμ, τα έργα κατασκευής πρόκειται να αρχίσουν εντός των επομένων δύο βδομάδων. Ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξετάζει το ενδεχόμενο να "αντιπροτείνει" στην Παλαιστινιακή Αρχή την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το 10% της Δυτικής Οχθης (και όχι το 2% όπως αρχικά λεγόταν) με αντάλλαγμα να μην υπάρξει καμία αντίδραση σχετικά με την ανοικοδόμηση του εβραϊκού οικισμού.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ
Ο εμπορικός πόλεμος επεκτείνεται στη ναυτιλία...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Με δασμούς 100.000 δολαρίων θα επιβαρύνονται τα ιαπωνικά μεταγωγικά πλοία κάθε φορά που πιάνουν λιμάνι στις ΗΠΑ ανακοίνωσε χτες η ομοσπονδιακή ναυτιλιακή επιτροπή.

Οι κυρώσεις αυτές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις 14 Απρίλη με μεγαλύτερες επιπτώσεις σε τρεις ιαπωνικές ναυτιλιακές εταιρίες(Καβασάκι - Κίεν - Κάισα, Μιτσούι και Νιπόν Γούσεν), των οποίων τα πλοία έχουν κατά μέσο όρο 34 αφίξεις το μήνα, με κόστος άνω των 45 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.

Η "Ομοσπονδιακή Ναυτιλιακή Επιτροπή" των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τις συγκεκριμένες κυρώσεις ως αντίποινα για τις "απαγορευτικές", όπως τις χαρακτήρισε, πρακτικές που λαμβάνονται σε βάρος αμερικανικών πλοίων στα ιαπωνικά λιμάνια. Στην 20σέλιδη απόφασή της, η "Ομοσπονδιακή Ναυτιλιακή Επιτροπή" υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που το Τόκιο αποφασίσει να προχωρήσει σε αντίποινα θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τους δασμούς!

Στο Τόκιο, ο υπουργός Μεταφορών, Μακότο Κόγκα, επέκρινε τις κυρώσεις ως "απαράδεκτες", ζητώντας την απόσυρσή τους. Μάλιστα, ο Σιρόκου Κατζιγιάμα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ριουτάρο Χασιμότο, εξέφρασε το φόβο ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα προκαλέσουν επιπλέον βλάβες στις αμερικανο - ιαπωνικές σχέσεις...

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Τετράωρη στάση εργασίας για την τροποποίηση του αντεργατικού νόμου

ΣΕΟΥΛ. -

Αναγγέλλοντας την πραγματοποίηση τετράωρης στάσης εργασίας σήμερα το πρωί σε ναυπηγεία, αυτοκινητοβιομηχανίες και εργοστάσια, η εκτός νόμου "Συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων" εντείνει τις πιέσεις της στην κυβέρνηση του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Κιμ Γιουνγκ - σαμ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με την τροποποίηση του αντεργατικού νόμου που ξεσήκωσε τον περασμένο Δεκέμβρη θύελλα εργατικών διαμαρτυριών και απεργίες διάρκειας τρεισήμισι βδομάδων!

Εκπρόσωποι της "Κορεατικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων" ζήτησαν από όλα τα κόμματα να φθάσουν σε ικανοποιητική για τα δικαιώματα των εργαζομένων συμφωνία μέχρι απόψε, μιας που ο νόμος τίθεται σε ισχύ από αύριο. Η Συνομοσπονδία ζητά από την εθνοσυνέλευση την κατάργηση της διάταξης που επιτρέπει τις μαζικές απολύσεις από τις μεγάλες βιομηχανίες και τη νομιμοποίηση των συνδικαλιστικών ενώσεων εκπαιδευτικών και άλλων κλάδων εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, στην αίθουσα της "Εθνοσυνέλευσης" επικρατούσε πυρετός διαβουλεύσεων καθώς μέχρι αργά το βράδυ ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση και αλλαγή του πολύκροτου αντεργατικού νόμου. Ορισμένοι βουλευτές, που πήραν μέρος στις συζητήσεις για την αλλαγή του νόμου, ανακοίνωσαν ότι αποκαταστάθηκαν πολλές από τις εργατικές ελευθερίες που επιχειρούσε να καταργήσει το προηγούμενο νομοθέτημα, δηλώνοντας ότι υπάρχουν διαφωνίες πάνω στο εάν θα πρέπει να πληρώνονται οι εργαζόμενοι τις μέρες που απεργούν.

Και ενώ στο Κοινοβούλιο ετοιμάζονται οι τροποποιήσεις του νόμου, εκατοντάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές πραγματοποίησαν το πρωί πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρική πλατεία της Σεούλ διακηρύσσοντας, με τον τρόπο αυτό, την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν μέχρι την τελική δικαίωση των αιτημάτων τους. Σύμφωνα με το πρακτορείο "ΓΙΟΝΑΠ", παρόμοιες πορείες πραγματοποιήθηκαν χτες και σε άλλες πόλεις της Νότιας Κορέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ