Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ
Ο εμπορικός πόλεμος επεκτείνεται στη ναυτιλία...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Με δασμούς 100.000 δολαρίων θα επιβαρύνονται τα ιαπωνικά μεταγωγικά πλοία κάθε φορά που πιάνουν λιμάνι στις ΗΠΑ ανακοίνωσε χτες η ομοσπονδιακή ναυτιλιακή επιτροπή.

Οι κυρώσεις αυτές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις 14 Απρίλη με μεγαλύτερες επιπτώσεις σε τρεις ιαπωνικές ναυτιλιακές εταιρίες(Καβασάκι - Κίεν - Κάισα, Μιτσούι και Νιπόν Γούσεν), των οποίων τα πλοία έχουν κατά μέσο όρο 34 αφίξεις το μήνα, με κόστος άνω των 45 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.

Η "Ομοσπονδιακή Ναυτιλιακή Επιτροπή" των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τις συγκεκριμένες κυρώσεις ως αντίποινα για τις "απαγορευτικές", όπως τις χαρακτήρισε, πρακτικές που λαμβάνονται σε βάρος αμερικανικών πλοίων στα ιαπωνικά λιμάνια. Στην 20σέλιδη απόφασή της, η "Ομοσπονδιακή Ναυτιλιακή Επιτροπή" υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που το Τόκιο αποφασίσει να προχωρήσει σε αντίποινα θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τους δασμούς!

Στο Τόκιο, ο υπουργός Μεταφορών, Μακότο Κόγκα, επέκρινε τις κυρώσεις ως "απαράδεκτες", ζητώντας την απόσυρσή τους. Μάλιστα, ο Σιρόκου Κατζιγιάμα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ριουτάρο Χασιμότο, εξέφρασε το φόβο ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα προκαλέσουν επιπλέον βλάβες στις αμερικανο - ιαπωνικές σχέσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ