Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Το "χρίσμα" στον Μπερίσα

ΤΙΡΑΝΑ.-

Παρά την ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του Προέδρου της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου θεωρείται "πατριάρχης", τον εξέλεξε ως υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές. Οι Δημοκρατικοί κατέχουν 122 έδρες στην 140μελή Βουλή, η οποία εκλέγει Πρόεδρο, κι έτσι - αν η Βουλή δε διαλυθεί - θεωρείται βέβαιο ότι το αργότερο στα μέσα Μάρτη ο Μπερίσα θα εκλεγεί για δεύτερη φορά. "Είναι ο μόνος που μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα της χώρας", δήλωσε, σχολιάζοντας την απόδοση του "χρίσματος" του κόμματος στον Μπερίσα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Τρίταν Σιέχου.

Η κρίση των "πυραμίδων", πάντως, δε λέει να κοπάσει: Στην Αυλώνα χτες περισσότεροι από 20.000 πολίτες πραγματοποίησαν, για 23η συνεχή μέρα, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ενώ οι απεργίες πείνας των φοιτητών συνεχίστηκαν - για δεύτερη βδομάδα - και επεκτάθηκαν. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν κατά τις - ειρηνικές, καθώς η αστυνομία είναι απούσα - διαδηλώσεις ήταν, για μια ακόμη φορά, εκείνα εναντίον του Προέδρου και της κυβέρνησης.

Στο Πανεπιστήμιο της Αυλώνας, χιλιάδες πολιτών συνέρρεαν χτες για να προστατεύσουν τους απεργούς πείνας φοιτητές. Στο Πανεπιστήμιο του Αργυρόκαστρου, 34 φοιτητές άρχισαν δική τους απεργία πείνας, συμπαριστάμενοι στους συναδέλφους τους, τους οποίους οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να απομακρύνουν από το Πανεπιστήμιο της Αυλώνας προχτές αργά το βράδυ. Στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων, άλλοι φοιτητές απείλησαν να αρχίσουν και αυτοί απεργία πείνας, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των συναδέλφων τους στην Αυλώνα. Στα γυμνάσια της πρωτεύουσας της Αλβανίας, μαθητές και σπουδαστές απείχαν χτες από τα μαθήματά τους, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τις κινητοποιήσεις των φοιτητών.

Η κυβέρνηση, με ανακοίνωσή της, κάλεσε μαθητές και σπουδαστές να σταματήσουν τις διαδηλώσεις και να επιστρέψουν στα μαθήματά τους και τόνισε ότι δεν πρέπει να "χειραγωγούνται από την αντιπολίτευση".

Η είδηση της ανάπτυξης αστυνομικών μονάδων αντιμετώπισης διαδηλώσεων σε Τίρανα και Αυλώνα δε βοήθησε ιδιαίτερα στην εκτόνωση της κατάστασης - αν και κατά την (όχι και τόσο "αμερόληπτη", ομολογουμένως) κρατική τηλεόραση, αυτές οι δυνάμεις "δεν αναπτύχθηκαν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ