Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Οι επιχειρηματίες των ΗΠΑ θέλουν ... σταθερότητα

Συνέντευξη του Γ. Ζιουγκάνοφ, μετά την επίσκεψή του στην Αμερική

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Το ρεαλισμό της θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αφιερωμένη στα συμπεράσματα και τις εντυπώσεις του από την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Αναφέρθηκε στις συναντήσεις με σημαντικούς πολιτικούς παράγοντες και επιχειρηματικούς κύκλους στο Κέντρο Νίξον και το Ιδρυμα Κάρνεγκι, στις ομιλίες του στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο και στη σχολή του Γενικού Επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων στην Πενσυλβανία, καθώς και με επιχειρηματίες που εργάζονται στη ρωσική αγορά. "Γενικό συμπέρασμα: Οι επιχειρηματικοί κύκλοι ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα στη Ρωσία, αντιλαμβάνονται ότι η ταπείνωσή της μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν εργαστεί στην αγορά μας, αρχίζοντας από την κατασκευή του εργοστασίου ΖΙΛ, του Ντνεπρογκές, και τελειώνοντας με τις προμήθειες σιτηρών και εξοπλισμού για τις σύγχρονες επιχειρήσεις. Βασικά, για την ώρα, στην αγορά μας λειτουργούν μικρές εταιρίες, οι οποίες προσπαθούν να αρπάξουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι και να μην ασχοληθούν με μακροπρόθεσμα προγράμματα", είπε ο Ζιουγκάνοφ.

Αναφερόμενος στο θέμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ο Ζιουγκάνοφ σημείωσε ότι στους πολιτικούς κύκλους των ΗΠΑ δεν υπάρχει ταυτότητα απόψεων σε πολλά ζητήματα. Για παράδειγμα, ο γνωστός διπλωμάτης Τζον Κενάν, ο οποίος μετά τον πόλεμο τασσόταν υπέρ του διαλόγου με τη Σοβιετική Ενωση, δήλωσε ευθέως ότι "η διεύρυνση του ΝΑΤΟ σημαίνει το μεγαλύτερο ιστορικό λάθος στη μεταπολεμική ιστορία". Ωστόσο, οι συναντήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, με εκπροσώπους του Πενταγώνου και με άλλους παράγοντες έδειξαν, σύμφωνα με τον ηγέτη του ΚΚΡΟ, ότι "η απόφαση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ έχει ληφθεί και αυτοί προσπαθούν να επιβάλουν έντονα τη θέλησή τους στην Ευρώπη και τη Ρωσία. Η περιοδεία της Ολμπράιτ σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στη Ρωσία και την Ασία μαρτυρεί επίσης ότι εφαρμόζεται επίμονα η γραμμή της επέκτασης του ΝΑΤΟ. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σ' αυτή την πολιτική, διότι τίποτα το καλό δε θα φέρει ούτε στην παγκόσμια τάξη, ούτε στη Ρωσική Ομοσπονδία, θα προκαλέσει νέους φόβους, την επιθυμία για δημιουργία νέων συνασπισμών και συμμαχιών και θα οδηγήσει οριστικά σε αδιέξοδο τις παγκόσμιες σχέσεις. Γι' αυτό, χαιρετίζουμε τη στάση πολλών κομμάτων και κινημάτων μας που τάσσονται κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ". Πρόσθεσε δε ότι "στο τέλος του 20ού αιώνα πρέπει να θριαμβεύσει μια νέα φιλοσοφία, η φιλοσοφία των σχέσεων καλής γειτονίας, του αμοιβαία επωφελούς εμπορίου και ενός κόσμου χωρίς αντιπαραθέσεις".

Σχετικά με την Ανατολική Ευρώπη, ο Ζιουγκάνοφ τόνισε ότι "διαπράττει ένα ιστορικό λάθος, αφήνει να χαθεί μια σπάνια ευκαιρία. Η Ανατολική Ευρώπη μπορεί να γίνει ζώνη ειρήνης, αρχίζοντας από τη Βουλγαρία και τελειώνοντας με την Πολωνία, χωρίς συμμετοχή σε στρατιωτικούς συνασπισμούς. Ζώνη, όπου μπορούν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τη γεωγραφική τους θέση, αναπτύσσοντας επαφές και σχέσεις τόσο με τη Δυτική Ευρώπη, όσο και με τη Ρωσική Ομοσπονδία". Επισημαίνοντας το τεράστιο οικονομικό κόστος για τις χώρες που θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ο ηγέτης του ΚΚΡΟ ανέφερε ότι οι διπλωμάτες και οι κοινοβουλευτικοί, κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης, οφείλουν να συνεργαστούν ενεργά και να εξηγήσουν στους λαούς αυτών των χωρών ότι δε θα έχουν κανένα όφελος από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. "Πριν από το ταξίδι μου στις ΗΠΑ συναντήθηκα με τους πρεσβευτές της Πολωνίας, της Ελλάδας, της Κύπρου. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν καλή θέση, αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα των συντελούμενων διαδικασιών", υπογράμμισε ο Ζιουγκάνοφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ