ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Φωτιά από το "εφιαλτικό σενάριο" Χόλμπρουκ

ΣΟΦΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Φωτιά άναψαν οι δηλώσεις του Αμερικανού απεσταλμένου στα Βαλκάνια, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου όλες οι χώρες της περιοχής - συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας - θα τρέξουν να αρπάξουν ό,τι μπορούν!

Οι προβλέψεις Χόλμπρουκ σχετικά με ένα "εφιαλτικό σενάριο" εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο δημοσιεύτηκαν σε χτεσινό φύλλο της καθημερινής εφημερίδας της Βουλγαρίας "24 Ωρες" υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο: "ΗΠΑ: Η Βουλγαρία θα επιτεθεί στη Μακεδονία".Εύγλωττο το ακόλουθο χαρακτηριστικό απόσπασμα του άρθρου, αναφορικά με τις προβλέψεις του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ: "Η Σόφια μπορεί ν' αποφασίσει να αρπάξει κομμάτι από τη Μακεδονία (ΠΓΔΜ), επειδή οι Βούλγαροι ισχυρίζονται ότι μεταξύ των ίδιων και των Μακεδόνων των ανατολικών περιοχών δεν υπάρχουν διαφορές".Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΡΟΪΤΕΡ, ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον προέβλεψε πως σε περίπτωση που το Κόσσοβο ανεξαρτητοποιηθεί, "όλες οι χώρες της περιοχής θα τρέξουν να αρπάξουν ό,τι μπορούν". Με τον τρόπο αυτό και δίχως άλλα λόγια, ο Χόλμπρουκ έσπευσε να περιγράψει τις υποτιθέμενες "αρπακτικές" ενέργειες της Αλβανίας, της Ελλάδας, των αλβανοφώνων στην ΠΓΔΜ κτλ.

Αμεση απάντηση στο σενάριο Χόλμπρουκ έδωσαν τόσο ο εκπρόσωπος της βουλγαρικής κυβέρνησης όσο και στελέχη διαφόρων κομμάτων.

"Η Βουλγαρία δεν έχει δώσει ποτέ λαβές για ισχυρισμούς αναφορικά με τις εδαφικές ή άλλες διεκδικήσεις προς την ΠΓΔΜ", τόνισε ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράντκο Βλάικοφ,σε γραπτή ανακοίνωσή του, προσθέτοντας εντούτοις ότι η Σόφια "συμμερίζεται τις ανησυχίες του Χόλμπρουκ για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και εργάζεται σκληρά από κοινού με τη διεθνή κοινότητα για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση". "Πρόκειται για την παλαιότερη και πλέον απαισιόδοξη πρόγνωση για τις εξελίξεις στην περιοχή. Από τέτοιες εξελίξεις δεν έχει συμφέρον ούτε μια από τις χώρες που αναφέρονται. Ο σκοπός είναι να αναβιωθεί το φάντασμα της απειλής, ώστε να τρομάξουν οι βαλκανικές χώρες", υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος,Γεόργι Παρβάνοφ, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας "24 Ωρες", ενώ η εκπρόσωπος της "Ευρωπαϊκής Αριστεράς",Ελενα Ποτποδόροβα, συνέστησε στον Ρ. Χόλμπρουκ να "ομιλεί εκ μέρους των ΗΠΑ και μόνο και όχι της Βουλγαρίας"!

Και βόμβα από Πρόντι...

Ετοιμη να επέμβει στρατιωτικά στο Κόσσοβο είναι η Ιταλία. Τι; Αυτό ακριβώς δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, μιλώντας στα εγκαίνια "Φιέρα ντελ Λεβάντε" που έγιναν στα Τίρανα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, αφού διεκδίκησε για τη Ρώμη μια ευκαιρία ανάπτυξης στα Βαλκάνια και μέσω Μεσογείου στην "κοντινή Ανατολή", υποστήριξε ότι εάν η κατάσταση γίνει πιο δραματική στη Σερβία, η Ιταλία δε θα οπισθοχωρήσει στο θέμα λήψης στρατιωτικών μέτρων μαζί με τις άλλες χώρες της "Ομάδας Επαφής"...

Σε άλλα σημεία των δηλώσεών του ο Πρόντι συμφώνησε με τον Αλβανό πρωθυπουργό ότι είναι αρκετή μια έντονη επαγρύπνηση της αστυνομίας στα σύνορα, γιατί "τα Βαλκάνια δεν μπορούν να επιβιώνουν μόνο με στρατιωτικό έλεγχο" και διαβεβαίωσε πως η Ιταλία θα πράξει τα πάντα για να διαφυλαχτεί "μια ειρηνική γωνιά των Βαλκανίων όπως συμβαίνει σήμερα με την Αλβανία".

Η επίσκεψη του Ρουγκόβα στις ΗΠΑ

Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι σχολίαζαν πως η επίσκεψη του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, αρχηγού του αλβανικού "Δημοκρατικού Συνδέσμου Κόσσοβου" στις ΗΠΑ, θα ενθάρρυνε τους ομοφύλους του να προωθήσουν την τακτική της μη βίας στην αντιπαράθεσή τους με τη Σερβία.

"Ουσιαστικά, θέλουμε να δείξουμε ότι το μονοπάτι που ακολουθεί ο Δρ. Ρουγκόβα είναι εκείνο της μη βίας, της υποστήριξης της δημοκρατίας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον στην περιοχή, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ, ερμηνεύοντας σε εκπομπή του CNN την πρόσκληση του "Λευκού Οίκου" προς τον ηγέτη του "Δημοκρατικού Συνδέσμου".

"Κορυφαία" στιγμή της επίσκεψης του Ιμπραήμ Ρουγκόβα στην Ουάσιγκτον θα είναι η αποψινή, οπότε έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Η "πυρηνική κούρσα" έγινε πραγματικότητα...

"Ισοφαρίσαμε", δηλώνει ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, μετά τις πέντε πυρηνικές δοκιμές της χώρας του σε απάντηση των ινδικών

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Σε μια ιδιαιτέρως επικίνδυνη κλιμάκωση της κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών, προχώρησε χτες το Πακιστάν, "ισοφαρίζοντας" τις πέντε πυρηνικές δοκιμές, που η Ινδία πραγματοποίησε στα μέσα Μάη με ισάριθμες δικές του, και ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει να τοποθετήσει κεφαλές πυρηνικής γόμωσης σε έναν βαλλιστικό πύραυλο που δοκίμασε πρόσφατα, τον "Γκάουρι".

"Ισοφαρίσαμε", ανακοίνωσε χτες το απόγευμα ένας πιο σκληρός από ποτέ Ναουάζ Σαρίφ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. "Είμαι ευγνώμων προς το Θεό".

Η επόμενη δήλωση του πρωθυπουργού του Πακιστάν μάλλον προσχηματική έμοιαζε: "Ποτέ δεν προσπαθούσαμε να εμπλακούμε σε μια κούρσα εξοπλισμών". Ο Σαρίφ κατηγόρησε την Ινδία ότι "έσυρε" τη χώρα του στην παρούσα αντιπαράθεση και εξήγησε την απόφαση της χώρας του να προχωρήσει στις πυρηνικές δοκιμές ως κίνηση "αυτοάμυνας".

Οι υπόγειες πυρηνικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στις 3.30 (τοπική ώρα) στην περιοχή Τσαγκάι του Πακιστάν, στην ερημική νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουτσιστάν. Η περιοχή απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα της χώρας με το Ιράν και το Αφγανιστάν.

Αντιδράσεις

Η κίνηση από το Πακιστάν, όπως μετέδιδε στο σύνολό του ο παγκόσμιος Τύπος, ήταν βέβαιο ότι θα επέσυρε αντιδράσεις και κυρώσεις, κυρίως από τις ΗΠΑ, που "βλέπουν τη διεθνή τάξη να διασαλεύεται", παρά τις αντίρροπες διπλωματικές προσπάθειες τους και τους κυριότερους συμμάχους τους στην Ασία, όπως είναι η Ιαπωνία.

Επίσης βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι το Πακιστάν δεν έχει τις "δυνατότητες" της Ινδίας σε οικονομικό επίπεδο, ούτε η κυβέρνησή του μπορεί να αρχίσει να ξεπουλά κρατική περιουσία εν μια νυκτί (όπως έγινε στην Ινδία, όπου την επομένη των δοκιμών η κυβέρνηση του BJP προχώρησε σε πώληση 32 ορυχείων σε αμερικανικές φίρμες).

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επιβεβαίωσε τις προβλέψεις, λέγοντας ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος του Πακιστάν.

"Δεν έχουμε άλλη επιλογή", είπε. "Λυπάμαι για την απόφαση". Το Πακιστάν έχασε μια "πραγματικά ανεκτίμητη ευκαιρία" να λάβει αμερικανική οικονομική βοήθεια και βοήθεια σε θέματα ασφαλείας, περιφρονώντας την Ουάσιγκτον, πρόσθεσε...

Ο Κλίντον, όπως ανακοίνωσε χτες ο Λευκός Οίκος, έκανε (πληροφορημένος εγκαίρως αυτήν τη φορά από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες) επανειλημμένες εκκλήσεις στον Σαρίφ - συμπεριλαμβανομένης μιας προχτές βράδυ - να "απόσχει από ενέργειες ανταγωνισμού των πυρηνικών εξοπλισμών με τη γειτονική Ινδία, η οποία στις αρχές του μήνα πραγματοποίησε τις πυρηνικές δοκιμές που οδήγησαν σε αμερικανικές κυρώσεις".

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν διακοπή του μεγαλύτερου μέρους της αμερικανικής βοήθειας προς το Πακιστάν και αναστολή της αμερικανικής υποστήριξης για διεθνή δανειοδότηση της χώρας αυτής.

Απογοήτευση για τις πυρηνικές δοκιμές του Πακιστάν, εξέφρασε η Ρωσία. "Οι ενέργειες αυτές δεν μπορούν να προκαλέσουν τίποτα άλλο από απογοήτευση", μετέδωσε το Ιντερφάξ, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την "έντονη καταδίκη" του ΝΑΤΟ, τόσο για τις πακιστανικές, όσο και για τις ινδικές πυρηνικές δοκιμές εξέφρασε στο Λουξεμβούργο ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Χαβιέρ Σολάνα.

Στη Βόννη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, καταδίκασε το Πακιστάν για τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε και κάλεσε τη χώρα αυτή, αλλά και την Ινδία να αποφύγουν κλιμάκωση της έντασης.

Η Γαλλία, η οποία έχει καταδικάσει τις ινδικές πυρηνικές δοκιμές, δεν έχει μέχρι στιγμής αντιδράσει στις πυρηνικές δοκιμές του Πακιστάν. Το Παρίσι, που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή με τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε την περίοδο 1995 - '96 στην Ατόλη Μουρουόα, είχε καλέσει το Ισλαμαμπάντ να μην προχωρήσει σε δικές του δοκιμές σε αντίποινα για τις ινδικές.

Η Αυστραλία ακύρωσε την προσφορά της να διπλασιάσει τη βοήθεια προς το Πακιστάν.

Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι διακόπτει αμέσως κάθε νέα εξαγωγή όπλων προς το Πακιστάν.

Η Ινδία

Ισως η πιο "επικίνδυνη" από τις χτεσινές εξελίξεις ήταν η δήλωση του Ινδού πρωθυπουργού της εθνικιστικής - ινδουιστικής κυβέρνησης του BJP, ο οποίος αναίρεσε την προηγούμενή του δέσμευση για μη συνέχιση πυρηνικών δοκιμών. "Η νέα κατάσταση", είπε, "θα ληφθεί υπ' όψιν στη διαμόρφωση της πυρηνικής μας πολιτικής".

Ο Ατά Μπιχάρι Βάτζπαϊ ...διευκρίνισε πως η χώρα του "χρειάζεται" (προφανώς για τον ίδιο, περισσότερο από κάθε τι άλλο...) πυρηνικά όπλα, επειδή το Πακιστάν "έχει εν ενεργεία ένα μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα" (;!).

"Η Ινδία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση", κατέληξε...

ΡΩΣΙΑ
Ταξίματα Γιέλτσιν για την οικονομία

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η Ρωσία διαθέτει τους απαραίτητους πόρους, για να αποφύγει μια κατάρρευση στις χρηματαγορές της, δήλωσε χτες ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν μετά τη συνάντησή του το πρωί με τον πρωθυπουργό Σεργκέι Κιριένκο, τον υπουργό Οικονομικών Μιχαήλ Ζαντόρνοφ και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Ρωσίας Σεργκέι Ντουμπίνιν, στην οποία συζήτησαν την τελευταία κρίση στο Χρηματιστήριο της Μόσχας. Ο Γιέλτσιν ζήτησε την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στην οικονομία και επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να ακολουθήσει στη συνέχεια αυστηρή οικονομική πολιτική, ώστε να κρατήσει στη χώρα τους "ξένους επενδυτές". Προειδοποίησε ότι δύο τρεις αξιωματούχοι θα χάσουν τη θέση τους, επειδή δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την κρίση στο χρηματιστήριο της Μόσχας, όπου ο γενικός δείκτης τιμών παρουσίασε δραματική κάμψη της τάξης του 10,5%. Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι πρόκειται για νέα επίθεση των φιλελεύθερων μεταρρυθμιστών στα κρατικά φυσικά μονοπώλια (όπως το ΓΚΑΖΠΡΟΜ). Η δραστηριότητα αυτών των μονοπωλίων, που εξασφαλίζουν την αντικειμενική ενότητα της Ρωσίας, εμποδίζει τα σχέδια της παραπέρα καταλήστευσης της Ρωσίας. Μάλιστα, η κυβέρνηση Κιριένκο ανακοίνωσε ότι θα κάνει το παν για να μην επιτρέψει την εφαρμογή του νόμου που ψήφισε πρόσφατα η Κρατική Δούμα και περιορίζει το ποσοστό συμμετοχής στο 25% του ξένου κεφαλαίου στην εταιρία "Ενιαία ενεργειακά συστήματα της Ρωσίας". Επομένως, το καθεστώς επιδιώκει με όλες τις δυνάμεις να προασπίσει τα "δικαιώματα" των ξένων και θυσιάζει τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειονότητας του πληθυσμού της χώρας.

Στο μεταξύ, η πιθανότητα ότι το ΔΝΤ σύντομα θα εγκρίνει την επόμενη δόση του δανείου στη Ρωσία, ύψους 670.000.000 δολαρίων και η φημολογία για χορήγηση επιπλέον δυτικής οικονομικής βοήθειας ηρέμησε τις χρηματαγορές της Ρωσίας, αλλά οι επενδυτές πιστεύουν ότι πρόκειται για πρόσκαιρη εκτόνωση. Ο διευθυντής του ΔΝΤ Μισέλ Καμντεσί δήλωσε σχετικά ότι είναι πιθανό να δώσει το "πράσινο φως" για τη χορήγηση της δόσης του δανείου, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στη Μόσχα του αναπληρωτή του, Τζον Οντλινγκ Σμι.

Από παλιότερη δοκιμή Πακιστανικού πυραύλου που σχεδιάζουν να του

Από παλιότερη δοκιμή πακιστανικού πυραύλου που σχεδιάζουν να του τοποθετήσουν πυρηνική γόμωση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ