Παρασκευή 29 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Φωτιά από το "εφιαλτικό σενάριο" Χόλμπρουκ

ΣΟΦΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Φωτιά άναψαν οι δηλώσεις του Αμερικανού απεσταλμένου στα Βαλκάνια, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου όλες οι χώρες της περιοχής - συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας - θα τρέξουν να αρπάξουν ό,τι μπορούν!

Οι προβλέψεις Χόλμπρουκ σχετικά με ένα "εφιαλτικό σενάριο" εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο δημοσιεύτηκαν σε χτεσινό φύλλο της καθημερινής εφημερίδας της Βουλγαρίας "24 Ωρες" υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο: "ΗΠΑ: Η Βουλγαρία θα επιτεθεί στη Μακεδονία".Εύγλωττο το ακόλουθο χαρακτηριστικό απόσπασμα του άρθρου, αναφορικά με τις προβλέψεις του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ: "Η Σόφια μπορεί ν' αποφασίσει να αρπάξει κομμάτι από τη Μακεδονία (ΠΓΔΜ), επειδή οι Βούλγαροι ισχυρίζονται ότι μεταξύ των ίδιων και των Μακεδόνων των ανατολικών περιοχών δεν υπάρχουν διαφορές".Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΡΟΪΤΕΡ, ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον προέβλεψε πως σε περίπτωση που το Κόσσοβο ανεξαρτητοποιηθεί, "όλες οι χώρες της περιοχής θα τρέξουν να αρπάξουν ό,τι μπορούν". Με τον τρόπο αυτό και δίχως άλλα λόγια, ο Χόλμπρουκ έσπευσε να περιγράψει τις υποτιθέμενες "αρπακτικές" ενέργειες της Αλβανίας, της Ελλάδας, των αλβανοφώνων στην ΠΓΔΜ κτλ.

Αμεση απάντηση στο σενάριο Χόλμπρουκ έδωσαν τόσο ο εκπρόσωπος της βουλγαρικής κυβέρνησης όσο και στελέχη διαφόρων κομμάτων.

"Η Βουλγαρία δεν έχει δώσει ποτέ λαβές για ισχυρισμούς αναφορικά με τις εδαφικές ή άλλες διεκδικήσεις προς την ΠΓΔΜ", τόνισε ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράντκο Βλάικοφ,σε γραπτή ανακοίνωσή του, προσθέτοντας εντούτοις ότι η Σόφια "συμμερίζεται τις ανησυχίες του Χόλμπρουκ για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και εργάζεται σκληρά από κοινού με τη διεθνή κοινότητα για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση". "Πρόκειται για την παλαιότερη και πλέον απαισιόδοξη πρόγνωση για τις εξελίξεις στην περιοχή. Από τέτοιες εξελίξεις δεν έχει συμφέρον ούτε μια από τις χώρες που αναφέρονται. Ο σκοπός είναι να αναβιωθεί το φάντασμα της απειλής, ώστε να τρομάξουν οι βαλκανικές χώρες", υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος,Γεόργι Παρβάνοφ, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας "24 Ωρες", ενώ η εκπρόσωπος της "Ευρωπαϊκής Αριστεράς",Ελενα Ποτποδόροβα, συνέστησε στον Ρ. Χόλμπρουκ να "ομιλεί εκ μέρους των ΗΠΑ και μόνο και όχι της Βουλγαρίας"!

Και βόμβα από Πρόντι...

Ετοιμη να επέμβει στρατιωτικά στο Κόσσοβο είναι η Ιταλία. Τι; Αυτό ακριβώς δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, μιλώντας στα εγκαίνια "Φιέρα ντελ Λεβάντε" που έγιναν στα Τίρανα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, αφού διεκδίκησε για τη Ρώμη μια ευκαιρία ανάπτυξης στα Βαλκάνια και μέσω Μεσογείου στην "κοντινή Ανατολή", υποστήριξε ότι εάν η κατάσταση γίνει πιο δραματική στη Σερβία, η Ιταλία δε θα οπισθοχωρήσει στο θέμα λήψης στρατιωτικών μέτρων μαζί με τις άλλες χώρες της "Ομάδας Επαφής"...

Σε άλλα σημεία των δηλώσεών του ο Πρόντι συμφώνησε με τον Αλβανό πρωθυπουργό ότι είναι αρκετή μια έντονη επαγρύπνηση της αστυνομίας στα σύνορα, γιατί "τα Βαλκάνια δεν μπορούν να επιβιώνουν μόνο με στρατιωτικό έλεγχο" και διαβεβαίωσε πως η Ιταλία θα πράξει τα πάντα για να διαφυλαχτεί "μια ειρηνική γωνιά των Βαλκανίων όπως συμβαίνει σήμερα με την Αλβανία".

Η επίσκεψη του Ρουγκόβα στις ΗΠΑ

Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι σχολίαζαν πως η επίσκεψη του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, αρχηγού του αλβανικού "Δημοκρατικού Συνδέσμου Κόσσοβου" στις ΗΠΑ, θα ενθάρρυνε τους ομοφύλους του να προωθήσουν την τακτική της μη βίας στην αντιπαράθεσή τους με τη Σερβία.

"Ουσιαστικά, θέλουμε να δείξουμε ότι το μονοπάτι που ακολουθεί ο Δρ. Ρουγκόβα είναι εκείνο της μη βίας, της υποστήριξης της δημοκρατίας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον στην περιοχή, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ, ερμηνεύοντας σε εκπομπή του CNN την πρόσκληση του "Λευκού Οίκου" προς τον ηγέτη του "Δημοκρατικού Συνδέσμου".

"Κορυφαία" στιγμή της επίσκεψης του Ιμπραήμ Ρουγκόβα στην Ουάσιγκτον θα είναι η αποψινή, οπότε έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πλήρη ανεξαρτησία» απαιτούν οι Κοσσοβάροι Αλβανοί... (2005-11-23 00:00:00.0)
"Τάξη και ασφάλεια" στο Κόσσοβο υποσχέθηκε η Ολμπράιτ (1999-07-30 00:00:00.0)
Δήλωση "μετανοίας" από τον Ρουγκόβα ζήτησε η Ολμπράιτ (1998-12-11 00:00:00.0)
Επικίνδυνες προθέσεις (1998-11-07 00:00:00.0)
ΝΑΤΟ: "Ο χρόνος τελειώνει" (1998-10-24 00:00:00.0)
ΗΠΑ: "Αμφίβολη η βιωσιμότητα του Βελιγραδίου"... (1998-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ