Παρασκευή 29 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Η "πυρηνική κούρσα" έγινε πραγματικότητα...

"Ισοφαρίσαμε", δηλώνει ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, μετά τις πέντε πυρηνικές δοκιμές της χώρας του σε απάντηση των ινδικών

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Σε μια ιδιαιτέρως επικίνδυνη κλιμάκωση της κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών, προχώρησε χτες το Πακιστάν, "ισοφαρίζοντας" τις πέντε πυρηνικές δοκιμές, που η Ινδία πραγματοποίησε στα μέσα Μάη με ισάριθμες δικές του, και ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει να τοποθετήσει κεφαλές πυρηνικής γόμωσης σε έναν βαλλιστικό πύραυλο που δοκίμασε πρόσφατα, τον "Γκάουρι".

"Ισοφαρίσαμε", ανακοίνωσε χτες το απόγευμα ένας πιο σκληρός από ποτέ Ναουάζ Σαρίφ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. "Είμαι ευγνώμων προς το Θεό".

Η επόμενη δήλωση του πρωθυπουργού του Πακιστάν μάλλον προσχηματική έμοιαζε: "Ποτέ δεν προσπαθούσαμε να εμπλακούμε σε μια κούρσα εξοπλισμών". Ο Σαρίφ κατηγόρησε την Ινδία ότι "έσυρε" τη χώρα του στην παρούσα αντιπαράθεση και εξήγησε την απόφαση της χώρας του να προχωρήσει στις πυρηνικές δοκιμές ως κίνηση "αυτοάμυνας".

Οι υπόγειες πυρηνικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στις 3.30 (τοπική ώρα) στην περιοχή Τσαγκάι του Πακιστάν, στην ερημική νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουτσιστάν. Η περιοχή απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα της χώρας με το Ιράν και το Αφγανιστάν.

Αντιδράσεις

Η κίνηση από το Πακιστάν, όπως μετέδιδε στο σύνολό του ο παγκόσμιος Τύπος, ήταν βέβαιο ότι θα επέσυρε αντιδράσεις και κυρώσεις, κυρίως από τις ΗΠΑ, που "βλέπουν τη διεθνή τάξη να διασαλεύεται", παρά τις αντίρροπες διπλωματικές προσπάθειες τους και τους κυριότερους συμμάχους τους στην Ασία, όπως είναι η Ιαπωνία.

Επίσης βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι το Πακιστάν δεν έχει τις "δυνατότητες" της Ινδίας σε οικονομικό επίπεδο, ούτε η κυβέρνησή του μπορεί να αρχίσει να ξεπουλά κρατική περιουσία εν μια νυκτί (όπως έγινε στην Ινδία, όπου την επομένη των δοκιμών η κυβέρνηση του BJP προχώρησε σε πώληση 32 ορυχείων σε αμερικανικές φίρμες).

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επιβεβαίωσε τις προβλέψεις, λέγοντας ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος του Πακιστάν.

"Δεν έχουμε άλλη επιλογή", είπε. "Λυπάμαι για την απόφαση". Το Πακιστάν έχασε μια "πραγματικά ανεκτίμητη ευκαιρία" να λάβει αμερικανική οικονομική βοήθεια και βοήθεια σε θέματα ασφαλείας, περιφρονώντας την Ουάσιγκτον, πρόσθεσε...

Ο Κλίντον, όπως ανακοίνωσε χτες ο Λευκός Οίκος, έκανε (πληροφορημένος εγκαίρως αυτήν τη φορά από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες) επανειλημμένες εκκλήσεις στον Σαρίφ - συμπεριλαμβανομένης μιας προχτές βράδυ - να "απόσχει από ενέργειες ανταγωνισμού των πυρηνικών εξοπλισμών με τη γειτονική Ινδία, η οποία στις αρχές του μήνα πραγματοποίησε τις πυρηνικές δοκιμές που οδήγησαν σε αμερικανικές κυρώσεις".

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν διακοπή του μεγαλύτερου μέρους της αμερικανικής βοήθειας προς το Πακιστάν και αναστολή της αμερικανικής υποστήριξης για διεθνή δανειοδότηση της χώρας αυτής.

Απογοήτευση για τις πυρηνικές δοκιμές του Πακιστάν, εξέφρασε η Ρωσία. "Οι ενέργειες αυτές δεν μπορούν να προκαλέσουν τίποτα άλλο από απογοήτευση", μετέδωσε το Ιντερφάξ, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την "έντονη καταδίκη" του ΝΑΤΟ, τόσο για τις πακιστανικές, όσο και για τις ινδικές πυρηνικές δοκιμές εξέφρασε στο Λουξεμβούργο ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Χαβιέρ Σολάνα.

Στη Βόννη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, καταδίκασε το Πακιστάν για τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε και κάλεσε τη χώρα αυτή, αλλά και την Ινδία να αποφύγουν κλιμάκωση της έντασης.

Η Γαλλία, η οποία έχει καταδικάσει τις ινδικές πυρηνικές δοκιμές, δεν έχει μέχρι στιγμής αντιδράσει στις πυρηνικές δοκιμές του Πακιστάν. Το Παρίσι, που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή με τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε την περίοδο 1995 - '96 στην Ατόλη Μουρουόα, είχε καλέσει το Ισλαμαμπάντ να μην προχωρήσει σε δικές του δοκιμές σε αντίποινα για τις ινδικές.

Η Αυστραλία ακύρωσε την προσφορά της να διπλασιάσει τη βοήθεια προς το Πακιστάν.

Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι διακόπτει αμέσως κάθε νέα εξαγωγή όπλων προς το Πακιστάν.

Η Ινδία

Ισως η πιο "επικίνδυνη" από τις χτεσινές εξελίξεις ήταν η δήλωση του Ινδού πρωθυπουργού της εθνικιστικής - ινδουιστικής κυβέρνησης του BJP, ο οποίος αναίρεσε την προηγούμενή του δέσμευση για μη συνέχιση πυρηνικών δοκιμών. "Η νέα κατάσταση", είπε, "θα ληφθεί υπ' όψιν στη διαμόρφωση της πυρηνικής μας πολιτικής".

Ο Ατά Μπιχάρι Βάτζπαϊ ...διευκρίνισε πως η χώρα του "χρειάζεται" (προφανώς για τον ίδιο, περισσότερο από κάθε τι άλλο...) πυρηνικά όπλα, επειδή το Πακιστάν "έχει εν ενεργεία ένα μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα" (;!).

"Η Ινδία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση", κατέληξε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ