ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Κίνητρα στους φαρμακοβιομήχανους...

...και καμιά αναφορά στα «φαρμακερά χαράτσια», που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι

Η αντιμετώπιση του φαρμάκου ως εμπορεύματος και όχι ως κοινωνικού αγαθού έχει «φαρμακερές παρενέργειες»...
Η αντιμετώπιση του φαρμάκου ως εμπορεύματος και όχι ως κοινωνικού αγαθού έχει «φαρμακερές παρενέργειες»...
Κίνητρα στους φαρμακοβιομήχανους για επενδύσεις αλλά καμιά αναφορά για το φαρμακερό χαράτσι, στο οποίο υποβάλλονται τα νοικοκυριά για τα φάρμακα ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της χτεσινής ομιλίας του υπουργού Υγείας Νικ. Κακλαμάνη απ' το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Ο υπουργός Υγείας έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα καταργηθεί η λίστα φαρμάκων, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η ΝΔ. Ωστόσο, όμως και πάλι αποσιώπησε ότι η κατάργηση της λίστας θα συμπληρωθεί με τον «επανακαθορισμό των παθήσεων για τις οποίες τη δαπάνη των φαρμάκων απολαμβάνει πλήρως ο ασφαλιστικός οργανισμός» - όπως επίσης προβλέπει το πρόγραμμα της ΝΔ - που τελικά οδηγεί σε λίστα απ' την «πίσω πόρτα».

«Χαράσσουμε μια πολιτική, η οποία θα στηρίζει την εγχώρια παραγωγή και θα δίνει κίνητρα για επενδύσεις», είπε ο Νικ. Κακλαμάνης και δήλωσε με έμφαση ότι η παρουσία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΦΕΕ πρέπει να εκληφθεί «ως αναγνώριση της συμβολής της φαρμακοβιομηχανίας μέσα από την έρευνα και την ανάπτυξη των φαρμάκων στο διαρκή αγώνα για την καταπολέμηση των νόσων και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών». Επίσης, ζήτησε απ' τους φαρμακοβιομήχανους να είναι συνεργάτες στο «σχεδιασμό για την πολιτική φαρμάκου».

Την αβρότητα του υπουργού άδραξε ο ΣΦΕΕ για να διακηρύξει «σύμπνοια και συνεννόηση», όπου «Πολιτεία, επιστημονικοί φορείς και φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα εργάζονται προς την ίδια κατεύθυνση, με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών Υγείας στον Ελληνα πολίτη».

Ομως, η «σύμπνοια και η συνεννόηση» - που ηχούν ευχάριστα - έχουν διαφορετικά αποτελέσματα για τους φαρμακοβιομήχανους και διαφορετικά για τους χρήστες των φαρμάκων, για τα οποία δε μιλούν ούτε ο υπουργός Υγείας ούτε ο ΣΦΕΕ.

Απ' αυτή την πολιτική οι φαρμακοβιομήχανοι αποκομίζουν αστρονομικά κέρδη και οι ασφαλισμένοι υποβάλλονται σε φαρμακερές πληρωμές:

  • Ετσι, λοιπόν, υπήρξε μια αύξηση των καθαρών κερδών των φαρμακοβιομηχάνων κατά 2.841,9% το 2001 σε σχέση με το 1997, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου των βιομηχάνων (ΙΟΒΕ). Σε ονομαστικές τιμές αυτό μεταφράζεται σε 96.555.000 ευρώ - ή περίπου 33 δισ. δραχμές - για την αντίστοιχη περίοδο.
  • Σύμφωνα πάλι με στοιχεία του ΙΟΒΕ το 2001 η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα το 2001 ήταν 420 εκ. ευρώ, ποσό που αποτελούσε το 24,5% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης και το 7,8% της συνολικής ιδιωτικής δαπάνης για την Υγεία (5.398 εκ. ευρώ). Η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ασφαλισμένου στα φάρμακα που αποζημιώνονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και την ιδία δαπάνη.
Προσωρινά με δυο λίστες

Οπως ανακοίνωσε ο Νικ. Κακλαμάνης μέχρι την κατάργηση της λίστας, που προσδιορίζεται στο τέλος του Αυγούστου, θα ισχύουν δυο λίστες φαρμάκων: Εκείνη που ισχύει μέχρι τώρα αλλά και η αναθεωρημένη που θα μπει σε ισχύ μετά την 1.4.2004.

Στις ανακοινώσεις του Νικ. Κακλαμάνη απάντησε ο πρώην υφυπουργός Υγείας Εκτ. Νασιώκας που τον κατηγόρησε για αυθαιρεσία, όσον αφορά την κατάργηση της λίστας που θα τινάξει στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία. Ομως, τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν τιναχτεί στον αέρα και με την προηγούμενη πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που είχαν τη λίστα αλλά ακολούθησε πολιτική άγριων περιορισμών στην Υγεία.

Ο Νικ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ακόμα τα εξής στη συνέλευση του ΣΦΕΕ:

  • Αναδιοργανώνουμε και εκσυγχρονίζουμε τον ΕΟΦ, ώστε επιτέλους να εκτελεί απρόσκοπτα την αποστολή του. Παράλληλα, ο Οργανισμός και οι θυγατρικές του θα κινηθούν βάσει συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο θα εκπονηθεί από τη νέα ηγεσία του.
  • Δημιουργούμε μια ομάδα εργασίας, η οποία θα αποτελείται από στελέχη αρμοδίων κρατικών φορέων και βιομηχανίας, ώστε να ανταλλάσσουμε απόψεις σε τακτά χρονικά διαστήματα και να προωθούμε λύσεις προς το συμφέρον όλων. Με τον τρόπο αυτό, θα δημιουργήσουμε ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς, ώστε οι εμπλεκόμενοι φορείς να προγραμματίζουν σε βάθος χρόνου.
Χρέη νοσοκομείων

Αναφορικά με τα χρέη των νοσοκομείων ο Νικ. Κακλαμάνης είπε ότι δεν τον «ικανοποιεί η "θεραπεία" του προβλήματος μέσω δανεισμού από τις τράπεζες» και ότι θέλει «ταυτόχρονα με τη ρύθμιση των χρεών να προλάβει τη δημιουργία νέων χρεών».

Σύμφωνα με το ΣΦΕΕ τα χρέη των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις είναι 900 εκ. ευρώ. Συνολικά όμως τα χρέη των νοσοκομείων προς τρίτους κυμαίνονται από 1,8 έως 2,1 δισ. ευρώ, όπως είπε προχτές ο Νικ. Κακλαμάνης στην αντιπροσωπεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά.

Στερούν επίδομα από ψυχικά πάσχοντες!

Σε δραματικές καταστάσεις δείχνει να οδηγεί η περιβόητη αποασυλοποίηση που εκχωρήθηκε σε μη κερδοσκοπικές εταιρίες

Εδώ και 14 μήνες, εκατοντάδες κοινωνικά επανενταγμένοι, πρώην νοσηλευόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) και των άλλων ψυχιατρείων της χώρας, στερούνται το προβλεπόμενο απ' το νόμο 2716/99 επίδομα του θεραπευτικού κινήτρου ή κινήτρου επανένταξης, με αποτέλεσμα να φυτοζωούν στις κοινοτικές δομές, όπου τώρα κατοικούν, αδυνατώντας να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, οδηγούμενοι στην απελπισία.

Το επίδομα είναι 117 ευρώ για όσους μένουν σε ξενώνες και 176 ευρώ για όσους μένουν σε προστατευόμενα διαμερίσματα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνούνταν να επιχορηγήσει τα νοσοκομεία για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, πιέζοντάς τα να διεκδικήσουν από τα ασφαλιστικά ταμεία να καταβάλουν τα τεράστια χρέη τους. Και η νέα κυβέρνηση - αν και ο νέος υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης έχει ενημερωθεί - δεν έχει δώσει λύση στο πρόβλημα. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι του ΨΝΑ εκφράζουν φόβους ότι η νέα ηγεσία θα εγκρίνει μεν τα κονδύλια για τα επιδόματα, αλλά όχι με αναδρομική ισχύ, προκειμένου να πάρουν οι νοσηλευόμενοι τα χρήματα που τους οφείλονται για το 2003.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά και η συνολικότερη διολίσθηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα σε μηχανισμό διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων και εκχώρησης του ευαίσθητου τομέα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αναδείχτηκαν σε διημερίδα του ΨΝΑ που ξεκίνησε χτες στην Αθήνα, με θέμα: «Από το Ιδρυμα στην Κοινότητα».

Κρίσιμες επισημάνσεις για την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» στη χώρα έκανε ο Κ. Μπαϊρακτάρης αναπληρωτής καθηγητής του Ψυχολογικού Τμήματος του ΑΠΘ. «Το κατασκεύασμα που λέγεται "Ψυχαργώς" - εξήγησε - δεν είναι τίποτα περισσότερο απ' τη βιτρίνα που κρύβει πίσω της την ίδια βαρβαρότητα, την ίδια λογική του ασύλου. Η χωροταξική μετεγκατάσταση πρώην εγκλείστων για το "άδειασμα" των ψυχιατρείων δεν είναι αποϊδρυματοποίηση. Οι ξενώνες στην πλειοψηφία τους είναι χώροι νεοϊδρυματικοί που λειτουργούν από ιδιωτικές εταιρίες, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο των υπηρεσιών που προσφέρουν».

«Ισως έχουμε διανύσει το εύκολο μέρος. Το ζήτημα είναι πως οι άνθρωποι που θα βρίσκονται στις εξωνοσοκομειακές δομές θα έχουν καλή ποιότητα ζωής», επισήμανε ο Γ. Αγγελίδης διευθυντής ψυχίατρος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου, που το Γενάρη έδωσε εξιτήριο και στον τελευταίο του ασθενή.

Στην Πέτρα Ολύμπου το 2001 υπήρχαν 253 νοσηλευόμενοι. Απ' αυτούς έως τον περασμένο Γενάρη 32 πήραν εξιτήριο ή πήγαν στις οικογένειές τους, 18 απεβίωσαν, 97 μεταφέρθηκαν σε δημόσιες δομές και η πλειοψηφία τους, 106 ασθενείς, μεταφέρθηκαν σε ξενώνες ιδιωτικών εταιριών ή των «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» - όπου, όπως εξήγησε ο Γ. Αγγελίδης, δεν υπάρχει έλεγχος των υπηρεσιών που προσφέρονται.

«Πώς μπορούμε να μιλάμε για ψυχιατρική μεταρρύθμιση όταν διαλύεται ό,τι έχει απομείνει από το κράτος πρόνοιας στην Ελλάδα; Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα δεν έγινε ποτέ. Εγινε απλώς εξωραϊσμός δομών και διαχείριση κονδυλίων, που εκχωρούνται στον ιδιωτικό τομέα, αφού το ΕΣΥ απεμπόλησε το δικαίωμα και την υποχρέωσή του να προσφέρει δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας στους πάσχοντες», τόνισε η Κ. Μάτσα, επιστημονικά υπεύθυνη του «18 ΑΝΩ».

Σε καλή κατάσταση οι δυο μαθητές

Σε καλή κατάσταση, νοσηλεύονται στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «Ερυθρός Σταυρός», οι δυο μαθητές του 39ου Γυμνασίου - Λυκείου Αθηνών που προσβλήθηκαν από μηνιγγίτιδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ).

Στους δυο μαθητές χορηγήθηκε η απαραίτητη θεραπευτική αγωγή, αφού από τις εξετάσεις διαπιστώθηκε μηνιγγιδόκοκκος της ομάδας Β.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προφύλαξης, το ΚΕΕΛ συνιστά τη λήψη προφυλακτικής αντιβιοτικής αγωγής σε όλα τα άτομα που, κατά το εφταήμερο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων, ήρθαν σε στενή επαφή με τα παιδιά που αρρώστησαν. Επιπλέον, όσοι έχουν έρθει σε στενή επαφή με κάποιον από τους ασθενείς, θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για τυχόν εμφάνιση πυρετού ή άλλων συμπτωμάτων κατά το δεκαήμερο μετά την τελευταία τους επαφή με τον ασθενή και να προσφύγουν γρήγορα στο γιατρό εάν εμφανίσουν τέτοια συμπτώματα.

Το ΚΕΕΛ τονίζει ότι δε συνιστάται διακοπή της λειτουργίας του σχολείου, απολύμανση των σχολικών χώρων ή άλλα μέτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ