Τετάρτη 31 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Κίνητρα στους φαρμακοβιομήχανους...

...και καμιά αναφορά στα «φαρμακερά χαράτσια», που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι

Η αντιμετώπιση του φαρμάκου ως εμπορεύματος και όχι ως κοινωνικού αγαθού έχει «φαρμακερές παρενέργειες»...
Η αντιμετώπιση του φαρμάκου ως εμπορεύματος και όχι ως κοινωνικού αγαθού έχει «φαρμακερές παρενέργειες»...
Κίνητρα στους φαρμακοβιομήχανους για επενδύσεις αλλά καμιά αναφορά για το φαρμακερό χαράτσι, στο οποίο υποβάλλονται τα νοικοκυριά για τα φάρμακα ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της χτεσινής ομιλίας του υπουργού Υγείας Νικ. Κακλαμάνη απ' το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Ο υπουργός Υγείας έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα καταργηθεί η λίστα φαρμάκων, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η ΝΔ. Ωστόσο, όμως και πάλι αποσιώπησε ότι η κατάργηση της λίστας θα συμπληρωθεί με τον «επανακαθορισμό των παθήσεων για τις οποίες τη δαπάνη των φαρμάκων απολαμβάνει πλήρως ο ασφαλιστικός οργανισμός» - όπως επίσης προβλέπει το πρόγραμμα της ΝΔ - που τελικά οδηγεί σε λίστα απ' την «πίσω πόρτα».

«Χαράσσουμε μια πολιτική, η οποία θα στηρίζει την εγχώρια παραγωγή και θα δίνει κίνητρα για επενδύσεις», είπε ο Νικ. Κακλαμάνης και δήλωσε με έμφαση ότι η παρουσία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΦΕΕ πρέπει να εκληφθεί «ως αναγνώριση της συμβολής της φαρμακοβιομηχανίας μέσα από την έρευνα και την ανάπτυξη των φαρμάκων στο διαρκή αγώνα για την καταπολέμηση των νόσων και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών». Επίσης, ζήτησε απ' τους φαρμακοβιομήχανους να είναι συνεργάτες στο «σχεδιασμό για την πολιτική φαρμάκου».

Την αβρότητα του υπουργού άδραξε ο ΣΦΕΕ για να διακηρύξει «σύμπνοια και συνεννόηση», όπου «Πολιτεία, επιστημονικοί φορείς και φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα εργάζονται προς την ίδια κατεύθυνση, με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών Υγείας στον Ελληνα πολίτη».

Ομως, η «σύμπνοια και η συνεννόηση» - που ηχούν ευχάριστα - έχουν διαφορετικά αποτελέσματα για τους φαρμακοβιομήχανους και διαφορετικά για τους χρήστες των φαρμάκων, για τα οποία δε μιλούν ούτε ο υπουργός Υγείας ούτε ο ΣΦΕΕ.

Απ' αυτή την πολιτική οι φαρμακοβιομήχανοι αποκομίζουν αστρονομικά κέρδη και οι ασφαλισμένοι υποβάλλονται σε φαρμακερές πληρωμές:

  • Ετσι, λοιπόν, υπήρξε μια αύξηση των καθαρών κερδών των φαρμακοβιομηχάνων κατά 2.841,9% το 2001 σε σχέση με το 1997, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου των βιομηχάνων (ΙΟΒΕ). Σε ονομαστικές τιμές αυτό μεταφράζεται σε 96.555.000 ευρώ - ή περίπου 33 δισ. δραχμές - για την αντίστοιχη περίοδο.
  • Σύμφωνα πάλι με στοιχεία του ΙΟΒΕ το 2001 η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα το 2001 ήταν 420 εκ. ευρώ, ποσό που αποτελούσε το 24,5% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης και το 7,8% της συνολικής ιδιωτικής δαπάνης για την Υγεία (5.398 εκ. ευρώ). Η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ασφαλισμένου στα φάρμακα που αποζημιώνονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και την ιδία δαπάνη.
Προσωρινά με δυο λίστες

Οπως ανακοίνωσε ο Νικ. Κακλαμάνης μέχρι την κατάργηση της λίστας, που προσδιορίζεται στο τέλος του Αυγούστου, θα ισχύουν δυο λίστες φαρμάκων: Εκείνη που ισχύει μέχρι τώρα αλλά και η αναθεωρημένη που θα μπει σε ισχύ μετά την 1.4.2004.

Στις ανακοινώσεις του Νικ. Κακλαμάνη απάντησε ο πρώην υφυπουργός Υγείας Εκτ. Νασιώκας που τον κατηγόρησε για αυθαιρεσία, όσον αφορά την κατάργηση της λίστας που θα τινάξει στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία. Ομως, τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν τιναχτεί στον αέρα και με την προηγούμενη πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που είχαν τη λίστα αλλά ακολούθησε πολιτική άγριων περιορισμών στην Υγεία.

Ο Νικ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ακόμα τα εξής στη συνέλευση του ΣΦΕΕ:

  • Αναδιοργανώνουμε και εκσυγχρονίζουμε τον ΕΟΦ, ώστε επιτέλους να εκτελεί απρόσκοπτα την αποστολή του. Παράλληλα, ο Οργανισμός και οι θυγατρικές του θα κινηθούν βάσει συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο θα εκπονηθεί από τη νέα ηγεσία του.
  • Δημιουργούμε μια ομάδα εργασίας, η οποία θα αποτελείται από στελέχη αρμοδίων κρατικών φορέων και βιομηχανίας, ώστε να ανταλλάσσουμε απόψεις σε τακτά χρονικά διαστήματα και να προωθούμε λύσεις προς το συμφέρον όλων. Με τον τρόπο αυτό, θα δημιουργήσουμε ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς, ώστε οι εμπλεκόμενοι φορείς να προγραμματίζουν σε βάθος χρόνου.
Χρέη νοσοκομείων

Αναφορικά με τα χρέη των νοσοκομείων ο Νικ. Κακλαμάνης είπε ότι δεν τον «ικανοποιεί η "θεραπεία" του προβλήματος μέσω δανεισμού από τις τράπεζες» και ότι θέλει «ταυτόχρονα με τη ρύθμιση των χρεών να προλάβει τη δημιουργία νέων χρεών».

Σύμφωνα με το ΣΦΕΕ τα χρέη των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις είναι 900 εκ. ευρώ. Συνολικά όμως τα χρέη των νοσοκομείων προς τρίτους κυμαίνονται από 1,8 έως 2,1 δισ. ευρώ, όπως είπε προχτές ο Νικ. Κακλαμάνης στην αντιπροσωπεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ