Τετάρτη 31 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανεξέλεγκτα τα φορτηγά στους δρόμους

Συνέντευξη του Συνδικάτου Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Μακεδονίας - Θράκης «ΕΡΜΗΣ»

Ενα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, έλεγχοι στα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται σε εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους δε γίνονται, διαπιστώνουν οι επαγγελματίες οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων Μακεδονίας - Θράκης του συνδικάτου «ΕΡΜΗΣ». Οπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου χτες στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του συνδικάτου, Μ. Παπαδόπουλος, το κράτος βρίσκεται εν υπνώσει όσον αφορά την ασφάλεια στους δρόμους, ενώ στις αλλεπάλληλες τεκμηριωμένες καταγγελίες του συνδικάτου για καταστρατήγηση της νομοθεσίας από επιχειρήσεις του κλάδου, δεν υπήρξε ανταπόκριση από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου, επισήμανε ο πρόεδρος, προκλητικά αδιαφορούν για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων των οδηγών, αναγκάζουν τους επαγγελματίες οδηγούς να απασχολούνται πέρα από τα επιτρεπόμενα όρια, όπως τους υποχρεώνουν να οδηγούν οχήματα χωρίς νόμιμα χαρτιά, χωρίς να έχουν περάσει ΚΤΕΟ (νταλίκες κυρίως) και με φθαρμένα λάστιχα.

Επίσης, δεν καταβάλλουν στους εργαζόμενους τις νόμιμες αποδοχές, ενώ οι υπερωρίες δεν καταγράφονται για να μην πληρώνονται εισφορές στο ΙΚΑ. Ακόμη οι εργοδότες απασχολούν οδηγούς από τις γειτονικές χώρες που στερούνται του ευρωπαϊκού διπλώματος και είναι ανασφάλιστοι. Σημείωσε ακόμα ότι μόνο η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σ' ολόκληρη τη χώρα διαθέτει κλιμάκιο, το οποίο μπορεί να κάνει ουσιαστικό έλεγχο στα φορτηγά και τα λεωφορεία.

Στην ίδια συνέντευξη ο γραμματέας του ΕΚΘ, Σ. Ζαριανόπουλος, επισήμανε την παντελή απουσία του κράτους, όσον αφορά την εκπαίδευση και ενημέρωση των οδηγών, κενό που προσπαθεί να καλύψει το συνδικάτο με τις ημερίδες που διοργανώνει.

Ανακοίνωσε ότι το Σάββατο στις 11 το πρωί θα διοργανωθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίνδου ημερίδα με θέματα σχετικά με τα προβλήματα των επαγγελματιών οδηγών, την κατάσταση των δρόμων, τους κανονισμούς στη μεταφορά κλπ. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί και ένα φόρο τιμής στη μνήμη των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών, όπως και στα θύματα του λεωφορείου που έπεσε στον Αλιάκμονα, καθώς και στα ανώνυμα καθημερινά θύματα της απληστίας των εταιριών μεταφοράς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ασυδοσία των μεταφορικών εταιριών(2004-10-03 00:00:00.0)
Χτυπάνε καμπανάκι(2004-06-17 00:00:00.0)
Εξαντλητικά ωράρια, ανασφάλεια στην οδήγηση και εκβιασμοί(2004-04-06 00:00:00.0)
Ημερίδα για την οδική ασφάλεια(2004-03-30 00:00:00.0)
Εκδήλωση μνήμης στο Μακροχώρι(2003-10-14 00:00:00.0)
Ζητούν εισαγγελική παρέμβαση για τις παραβάσεις των ιδιοκτητών(2003-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ