Τετάρτη 31 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Διεκόπη λόγω επεισοδίου μεταξύ Ζήση - Τσιγαρίδα

Επεισοδιακή ήταν η χτεσινή μέρα στη δίκη του ΕΛΑ. Η ένταση ανάμεσα στον βασικό μάρτυρα κατηγορίας Β. Ζήση και τον κατηγορούμενο Χ. Τσιγαρίδα έφτασε στο ζενίθ, όταν ο πρώτος είπε ότι «δεν κάνει διάλογο με τρομοκράτες». Ο κατηγορούμενος του ανταπάντησε ότι «κάθε κατηγορία από αυτόν είναι τιμή» και στο σημείο αυτό το δικαστήριο διέκοψε για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Εξετάζοντας τον μάρτυρα κατηγορίας, ο Χ. Τσιγαρίδας είπε ότι έχει μέθοδο δημιουργίας εντυπώσεων, αφού στην αρχή υποστήριζε πως είχε πάρει τα «αρχεία» της «Στάζι» το 1994 και μετά ότι τα πήρε το 2001. Τον ρώτησε, αν κατέθεσε στο δικαστήριο την αίτηση που υπέβαλε στις γερμανικές αρχές. Ο μάρτυρας υποστήριξε πως δεν την έχει, διότι έχει κρατηθεί από τη γερμανική αρχή που την υπέβαλε. Στο σημείο αυτό, ο Χ. Τσιγαρίδας αναρωτήθηκε αν οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει τέτοια αίτηση. Στη συνέχεια, ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε σε δημοσίευμα του περιοδικού «Τάιμ» το 1999, το οποίο ανέφερε ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η CIA με 1,5 εκατομμύριο δολάρια είχε αγοράσει «αρχεία» της «Στάζι», των οποίων θα επέστρεφε τα αντίγραφα. Αναφέρθηκε και στην έκθεση του Σ. Παπαθεμελή για την τρομοκρατία στην Ελλάδα, στην οποία αναφέρεται πως τα «αρχεία» της «Στάζι» εμπλουτίστηκαν από τους Αμερικάνους.

Η δίκη άρχισε με ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Ο Β. Ζήσης ισχυρίστηκε πως η κρατική εξουσία αδρανούσε επί σειρά ετών, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε κάνει συμφωνία με ορισμένους από τον ΕΛΑ για να μη συνεχίσουν τα χτυπήματά τους. Υποστήριξε δε ότι αυτοί που «δώσανε» τους κατηγορούμενους είναι οι πραγματικοί «εγκέφαλοι». Εκανε λόγο για αδίστακτο παζάρι και πως υπήρξε συγκάλυψη λόγω εμπλοκής μεγαλοεπιχειρηματιών.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης έθεσαν υπόψη του δικαστηρίου δημοσιεύματα, τα οποία καταγγέλλουν τον Β. Ζήση για ύποπτες δραστηριότητες. Παράλληλα, ο συνήγορος της Ε. Αθανασάκη, Α. Κωνσταντάκης, επισήμανε ότι τα «αρχεία» της «Στάζι» δε χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικό υλικό από κανένα ευρωπαϊκό δικαστήριο, ακόμα και στη δίκη του Κάρλος. Απαντώντας στη σχετική ερώτηση του συνηγόρου, ο Β. Ζήσης δήλωσε ότι δε γνωρίζει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ