Τετάρτη 31 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στερούν επίδομα από ψυχικά πάσχοντες!

Σε δραματικές καταστάσεις δείχνει να οδηγεί η περιβόητη αποασυλοποίηση που εκχωρήθηκε σε μη κερδοσκοπικές εταιρίες

Εδώ και 14 μήνες, εκατοντάδες κοινωνικά επανενταγμένοι, πρώην νοσηλευόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) και των άλλων ψυχιατρείων της χώρας, στερούνται το προβλεπόμενο απ' το νόμο 2716/99 επίδομα του θεραπευτικού κινήτρου ή κινήτρου επανένταξης, με αποτέλεσμα να φυτοζωούν στις κοινοτικές δομές, όπου τώρα κατοικούν, αδυνατώντας να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, οδηγούμενοι στην απελπισία.

Το επίδομα είναι 117 ευρώ για όσους μένουν σε ξενώνες και 176 ευρώ για όσους μένουν σε προστατευόμενα διαμερίσματα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνούνταν να επιχορηγήσει τα νοσοκομεία για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, πιέζοντάς τα να διεκδικήσουν από τα ασφαλιστικά ταμεία να καταβάλουν τα τεράστια χρέη τους. Και η νέα κυβέρνηση - αν και ο νέος υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης έχει ενημερωθεί - δεν έχει δώσει λύση στο πρόβλημα. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι του ΨΝΑ εκφράζουν φόβους ότι η νέα ηγεσία θα εγκρίνει μεν τα κονδύλια για τα επιδόματα, αλλά όχι με αναδρομική ισχύ, προκειμένου να πάρουν οι νοσηλευόμενοι τα χρήματα που τους οφείλονται για το 2003.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά και η συνολικότερη διολίσθηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα σε μηχανισμό διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων και εκχώρησης του ευαίσθητου τομέα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αναδείχτηκαν σε διημερίδα του ΨΝΑ που ξεκίνησε χτες στην Αθήνα, με θέμα: «Από το Ιδρυμα στην Κοινότητα».

Κρίσιμες επισημάνσεις για την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» στη χώρα έκανε ο Κ. Μπαϊρακτάρης αναπληρωτής καθηγητής του Ψυχολογικού Τμήματος του ΑΠΘ. «Το κατασκεύασμα που λέγεται "Ψυχαργώς" - εξήγησε - δεν είναι τίποτα περισσότερο απ' τη βιτρίνα που κρύβει πίσω της την ίδια βαρβαρότητα, την ίδια λογική του ασύλου. Η χωροταξική μετεγκατάσταση πρώην εγκλείστων για το "άδειασμα" των ψυχιατρείων δεν είναι αποϊδρυματοποίηση. Οι ξενώνες στην πλειοψηφία τους είναι χώροι νεοϊδρυματικοί που λειτουργούν από ιδιωτικές εταιρίες, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο των υπηρεσιών που προσφέρουν».

«Ισως έχουμε διανύσει το εύκολο μέρος. Το ζήτημα είναι πως οι άνθρωποι που θα βρίσκονται στις εξωνοσοκομειακές δομές θα έχουν καλή ποιότητα ζωής», επισήμανε ο Γ. Αγγελίδης διευθυντής ψυχίατρος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου, που το Γενάρη έδωσε εξιτήριο και στον τελευταίο του ασθενή.

Στην Πέτρα Ολύμπου το 2001 υπήρχαν 253 νοσηλευόμενοι. Απ' αυτούς έως τον περασμένο Γενάρη 32 πήραν εξιτήριο ή πήγαν στις οικογένειές τους, 18 απεβίωσαν, 97 μεταφέρθηκαν σε δημόσιες δομές και η πλειοψηφία τους, 106 ασθενείς, μεταφέρθηκαν σε ξενώνες ιδιωτικών εταιριών ή των «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» - όπου, όπως εξήγησε ο Γ. Αγγελίδης, δεν υπάρχει έλεγχος των υπηρεσιών που προσφέρονται.

«Πώς μπορούμε να μιλάμε για ψυχιατρική μεταρρύθμιση όταν διαλύεται ό,τι έχει απομείνει από το κράτος πρόνοιας στην Ελλάδα; Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα δεν έγινε ποτέ. Εγινε απλώς εξωραϊσμός δομών και διαχείριση κονδυλίων, που εκχωρούνται στον ιδιωτικό τομέα, αφού το ΕΣΥ απεμπόλησε το δικαίωμα και την υποχρέωσή του να προσφέρει δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας στους πάσχοντες», τόνισε η Κ. Μάτσα, επιστημονικά υπεύθυνη του «18 ΑΝΩ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ