ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
Σε κατάρρευση το ξεδοντιασμένο σύστημα Υγείας, 133 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Από 15 Δεκέμβρη ο εμβολιασμός στις ηλικίες 5 - 11 ετών

Eurokinissi

Χτες το απόγευμα 133 διασωληνωμένοι ήταν εκτός ΜΕΘ, ένας εκ των οποίων παραμένει εκτός εντατικής από τις ...11 Νοέμβρη, άλλος από τις 12 ή 17 Νοέμβρη. Η πληρότητα στις ΜΕΘ/ΜΑΦ COVID-19 ανέρχεται πλέον σε 98,92% πανελλαδικά.

«Ανθρωποι πεθαίνουν στους θαλάμους κάθε μέρα» είναι η κραυγή αγωνίας των υγειονομικών, που εδώ και δύο χρόνια διεκδικούν τα αυτονόητα. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση αρνείται να ανοίξουν τουλάχιστον 2.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ και τα νοσοκομεία που έκλεισαν, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας Υγείας και να αυξηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για τη δημόσια Υγεία.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η κάλυψη του πληθυσμού ανέρχεται μόλις στο 63,8% (μ.ό. στην ΕΕ 67,5%), με μία δόση έχει εμβολιαστεί μόνο το 68,1% (μ.ό. ΕΕ 71%), ενώ 10.000 κατάκοιτοι περιμένουν εδώ και έναν χρόνο να εμβολιαστούν τουλάχιστον με την πρώτη δόση (από τις 34.500 αιτήσεις για κατ' οίκον εμβολιασμό έχουν εμβολιαστεί οι 25.400). Δύο κρούσματα της μετάλλαξης «Ομικρον» επιβεβαιώθηκαν για την Αττική, μετά το κρούσμα στην Κρήτη.

Νέα στοιχεία για την «Ομικρον»

«Σε ένα μήνα, με το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα μπορούν να σημειωθούν πολλές καινούργιες λοιμώξεις, επομένως τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι αυτά που διαφοροποιούν τη στρατηγική που επιλέγεται για τον εμβολιασμό», είπε χτες η Μ. Θεοδωρίδου, εξηγώντας την ομόφωνη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για τη χορήγηση της τρίτης δόσης τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Για τη μετάλλαξη «Ομικρον», που θεωρείται στέλεχος αυξημένης ανησυχίας, στάθηκε στο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της, που είναι ο αριθμός των μεταλλάξεων (50), εκ των οποίων οι 22 εντοπίζονται στην πρωτεΐνη ακίδας του ιού, ενώ έγινε σαφές ότι θα επικρατήσει της «Δέλτα». Οπως είπε, τα τρία σημαντικά θέματα που θα διαμορφώσουν την τελική επίδρασή της είναι: Η μεταδοτικότητα, η ικανότητα παράκαμψης των αντισωμάτων και η κλινική έκφραση της νόσου (αύξηση εισαγωγών και θανάτων).

Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις σχετικά με τη μεταδοτικότητα της «Ομικρον» είναι ότι προκαλεί 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από τη «Δέλτα» στο ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ φαίνεται ότι ο ιός παρακάμπτει το ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει. «Η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων», σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, ωστόσο μόλις το 30% των δικαιούχων έχουν εμβολιαστεί.

Ξεκινά ο εμβολιασμός των μικρότερων παιδιών

Συμφόρηση προμηνύεται και με τον εμβολιασμό παιδιών 5 - 11 ετών. Οπως ανακοινώθηκε, η πρώτη παραλαβή των εμβολίων θα γίνει στις 13 Δεκέμβρη, το πρώτο ραντεβού στις 15 Δεκέμβρη και η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο εμβολιασμός θα γίνεται αρχικά σε δομές ΠΦΥ, που παραμένουν υποστελεχωμένες, και στα γονατισμένα δημόσια νοσοκομεία.

Οπως ανέφερε ο γγ της ΠΦΥ Μ. Θεμιστοκλέους, τα εμβόλια για τα παιδιά θα γίνονται σε 75 περιοχές της Ελλάδας. Στην Αττική θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά κέντρα: Στα φρακαρισμένα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και Πεντέλης (όπου η αναμονή για τους μικρούς ασθενείς ξεπερνά τις 4 ώρες, και τώρα οι εργαζόμενοι θα επωμιστούν και τον εμβολιασμό των παιδιών), στο «Ασκληπιείο» Βούλας και στα Κέντρα Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και Περιστερίου.

Οσο για τις ακριτικές περιοχές και τα νησιά, όπου δεν υπάρχει ίχνος δημόσιας μονάδας Υγείας που να ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στις λαϊκές ανάγκες, «θα εφαρμοστούν οι λεγόμενοι "καταδρομικοί εμβολιασμοί"». Με λίγα λόγια, έναν χρόνο μετά, το εμβολιαστικό πρόγραμμα αρχίζει και τελειώνει στο τσίμπημα της βελόνας.

Εχασε τη ζωή της 14χρονη έφηβη στη Λαμία

Στο μεταξύ, στο Νοσοκομείο Λαμίας άφησε την τελευταία του πνοή ένα 14χρονο κορίτσι, το τρίτο ανήλικο θύμα της επιδημίας στη χώρα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η 14χρονη διαγνώστηκε με λοίμωξη COVID-19 τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη, ακολούθησε τις προβλεπόμενες οδηγίες, δηλαδή «ήταν σε επαφή με τον γιατρό της και ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή κατ' οίκον» μέχρι και το Σάββατο, όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Βάσει πρωτοκόλλου έγινε κλινικοεργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος και τέθηκε διάγνωση οξέος στεφανιαίου συνδρόμου, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των γιατρών «η έφηβη ασθενής παρουσίασε καρδιοαναπνευστική ανακοπή και παρά την παρατεταμένη προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, κατέληξε στις 17.26», όπως αναφέρει το ανακοινωθέν του νοσοκομείου. Σύμφωνα με πληροφορίες η έφηβη δεν είχε εμβολιαστεί και δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες της πανδημίας, τις τελευταίες τρεις μέρες έχασαν τη ζωή τους 283 άνθρωποι. Μόνο χτες οι νεκροί έφτασαν τους 116 (79 την Κυριακή, 88 το Σάββατο), σχεδόν 4.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον Οκτώβρη, και από την έναρξη της πανδημίας ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται σε 18.716 θανάτους. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 714 (79,97% ανεμβολίαστοι - μερικώς εμβολιασμένοι και 20,03% πλήρως εμβολιασμένοι).

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας έφτασαν τις 1.263 σε 3 μέρες.


ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ
Συστηματική και επαναλαμβανόμενη υποβάθμιση των ΜΕΘ

«Η επαναλαμβανόμενη και συστηματική υποτίμηση της λειτουργίας της ΜΕΘ υποβαθμίζει το επίπεδο της παρεχόμενης φροντίδας, κωλυσιεργούν σημαντικές διαδικασίες και θέτουν σε κίνδυνο βαρέως πάσχοντες», καταγγέλλει σε επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς το προσωπικό της ΜΕΘ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, με την οποία αναδεικνύει τα προβλήματα στελέχωσης από νοσηλευτικό προσωπικό στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Τα τμήματα που διαχειρίζονται ασθενείς Covid υφίστανται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, με τη ΜΕΘ να κρατάει τα σκήπτρα που ούτως ή άλλως αποτελεί τμήμα υψηλής έντασης εργασίας. Οι σκληρές συνθήκες εργασίας, το απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον, η έλλειψη υποδομών, η ανεπαρκής εκπαίδευση, οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις, τα εξουθενωτικά ωράρια, η μη χορήγηση αδειών, ο αυξημένος αριθμός θανάτων, η αίσθηση ανασφάλειας κ.ά. είναι μερικοί από τους βασικότερους παράγοντες που οδηγούν τους νοσηλευτές ΜΕΘ σε άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία ή ακόμα και παραίτηση.

«Εντούτοις, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συνεχής αποδυνάμωση της νοσηλευτικής στελέχωσης της ΜΕΘ με μετακινήσεις που δεν αντικαθίστανται πλήρως ή αντικαθίστανται από άτομα χωρίς σχετική εκπαίδευση και εμπειρία», τονίζεται. Για το σοβαρό θέμα ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή.


OΕΝΓΕ
Ανακυκλώνεται η ίδια αδιέξοδη πολιτική που μας έφερε ως εδώ

Ανακοίνωση με αφορμή τα νέα θλιβερά ρεκόρ στους δείκτες της πανδημίας

Η ΟΕΝΓΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια ακόμα φορά με αφορμή τα καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων, την εκτόξευση θανάτων και διασωληνωμένων.

«Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Στις 2/12/21, 8.30 μ.μ., ο αριθμός των εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένων βαρέως πασχόντων μηχανικά αεριζόμενων ασθενών στη λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ ήταν 172 (εκατόν εβδομήντα δύο), σύμφωνα με τη σχετική επίσημη ηλεκτρονική πλατφόρμα ΕΚΑΒ - ΕΚΕΠΥ - υπουργείου Υγείας.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, στην καρδιά της πανδημίας, στην κορύφωση του 4ου κύματος, με τα νοσοκομεία φρακαρισμένα και το λιγοστό προσωπικό κατάκοπο, συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη πολιτική που μας έφτασε ως εδώ. Συνεχίζει να επενδύει στο δόγμα υγεία - ατομική ευθύνη και στον κοινωνικό αυτοματισμό, στοχοποιώντας αυτήν τη φορά, μετά την "ανεύθυνη νεολαία" και τους υγειονομικούς, τους 60άρηδες ως υπαίτιους για το χάλι του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Συνεχίζει να αξιοποιεί το εμβόλιο ως μέσο κοινωνικού κανιβαλισμού και επιβολής αντιδραστικών μέτρων. Συνεχίζει την πολιτική των περικοπών, μειώνοντας την κρατική χρηματοδότηση το 2022 για τα νοσοκομεία και τα ΚΥ κατά 279 εκατ. ευρώ.

Εφτασε στο σημείο ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης να ισχυρίζεται προκλητικά ότι δεν έχει διαφορά η νοσηλεία διασωληνωμένων εντός ή εκτός ΜΕΘ. Από τη μία καταγγέλλει τον ανορθολογισμό και από την άλλη δεν δίστασε από το βήμα της Βουλής να μετατραπεί ο ίδιος στον πιο γνήσιο εκφραστή του, στον πιο φανατικό οπαδό του για να κρύψει κάτω από το χαλί τις βαριές κυβερνητικές ευθύνες για την εξέλιξη της πανδημίας.

Εφτασε στο σημείο να αρνείται την Εντατική Θεραπεία, τη σύγχρονη Ιατρική, την ίδια την επιστήμη για να δικαιολογήσει τους θανάτους εκτός ΜΕΘ ασθενών που δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να παλέψουν για τη ζωή τους.

Είναι πραγματικά θλιβερή η μέχρι τώρα σιωπή πανεπιστημιακών καθηγητών "ειδικών" του κράτους, της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και της προέδρου της, των προέδρων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων γι' αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις του πρωθυπουργού που μας γυρνάνε δεκαετίες πίσω, πριν από το 1960, όταν η Σαπφώ Μαγκριώτη εγκαινίασε στην Ελλάδα την έννοια της Εντατικής Θεραπείας», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ.

Καλεί «τον λαό μας να εμβολιαστεί. Να μη χαρίσει στην κυβέρνηση το δώρο της επιστήμης για την προστασία της υγείας και της ζωής του» και να μπει στον αγώνα. «Απαιτούμε έστω και τώρα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές να υλοποιηθούν αυτά που ζητάμε ήδη από τον Μάρτιο του 2020. Η αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης με μόνιμο προσωπικό και υποδομές και γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η οξύτατη υγειονομική κρίση», καταλήγει η Ομοσπονδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ