ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ
Αυξομειώσεις μακριά από την ουσία

Οι αυξομειώσεις του αριθμού των θέσεων των εισακτέων αποτελούν απλά παιχνίδια με την αγωνία των παιδιών που δίνουν εξετάσεις και δεν επηρεάζουν το επίπεδο των σπουδών

Eurokinissi

Οι αυξομειώσεις του αριθμού των θέσεων των εισακτέων αποτελούν απλά παιχνίδια με την αγωνία των παιδιών που δίνουν εξετάσεις και δεν επηρεάζουν το επίπεδο των σπουδών
Ελαφριές αυξομειώσεις παρουσιάζουν οι θέσεις που θα υπάρξουν φέτος στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για τους πρωτοετείς φοιτητές, σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας. Ο συνολικός αριθμός των θέσεων που προβλέπονται για τους εισακτέους στις σχολές ανώτατης εκπαίδευσης και γενικότερα στις σχολές που περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό δελτίο των πανελλαδικών εξετάσεων είναι φέτος 82.394 (δηλαδή, 874 θέσεις λιγότερες από πέρσι που ο συνολικός αριθμός ήταν 83.268).

Από αυτού του τύπου τις αυξομειώσεις δεν επηρεάζεται, δηλαδή δε βελτιώνεται το επίπεδο των σπουδών, ούτε και το μέλλον των αυριανών αποφοίτων που στο μεγαλύτερό τους ποσοστό θα ενταχθούν στις μακροσκελείς λίστες των ανέργων.

Εξάλλου, όπως φάνηκε πέρσι, με την εφαρμογή του μέτρου της «βάσης του 10», ο αριθμός των θέσεων δεν αντιστοιχεί στον πραγματικό αριθμό των εισακτέων, που καταλήγει να είναι πολύ μικρότερος. Ανεξάρτητα από τον τελικό αριθμό αυτών που θα εισαχθούν στα ΑΕΙ, από τον αριθμό των θέσεων και μόνο φαίνεται ήδη ότι ένα ποσοστό των υποψηφίων της τάξης του 28% θα μείνει εκτός της ανώτατης εκπαίδευσης. Αναδεικνύεται έτσι για άλλη μια φορά το πρόβλημα της ανυπαρξίας επαγγελματικής εκπαίδευσης αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν μετά το σχολείο, που οδηγεί όλους αυτούς που δεν εισάγονται στα ΑΕΙ, στην αγκαλιά των ιδιωτικών κολεγίων, ΙΕΚ κ.τ.λ.

Για άλλη μια χρονιά, επίσης, ο αριθμός των θέσεων που καθορίζει το υπουργείο Παιδείας απέχει πολύ από τον αριθμό που ζητούν τα ΑΕΙ, με δεδομένες τις υποδομές τους και τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν από το κράτος (η οποία συνεχίζει να υπολείπεται κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες). Συγκεκριμένα, τα πανεπιστήμια ζητούν περίπου 13.000 λιγότερους εισακτέους από όσους ορίζει το υπουργείο και αντίστοιχα τα ΤΕΙ ζητούν περίπου 10.000 λιγότερους εισακτέους. Μάλιστα, η απαίτηση των ιδρυμάτων για λιγότερους εισακτέους εκφράζεται σε αριθμούς ακόμα πιο έντονα σε σχέση με πέρσι κι αυτό δεν είναι τυχαίο: Εχουν μπροστά τους τη διαδικασία της αξιολόγησης γι' αυτό και πιέζουν για λιγότερους και πιο επίλεκτους εισακτέους. Η κυβέρνηση προς το παρόν δεν ακολουθεί το τι ζητούν τα ΑΕΙ, γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος της τόσο δραματικής μείωσης των εισακτέων, ωστόσο σε μια πορεία εφαρμογής των αναδιαρθρώσεων, αυτά τα ζητήματα θα τα λύνει η αγορά με τους δικούς της σκληρούς νόμους...

Η κατανομή των θέσεων

Οι θέσεις που θα διατεθούν φέτος στα πανεπιστήμια για τους πρωτοετείς του ακαδημαϊκού έτους 2007 - 2008 είναι 37.200 (515 θέσεις περισσότερες από πέρσι) και στα ΤΕΙ μαζί με τις ανώτερες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης, ο αντίστοιχος αριθμός είναι 41.430 θέσεις (960 θέσεις λιγότερες από πέρσι). Δηλαδή, ο συνολικός αριθμός εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ ορίζεται στους 78.630, ενώ πέρσι, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 79.075. Στις στρατιωτικές σχολές, στην αστυνομία, στην πυροσβεστική και τις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού διατίθενται φέτος συνολικά 3.254 θέσεις (939 θέσεις λιγότερες από πέρσι) και στις εκκλησιαστικές ακαδημίες 510 θέσεις.

Από το σύνολο των θέσεων που διατίθενται, οι 67.102 αφορούν στους μαθητές της Γ' Λυκείου και τους απόφοιτους προηγούμενων ετών που θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις, δηλαδή σ' έναν αριθμό υποψηφίων που αναμένεται να φτάσει τους 93.071 (5.069 λιγότεροι από πέρσι). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν θέσεις στα ανώτατα ιδρύματα για το 72% αυτής της κατηγορίας υποψηφίων που είναι και η πολυπληθέστερη (αναλογία που έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρσι κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες περίπου, λόγω των λιγότερων υποψηφίων, δηλαδή των λιγότερων μαθητών που βρίσκονται φέτος στη Γ' Λυκείου). Οι υπόλοιπες θέσεις θα κατανεμηθούν στους αποφοίτους των ΤΕΕ, των εσπερινών λυκείων και σ' αυτούς που θα ξανακαταθέσουν μηχανογραφικό, διατηρώντας τη βαθμολογία που πέτυχαν στις περσινές εξετάσεις.

Θυμίζουμε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα αρχίσουν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη και θα ολοκληρωθούν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη.

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Διά βίου» καταρτίσεις και μπίζνες

Αποφασίστηκε και ιδρύεται Ινστιτούτο Διά Βίου Εκπαίδευσης

«Μέσω των ΙΔΒΕ θα προωθηθεί η διευκόλυνση της προσαρμοστικότητας των πτυχιούχων κι άλλων εργαζομένων, η βελτίωση της κινητικότητας στον εργασιακό χώρο κι η εναρμόνιση του συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης σε σχέση με τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και των νέων τεχνολογιών»...

Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, που επιβάλλουν υποβάθμιση των σπουδών και «ιδιωτικοποίηση» των ιδρυμάτων, προχωρούν με την εφαρμογή των νόμων που έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως ο νόμος για τη «διά βίου» κατάρτιση. Με βάση αυτό το νόμο, το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποφάσισε την ίδρυση Ινστιτούτου Διά Βίου Εκπαίδευσης (ΙΔΒΕ) και το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του εν λόγω ΙΔΒΕ.

Η απόφαση για ίδρυση ΙΔΒΕ αντίκειται σε πρόσφατες και παλαιότερες αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων του ΤΕΙ, που έχουν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους σε μια τέτοια προοπτική. Οι συνελεύσεις του ΤΕΙ έχουν εκφράσει γενικότερα την αντίθεσή τους στο φαύλο κύκλο της «διά βίου κατάρτισης», που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου για εργατικό δυναμικό μισομορφωμένο, διαρκώς καταρτιζόμενο και επανακαταρτιζόμενο, διαθέσιμο για όταν κι όποτε θα χρειαστεί το κεφάλαιο. Το νόμο για τα ΙΔΒΕ, αλλά και τις όποιες δράσεις αναπτύχθηκαν από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για τη δημιουργία τους, έχει καταδικάσει το σύνολο του σπουδαστικού και φοιτητικού κινήματος στο πλαίσιο του αγώνα κατά των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ.

Η ίδρυση του ΙΔΒΕ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης χρηματοδοτήθηκε από πρόγραμμα της ΕΕ (ΕΠΕΑΕΚ). Μετά τη λήξη της χρηματοδότησης από το ΕΠΕΑΕΚ, οι λειτουργικές δαπάνες των ΙΔΒΕ θα καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΤΕΙ και οι επενδυτικές και αναπτυξιακές δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ιδρύματος. Ομως, βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν κι οι σπουδαστές, ενώ το ΤΕΙ υπολογίζει να κάνει μέσω του ΙΔΒΕ μπίζνες με ιδιώτες:

«...οι εκπαιδευόμενοι καταβάλλουν πριν την έναρξη του προγράμματος χρηματικό ποσό για την εγγραφή τους και τη μερική κάλυψη των λειτουργικών εξόδων σύμφωνα με απόφαση του συμβουλίου του ΙΔΒΕ. Μετά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του ΙΔΒΕ προβλέπεται να προέρχονται από χορηγίες φορέων, οργανισμών και ιδιωτικών χορηγών, από κοινοτικά προγράμματα (...) ή από δίδακτρα», αναφέρει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος...

Μπίζνες δε θα γίνουν μόνο μέσω της χρηματοδότησης, π.χ. με χορηγίες, αλλά και με συμμετοχή στη διδασκαλία και τα όργανα διοίκησης κορυφαίων στελεχών επιχειρήσεων, που θα έχουν λόγο και στην «αξιολόγηση» του ΙΔΒΕ. Στους όρους εργασίας των διδασκόντων θα σημειωθεί πιθανότατα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αφού το διδακτικό προσωπικό θα δουλεύει «νυχτερινές ώρες», «Σαββατοκύριακα», «αργίες», «κατά την περίοδο των θερινών διακοπών». Το εν λόγω ΙΔΒΕ θα δίνει πιστοποιητικά επιμόρφωσης και διά βίου εκπαίδευσης σε πτυχιούχους πανεπιστημίων και ΤΕΙ της ημεδαπής κι αλλοδαπής (εφόσον έχουν αναγνωριστεί για τους τελευταίους οι τίτλοι σπουδών).

Εκδήλωση στο Περιστέρι

Εκδήλωση με θέμα: «Οι αγώνες του ΚΚΕ για μια λαϊκή Παιδεία», διοργανώνει η Αχτιδική Επιτροπή Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας για την Παιδεία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 11 Μάρτη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα ΚΥΒΕ (Εθνάρχου Μακαρίου 1, Περιστέρι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ