ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Υποδομές και προσωπικό ξεπέρασαν τα όριά τους

Η πλημμύρα επιδείνωσε τα λειτουργικά προβλήματα εξαιτίας της υποστελέχωσης του νοσοκομείου

Από τη συνάντηση με εργαζόμενους του νοσοκομείου
Από τη συνάντηση με εργαζόμενους του νοσοκομείου
Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, των ελλείψεων σε υλικά, αλλά και της διάλυσης της τεχνικής υπηρεσίας, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε χτες το πρωί κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με την βουλευτή του Κόμματος Ελένη Γερασιμίδου.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον διοικητή του Νοσοκομείου, την πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων και επισκέφθηκε τη Β' Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), την Οφθαλμολογική και την Ωτορινολαρυγγολογική κλινική, όπου συζήτησε με τους εργαζόμενους.

Αφορμή για την επίσκεψη αποτέλεσαν τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν στη λειτουργία της Οφθαλμολογικής και της Ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής, οι οποίες πλημμύρισαν κατά τη διάρκεια της βροχόπτωσης που σημειώθηκε την Παρασκευή 24/10, μέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου. Το κτίριο όπου στεγάζονται οι δύο κλινικές είναι από τα παλαιότερα του νοσοκομείου και για χρόνια αντιμετώπιζε πρόβλημα στεγανοποίησης.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε το καλοκαίρι, όταν με την κάθε βροχή έμπαιναν νερά από τη στέγη. Η αποκατάσταση άρχισε μέσα στον Οκτώβρη, όμως δεν ολοκληρώθηκε έγκαιρα, με αποτέλεσμα την πρόσφατη πλημμύρα (μπήκαν νερά στα χειρουργεία και τις κλινικές), που οδήγησε σε έξοδο των κλινικών από τις εφημερίες, στη μεταφορά των χειρουργείων και την αναβολή ορισμένων εξ αυτών.

Τώρα η λειτουργία τους έχει αποκατασταθεί, όμως εξακολουθούν τα προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, με εντονότερο αυτό της έλλειψης αναισθησιολόγων. Ετσι, συζητούν να γίνονται τα χειρουργεία των δύο κλινικών με την παρουσία ενός αναισθησιολόγου, ο οποίος θα έχει την ευθύνη ταυτόχρονα για δύο χειρουργεία. Οι μέρες των χειρουργείων έχουν μειωθεί από 5 σε 3, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των επεμβάσεων και να αυξάνεται ο χρόνος αναμονής των ασθενών.

Κλινικές χωρίς προσωπικό

Στη γενική εφημερία των κλινικών, τη νύχτα υπάρχει μία νοσηλεύτρια, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα έκτακτα περιστατικά και τις ανάγκες όσων νοσηλεύονται. Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να ανταποκριθεί σε κάποια από τις κλήσεις των ασθενών, γίνεται αναφορά σε βάρος της και βρίσκεται αντιμέτωπη με τις διώξεις από την πλευρά της διοίκησης.

Με μειωμένο προσωπικό λειτουργεί και η Β' ΜΕΘ, που ανακαινίσθηκε το 2013 με χρήματα από το ΕΣΠΑ και αύξησε τη δυναμικότητά της από 8 σε 12 υπερσύγχρονες κλίνες. Οταν διακόπηκε η λειτουργία της προκειμένου να γίνει η ανακαίνιση, το προσωπικό της ΜΕΘ μεταφέρθηκε σε άλλες κλινικές. Με την επαναλειτουργία της από το Σεπτέμβρη του 2013 μέχρι και σήμερα δεν έχει στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό.

Ετσι, για παράδειγμα, ενώ ο κανονισμός για τη λειτουργία 12 κλινών ΜΕΘ προβλέπει να υπάρχουν 8 μόνιμοι ειδικοί γιατροί, στον οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπεται η λειτουργία με μόλις 5 και τελικά λειτουργεί με 2 μόνιμους γιατρούς, 4 επικουρικούς (ετήσια σύμβαση) και 1 αποσπασμένο από αλλού. Την ίδια ώρα, ενώ θα έπρεπε να εργάζονται 36 νοσηλεύτριες, λειτουργεί με 23, από τις οποίες οι δύο πρόκειται να φύγουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διπλασιάζεται ο αριθμός των ασθενών που πρέπει να φροντίζουν.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν και την έλλειψη υλικών. Οπως είπαν, αναγκάζονται να πλένουν και να απολυμαίνουν τα ΤΑΦ (συνδέουν τον ασθενή με το μηχάνημα) για να τα επαναχρησιμοποιούν, αυξάνοντας τους κινδύνους για τους ασθενείς. Επίσης, ενώ χρειάζονται για τις ανάγκες της κλινικής 2.000 βρογχοαναπνευστήρες, τους παρέχονται 1.000, δεν έχουν τα απαραίτητα γάντια και σύριγγες, συνολικά υπάρχει μείωση των υλικών στο 1/3 των αναγκών.

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Το 2013 είχε προϋπολογισμό 48 εκατ. ευρώ και το 2014 περίπου 30 εκατ. ευρώ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, το προσωπικό έχει «στραγγαλιστεί», αφού όντας μειωμένο κατά 50% καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλάσιες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ιατρικές και νοσηλευτικές πράξεις. Την ίδια ώρα, στους εργαζόμενους οφείλονται εφημερίες και υπερωρίες από το Μάρτη και οι εργαζόμενοι εκφράζουν φόβους ότι δεν θα τις πληρωθούν ποτέ, καθώς τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για άλλες ανάγκες του νοσοκομείου.

Η Τεχνική Υπηρεσία έχει αποδεκατιστεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα που προκύπτουν και στους ελάχιστους εργαζόμενους που έχουν απομείνει οφείλονται 100 και 150 ρεπό.

Το ΚΚΕ στο πλευρό υγειονομικών - ασθενών

Η Ελένη Γερασιμίδου σημείωσε ότι τα προβλήματα αυτά απορρέουν από την ακολουθούμενη πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθείται διαχρονικά από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τη σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και έχει στόχο να στηρίξει και να ενισχύσει την επιχειρηματική δράση, φορτώνοντας συνεχώς με νέα βάρη τις λαϊκές οικογένειες, αλλά και τσακίζοντας τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Ενημέρωσε για την Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας για τα προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου εξαιτίας των κτιριακών υποδομών και δεσμεύθηκε να προβάλει και όσα νέα αναδείχθηκαν.

Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, χωρίς επιχειρηματική δράση. Να παλέψουν για την αλλαγή των συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα, να συγκρουστούν με την πολιτική που θυσιάζει τα δικαιώματά τους και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Μαζί με το ΚΚΕ να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

  • Την απόφασή τους να μην επιτρέψουν το κλείσιμο του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, σε συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι εργαζόμενοι του Σισμανόγλειου, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής μεταξύ των οποίων και των Λαϊκών Επιτροπών Μελισσίων και Βριλησσίων.
Εκλογές στην Ενωση Νοσηλευτών

«Αυτό που είναι αναγκαίο, επείγον και ρεαλιστικό για την πλειοψηφία των νοσηλευτών, είναι η οργάνωση και η πάλη μας, η συμβολή μας στην ισχυροποίηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος που θα είναι στήριγμα των ασθενών των λαϊκών οικογενειών για να έχουν πλήρη και απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Νοσηλευτών (ΑΣΥ) -στηρίζεται απ' το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας- για τα όργανα διοίκησης των Περιφερειακών Τμημάτων και αντιπροσώπων στη Συνέλευση της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ). Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών είναι οι εξής: Για το 1ο - 3ο και 5ο Περιφερειακό Τμήμα, τη Δευτέρα 3/11. Για το 2ο και 4ο Περιφερειακό Τμήμα, την Τρίτη 4/11.

«Οι εκλογές», συνεχίζει η ανακοίνωση, «στα περιφερειακά τμήματα της ΕΝΕ συμπίπτουν με μια κρίσιμη φάση γενικότερων εξελίξεων και επιλογών. Οι διεργασίες και οι οξυμένες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου δε γίνονται επειδή τους έπιασε ο πόνος για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των λαϊκών οικογενειών, των εργαζομένων, των νοσηλευτών. Ο καυγάς γίνεται για το ποιος έχει την καλύτερη συνταγή που θα εξασφαλίσει την αναθέρμανση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».

Η ΑΣΥ διευκρινίζει ότι «η συμμετοχή των υποψηφίων στα ενιαία ψηφοδέλτια δε σηματοδοτεί κοινές θέσεις και αντιλήψεις με τους υποψήφιους των άλλων παρατάξεων», δεν «αποτελεί επιλογή της παράταξης αλλά το επιβάλλει η αντιδραστική νομοθεσία». Καλεί τους νοσηλευτές να ψηφίσουν με κριτήριο την ανάπτυξη ενός κινήματος που θα είναι «σε ρήξη με την ΕΕ και τους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι μόνο με τους εκάστοτε πολιτικούς τους εκπροσώπους» και το οποίο θα «βάλει εμπόδια στα αντιλαϊκά μέτρα, να τα καθυστερήσει, ακόμα και να αποσπάσει ορισμένες λύσεις».

ΣΑΜΟΣ
Χωρίς γιατρούς και εργαστηριακές εξετάσεις

Χωρίς γιατρούς και χωρίς τη δυνατότητα να κάνουν εργαστηριακές εξετάσεις δωρεάν έχουν μείνει οι κάτοικοι της Σάμου, καταγγέλλει το σωματείο Συνταξιούχων Σάμου σε υπόμνημά του προς τον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια με τη διάλυση των υπηρεσιών υγείας του ΙΚΑ, τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ. «Οπως και να το πείτε, αν δεν προσλάβετε γιατρούς και δε φτιάξετε εργαστήρια, πρωτοβάθμια Υγεία δε θα έχουμε», σημειώνουν και διεκδικούν:

  • Δωρεάν κάλυψη όλου του πληθυσμού των νησιών με υπηρεσίες πρόληψης, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δημόσιας Υγείας, νοσοκομειακής περίθαλψης και επείγουσας ιατρικής βοήθειας. Να σφραγιστούν τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλα τα βιβλιάρια Υγείας όσων έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης.
  • Η μονάδα Υγείας του ΠΕΔΥ στη Σάμο να μετατραπεί σε κρατικό Κέντρο Υγείας αστικού τύπου. Να γίνουν εδώ και τώρα προσλήψεις γιατρών, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, καθώς επίσης και δημιουργία εργαστηρίων.
  • Να καλυφτούν όλα τα χωριά με αγροτικό γιατρό. Περιφερειακά Ιατρεία πλήρως στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες. Στον Πύργο να προσληφθεί άμεσα ειδικευμένος γιατρός, νοσηλεύτρια και να σταθμεύει ασθενοφόρο.
  • Να στελεχωθεί το νοσοκομείο με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες γιατρών και με νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό. Να εξοπλιστούν όλα τα εργαστήρια με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, για να γίνονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις στο νοσοκομείο. Πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ στο νησί.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ