Σάββατο 1 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Υποδομές και προσωπικό ξεπέρασαν τα όριά τους

Η πλημμύρα επιδείνωσε τα λειτουργικά προβλήματα εξαιτίας της υποστελέχωσης του νοσοκομείου

Από τη συνάντηση με εργαζόμενους του νοσοκομείου
Από τη συνάντηση με εργαζόμενους του νοσοκομείου
Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, των ελλείψεων σε υλικά, αλλά και της διάλυσης της τεχνικής υπηρεσίας, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε χτες το πρωί κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με την βουλευτή του Κόμματος Ελένη Γερασιμίδου.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον διοικητή του Νοσοκομείου, την πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων και επισκέφθηκε τη Β' Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), την Οφθαλμολογική και την Ωτορινολαρυγγολογική κλινική, όπου συζήτησε με τους εργαζόμενους.

Αφορμή για την επίσκεψη αποτέλεσαν τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν στη λειτουργία της Οφθαλμολογικής και της Ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής, οι οποίες πλημμύρισαν κατά τη διάρκεια της βροχόπτωσης που σημειώθηκε την Παρασκευή 24/10, μέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου. Το κτίριο όπου στεγάζονται οι δύο κλινικές είναι από τα παλαιότερα του νοσοκομείου και για χρόνια αντιμετώπιζε πρόβλημα στεγανοποίησης.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε το καλοκαίρι, όταν με την κάθε βροχή έμπαιναν νερά από τη στέγη. Η αποκατάσταση άρχισε μέσα στον Οκτώβρη, όμως δεν ολοκληρώθηκε έγκαιρα, με αποτέλεσμα την πρόσφατη πλημμύρα (μπήκαν νερά στα χειρουργεία και τις κλινικές), που οδήγησε σε έξοδο των κλινικών από τις εφημερίες, στη μεταφορά των χειρουργείων και την αναβολή ορισμένων εξ αυτών.

Τώρα η λειτουργία τους έχει αποκατασταθεί, όμως εξακολουθούν τα προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, με εντονότερο αυτό της έλλειψης αναισθησιολόγων. Ετσι, συζητούν να γίνονται τα χειρουργεία των δύο κλινικών με την παρουσία ενός αναισθησιολόγου, ο οποίος θα έχει την ευθύνη ταυτόχρονα για δύο χειρουργεία. Οι μέρες των χειρουργείων έχουν μειωθεί από 5 σε 3, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των επεμβάσεων και να αυξάνεται ο χρόνος αναμονής των ασθενών.

Κλινικές χωρίς προσωπικό

Στη γενική εφημερία των κλινικών, τη νύχτα υπάρχει μία νοσηλεύτρια, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα έκτακτα περιστατικά και τις ανάγκες όσων νοσηλεύονται. Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να ανταποκριθεί σε κάποια από τις κλήσεις των ασθενών, γίνεται αναφορά σε βάρος της και βρίσκεται αντιμέτωπη με τις διώξεις από την πλευρά της διοίκησης.

Με μειωμένο προσωπικό λειτουργεί και η Β' ΜΕΘ, που ανακαινίσθηκε το 2013 με χρήματα από το ΕΣΠΑ και αύξησε τη δυναμικότητά της από 8 σε 12 υπερσύγχρονες κλίνες. Οταν διακόπηκε η λειτουργία της προκειμένου να γίνει η ανακαίνιση, το προσωπικό της ΜΕΘ μεταφέρθηκε σε άλλες κλινικές. Με την επαναλειτουργία της από το Σεπτέμβρη του 2013 μέχρι και σήμερα δεν έχει στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό.

Ετσι, για παράδειγμα, ενώ ο κανονισμός για τη λειτουργία 12 κλινών ΜΕΘ προβλέπει να υπάρχουν 8 μόνιμοι ειδικοί γιατροί, στον οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπεται η λειτουργία με μόλις 5 και τελικά λειτουργεί με 2 μόνιμους γιατρούς, 4 επικουρικούς (ετήσια σύμβαση) και 1 αποσπασμένο από αλλού. Την ίδια ώρα, ενώ θα έπρεπε να εργάζονται 36 νοσηλεύτριες, λειτουργεί με 23, από τις οποίες οι δύο πρόκειται να φύγουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διπλασιάζεται ο αριθμός των ασθενών που πρέπει να φροντίζουν.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν και την έλλειψη υλικών. Οπως είπαν, αναγκάζονται να πλένουν και να απολυμαίνουν τα ΤΑΦ (συνδέουν τον ασθενή με το μηχάνημα) για να τα επαναχρησιμοποιούν, αυξάνοντας τους κινδύνους για τους ασθενείς. Επίσης, ενώ χρειάζονται για τις ανάγκες της κλινικής 2.000 βρογχοαναπνευστήρες, τους παρέχονται 1.000, δεν έχουν τα απαραίτητα γάντια και σύριγγες, συνολικά υπάρχει μείωση των υλικών στο 1/3 των αναγκών.

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Το 2013 είχε προϋπολογισμό 48 εκατ. ευρώ και το 2014 περίπου 30 εκατ. ευρώ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, το προσωπικό έχει «στραγγαλιστεί», αφού όντας μειωμένο κατά 50% καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλάσιες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ιατρικές και νοσηλευτικές πράξεις. Την ίδια ώρα, στους εργαζόμενους οφείλονται εφημερίες και υπερωρίες από το Μάρτη και οι εργαζόμενοι εκφράζουν φόβους ότι δεν θα τις πληρωθούν ποτέ, καθώς τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για άλλες ανάγκες του νοσοκομείου.

Η Τεχνική Υπηρεσία έχει αποδεκατιστεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα που προκύπτουν και στους ελάχιστους εργαζόμενους που έχουν απομείνει οφείλονται 100 και 150 ρεπό.

Το ΚΚΕ στο πλευρό υγειονομικών - ασθενών

Η Ελένη Γερασιμίδου σημείωσε ότι τα προβλήματα αυτά απορρέουν από την ακολουθούμενη πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθείται διαχρονικά από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τη σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και έχει στόχο να στηρίξει και να ενισχύσει την επιχειρηματική δράση, φορτώνοντας συνεχώς με νέα βάρη τις λαϊκές οικογένειες, αλλά και τσακίζοντας τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Ενημέρωσε για την Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας για τα προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου εξαιτίας των κτιριακών υποδομών και δεσμεύθηκε να προβάλει και όσα νέα αναδείχθηκαν.

Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, χωρίς επιχειρηματική δράση. Να παλέψουν για την αλλαγή των συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα, να συγκρουστούν με την πολιτική που θυσιάζει τα δικαιώματά τους και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Μαζί με το ΚΚΕ να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

  • Την απόφασή τους να μην επιτρέψουν το κλείσιμο του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, σε συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι εργαζόμενοι του Σισμανόγλειου, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής μεταξύ των οποίων και των Λαϊκών Επιτροπών Μελισσίων και Βριλησσίων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ