Σάββατο 1 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Βήμα - βήμα στους ιδιώτες η ναυτική εκπαίδευση

Σε εφαρμογή τίθεται σταδιακά η νομοθεσία που ισχύει από το 2003

Στο «δια ταύτα» φτάνει πλέον η κυβέρνηση τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της ναυτικής μετεκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, όπως δείχνουν τα σχέδια ενός Προεδρικού Διατάγματος, μίας υπουργικής απόφασης και μία κοινής υπουργικής απόφασης που δόθηκαν προς δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Ναυτιλίας στις 22 Οκτώβρη.

Το νομοθετικό πλαίσιο για την ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης έχει διαμορφωθεί από το 2003, με το νομοθετικό έκτρωμα 3153 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τίτλο «Ναυτική επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και επιμόρφωση και ρύθμιση άλλων θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας» και το νόμο 3450/2006 της κυβέρνηση της ΝΔ, που ήρθε να συμπληρώσει αυτόν του ΠΑΣΟΚ. Οι δύο νομοθετικές ρυθμίσεις προέβλεπαν τη δημιουργία ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ) για την έκδοση πτυχίων «με το κιλό», που πρακτικά σημαίνει φτηνό και ευέλικτο ναυτεργατικό δυναμικό.

Η ενεργοποίηση των δύο νόμων έγινε στις 18 Φλεβάρη του 2013, όταν ο Μ. Βαρβιτσιώτης διαμόρφωσε τότε δύο υπουργικές αποφάσεις και ένα Προεδρικό Διάταγμα, τα οποία «έλυναν» διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου. Τώρα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, με τρία νέα νομοθετήματα «συνέχεια των κανονιστικών διατάξεων» του 2013, η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για να τεθεί σε εφαρμογή η «πιλοτική αναγνώριση εκπαιδεύσεων σύντομης διάρκειας που παρέχονται από ιδιωτικές σχολές».

Ετσι, το σχέδιο του ΠΔ καθορίζει τα εξής: «Περιεχόμενο, διαδικασία, τρόπος άσκησης εποπτείας των Ιδιωτικών Σχολών ΝΕΚΕ Ειδικών Τμημάτων Ναυτικής Εκπαίδευσης, υποχρεώσεις των εποπτευομένων και επιβαλλόμενες διοικητικές κυρώσεις». Αντίστοιχα, το σχέδιο της υπουργικής απόφασης που υπογράφεται από τον υπουργό Ναυτιλίας έχει τίτλο: «Ορισμός πιστοποιητικών που αποδεικνύουν τη συνδρομή των προϋποθέσεων για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Σχολών ΝΕΚΕ Ειδικών Τμημάτων Ναυτικής Εκπαίδευσης - διαδικασία ελέγχου τήρησης Αρχείων και Βιβλίων των Σχολών ΝΕΚΕ Ειδικών Τμημάτων Ναυτικής Εκπαίδευσης κ.ά.».

Τέλος, το σχέδιο της ΚΥΑ, την οποία υπογράφουν ο Μ. Βαρβιτσιώτης και ο υπουργός Παιδείας, έρχεται να τακτοποιήσει τα εξής: «Διαδικασία χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Σχολών ΝΕΚΕ Ειδικών Τμημάτων Ναυτικής Εκπαίδευσης, αναγκαία υποδομή, εξοπλισμός και διασφάλιση ποιότητας». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι προετοιμάζεται και νέα ΚΥΑ με το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα αφορά τα παράβολα που απαιτούνται για την «άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των Ειδικών Τμημάτων Ναυτικής Εκπαίδευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ