ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αναζητεί ρόλο στο ρευστό πολιτικό σκηνικό

Η «ρευστότητα» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας από τις κυοφορούμενες ανακατατάξεις δεν άφησε ανεπηρέαστο τον Συνασπισμό, αντίθετα τόσο η ηγεσία του όσο και τα στελέχη που την αντιπολιτεύονται μοιάζει να προσαρμόζουν ανάλογα την πολιτική και τη στάση τους, προετοιμαζόμενοι να συμβάλουν στη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού και ευελπιστώντας σε έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο.

Η χρόνια εσωκομματική κρίση διέρχεται μια νέα φάση και η συμβίωση κάτω από την ίδια στέγη στελεχών με εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις ζητημάτων τακτικής καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη.

Η οριακή είσοδος του Συνασπισμού στη Βουλή στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, η αποχώρηση ομάδας στελεχών κ.ά., πυροδότησαν την έναρξη μιας περιόδου αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων μεταξύ τάσεων, ομάδων αλλά και μεμονωμένων στελεχών, για το «τις πταίει».

Μεσολάβησε το 3ο τακτικό Συνέδριο του κόμματος και μια περίοδος νηνεμίας, ως το νέο ξέσπασμα, προσφάτως, της εσωκομματικής κρίσης. Η σύγκρουση και πάλι μεταξύ «αριστερών» και «εκσυγχρονιστών». Οι πρώτοι (με τον αέρα της πλειοψηφίας σε όλα τα επίπεδα της κομματικής ιεραρχίας) δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους να ηγηθεί ο ΣΥΝ ενός πόλου της Αριστεράς, η συγκρότηση του οποίου θα αποκλείσει - όπως εκτιμούν - τον κίνδυνο της απορρόφησής τους από το κυβερνών κόμμα, που μεγαλώνει όσο πιο έντονα καταγράφεται η ταύτιση σε πολιτικές θέσεις. Για το λόγο αυτό και για την προσέλκυση δυνάμεων φροντίζουν να φιλοτεχνήσουν την εικόνα ενός αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος, με ρητορείες-ακάλυπτες επιταγές, αφού επί της ουσίας δεν υποχωρούν ούτε βήμα από τις γνωστές σοσιαλδημοκρατικές τους θέσεις.

Στην αντίπερα όχθη οι εναπομείναντες «εκσυγχρονιστές», με προεξάρχοντες τους Μ. Παπαγιαννάκη, Μαρία Δαμανάκη κ.ά., πιέζουν για δυναμικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της σύμπλευσης σε όλα τα επίπεδα με το ΠΑΣΟΚ. Δε διστάζουν να ασκήσουν δημόσια αντιπολίτευση στην ηγεσία του κόμματός τους και να ακυρώσουν κατ' αυτόν τον τρόπο πρωτοβουλίες του (π.χ. διαπλοκή), αρνούνται να διευκρινίσουν τις προθέσεις τους και τηρούν στάση αναμονής των εξελίξεων. Η συμπεριφορά τους οδηγεί πολλούς στην εκτίμηση πως «οι μέρες τους είναι μετρημένες» στον ΣΥΝ και στην έκφραση φόβων πως η αποχώρησή τους θα συμπαρασύρει πολλούς.

Τις όποιες αμφιβολίες για τους προσανατολισμούς των «εκσυγχρονιστών» διέλυσαν οι δηλώσεις της Μαρίας Δαμανάκη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΠΕ (18-19/11), σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, για την ανάγκη δημιουργίας ενός «νέου συνασπισμού εξουσίας από τις παρυφές της κεντροδεξιάς ως την παραδοσιακή Αριστερά, που θα κυβερνήσει την Ελλάδα»! Συν οι κολακευτικές δηλώσεις της για τον δήμαρχο Αθηναίων και η ομολογία της επιθυμίας της να συνεργαστεί μαζί του, με τον όρο «ό,τι κάνουμε να είναι γνήσιο, αληθινό και νέο», και το παζλ μάλλον ολοκληρώνεται!

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, που φέρεται πολύ δυσαρεστημένος από τη στάση της Μ. Δαμανάκη, φρόντισε να της υπενθυμίσει εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη της, όπως και όλων των στελεχών, «να μη ρευστοποιούν το κόμμα σε ένα αγοραίο παζάρι δημοσίων εντυπώσεων»! Ενδειξη ίσως της δυσαρέσκειάς του ήταν η απουσία από την παρουσίαση του βιβλίου της Μ. Δαμανάκη, την οποία όμως τίμησε με την παρουσία του ο Δ. Αβραμόπουλος.

Η σύγκρουση «τάσεων» έγινε εμφανέστερη κατά την προαναφερθείσα συνεδρίαση της ΚΠΕ, η οποία καθόρισε την εκλογική τακτική του κόμματος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Οι πλειοψηφούσες τάσεις, στα πλαίσια των παραπάνω σχεδιασμών τους, επιχείρησαν να πείσουν για τον διακριτό έναντι του ΠΑΣΟΚ ρόλο του ΣΥΝ και να αποκλείσουν το ενδεχόμενο συνεργασιών στις επόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, ακριβώς επειδή μια τέτοια απόφαση δεν αποτελεί συνέπεια διαφορετικών πολιτικών θέσεων, τελικά δεν πάρθηκε. Αντίθετα, εκείνο που αποφασίστηκε ήταν το εξής: «Κατεύθυνσή μας πρέπει να είναι η αυτόνομη κάθοδος. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα μετάσχουμε σε ευρύτερα ψηφοδέλτια συνεργασίας»!

Ακόμα όμως και αυτή η «ήξεις-αφήξεις» απόφαση όξυνε παραπέρα τις αντιθέσεις με τους «εκσυγχρονιστές», που την είδαν ως «απειλή», ως μια απόφαση που μπορεί να τορπιλίσει πιθανές μελλοντικές συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ στο επίπεδο της ΤΑ, ως μια απόφαση που προκαταλαμβάνει τις εξελίξεις που θα επέλθουν στο πολιτικό σκηνικό. Ειδικά αυτό το τελευταίο το διακήρυτταν σε όλους τους τόνους. Ισως να γνωρίζουν κάτι περισσότερο...

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις σ' αυτό το κόμμα, είναι προδιαγεγραμμένος ο ρόλος του στο πολιτικό σύστημα, ένεκα πολιτικής και τακτικής εντός ευρωενωσιακού πλαισίου, εντός συστήματος δηλαδή, γι' αυτό και χρήσιμος στο κατεστημένο, ενάντια στην αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή προοπτική των λαϊκών κοινωνικοπολιτικών αγώνων. Και απ' ό,τι έχουν αποδείξει ως τώρα, όλοι σ' αυτό τον πολιτικό οργανισμό, αυτό το ρόλο τον ξέρουν και τον παίζουν αρκετά καλά.


Βάσω ΝΙΕΡΗ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μπροστά σε αδιέξοδα

Η ψυχραιμία και η επιδεικτική αδιαφορία με την οποία η Ρηγίλλης αντιμετωπίζει το υπό κατασκευή κόμμα Αβραμόπουλου, δεν μπορεί να κρύψει τη βαθιά ανησυχία που τη διακατέχει. Ανησυχία που αγγίζει τα όρια του πανικού, καθώς η ηγεσία της ΝΔ αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι το νέο κόμμα του δημάρχου είναι πολύ πιθανόν να της στοιχίσει άλλη μια φορά την άνοδο στην εξουσία.

Το χειρότερο όμως είναι ότι η ηγεσία της ΝΔ είναι ανήμπορη να αντιδράσει, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι πίσω από το νέο κόμμα βρίσκονται οι αρχιτέκτονες του πολιτικού σκηνικού, οι οποίοι εξωθούν το δήμαρχο να προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος, ακριβώς για να διαφυλάξουν και προστατεύσουν τα γενικότερα συμφέροντα του συστήματος και του δικομματισμού. Γνωρίζουν, δηλαδή, ότι οι ανάγκες του συστήματος απαιτούν να δημιουργεί κατά τακτά χρονικά διαστήματα αναχώματα και ασφαλείς «βαλβίδες εκτόνωσης» της λαϊκής δυσαρέσκειας ή και ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, που αυτή τη φορά επιδιώκεται να εκφραστούν και με το κόμμα Αβραμόπουλου, μπορεί να την οδηγήσουν για άλλη μια τετραετία στη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες αντιλαμβάνονται ότι η όποια «δυναμική» αντίδραση στο νέο κόμμα θα σχολιαστεί αρνητικά από τα ΜΜΕ που υποστηρίζουν και «πατρονάρουν» το εγχείρημα του δημάρχου, με αποτέλεσμα να λειτουργήσει σε βάρος της ΝΔ.

Πολύ περισσότερο που είναι μάλλον αδύνατο ο Κ. Καραμανλής να καταφέρει να οδηγήσει την «παράταξη» ενωμένη σε αυτές τις εκλογές, όπως στις εκλογές του περασμένου Απρίλη. Ηδη, η συνεργασία με τον Στ. Μάνο καρκινοβατεί, ο Καρατζαφέρης πλαγιοκοπεί από τα ακροδεξιά, και το κόμμα Αβραμόπουλου θα έρθει να δώσει τη χαριστική βολή στην εικόνα ενότητας. Είναι τέτοια η αγωνία του προέδρου της ΝΔ που φέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έδωσε την έγκρισή του για επίσημη εκπροσώπηση του κόμματος στις γιορτές μίσους του Μακρυγιάννη, ενώ ευνόησε μια γραμμή πλειοδοσίας από τους βουλευτές του σε φιλοβασιλικές κορόνες με αφορμή την «περιουσία» Γλύξμπουργκ.

Από την άλλη η ηγεσία της ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χρόνια εσωκομματική κρίση, η οποία κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιες διαστάσεις θα προσλάβει, στην περίπτωση που στο πολιτικό σκηνικό θα έχει πάρει «σάρκα και οστά» το κόμμα Αβραμόπουλου. Ηδη ορισμένοι βουλευτές και στελέχη αλληθωρίζουν προς την πλατεία Κοτζιά, ενώ άλλοι (π.χ. Στ. Δήμας) δε διστάζουν να προτείνουν να αντιμετωπιστεί το υπό ίδρυση κόμμα ως «εν δυνάμει σύμμαχος» σε μία μελλοντική κυβέρνηση. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο Κ. Καραμανλής δεν αποκλείεται να υποχωρήσει στις πιέσεις που του ασκούνται από κορυφαία στελέχη (Ντ. Μπακογιάννη, Μιχ. Λιάπης κ.ά.) και να υποχρεωθεί στο συνέδριο να εκχωρήσει μέρος των εξουσιών του προς όφελος «συλλογικότερων διαδικασιών» και ηγεσίας, προκειμένου να εκτονώσει για ένα διάστημα τη φθοροποιό εσωκομματική αντιπαράθεση.

Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να ανοίξει διέξοδο εντείνοντας τις προσπάθειές του για να καταξιωθεί στα μεγάλα αφεντικά ως φερέγγυος και αποτελεσματικός διαχειριστής των συμφερόντων τους, ώστε να αποσπάσει το «χρίσμα» για τις επόμενες εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό πρωταγωνιστεί στην επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των νεοφιλελεύθερων «διαρθρωτικών αλλαγών», ασκώντας πιέσεις στην κυβέρνηση και προσφέροντας άλλοθι πολιτικής και «κοινωνικής» συναίνεσης σε αυτές. Παράλληλα, έχει ρίξει τους τόνους στον αγώνα κατά της διαπλοκής, επιχειρώντας να πείσει ότι είναι «υπεύθυνος» και δεν αντιμετωπίζει «επιλεκτικά» τους μεγάλους επιχειρηματίες.

«Δίχως επιστροφή» ο Αβραμόπουλος

Από την πλευρά του ο δήμαρχος, όλα δείχνουν, ότι έχει μπει σε πορεία χωρίς επιστροφή. Αυτό που αναζητά είναι την κατάλληλη συγκυρία, που θα του επιτρέψει να πλασάρει το κατασκεύασμά του ως «αναγκαίο συμπλήρωμα» του πολιτικού συστήματος. Γνωρίζει, βέβαια, πολύ καλά ότι δεν μπορεί να αρθρώσει κάποια εναλλακτική πρόταση, η οποία θα καλύψει το «πολιτικό κενό» που επικαλείται και γι' αυτό η «επικοινωνιακή στρατηγική» του επικεντρώνεται στην προβολή των διαχειριστικών ικανοτήτων του. Στο πλαίσιο αυτό εδώ και χρόνια έχει φροντίσει να καλλιεργήσει ένα «υπερκομματικό» και «συναινετικό» προσωπείο, ενώ υπογραμμίζει διαρκώς ότι «είναι «αυτοδημιούργητος», δεν προέρχεται από «πολιτικά τζάκια» και είναι εκφραστής «της κοινωνίας των πολιτών». Οσο για το «όραμά» του, το περιέγραψε με παραστατικό τρόπο ο ίδιος στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξή του στη ΝΕΤ: «Εγώ οραματίζομαι τη στιγμή, όπου ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχουν άτυπα συνεννοηθεί να συναντιούνται μια φορά το μήνα, να κλείνονται σε ένα δωμάτιο, να μην ανακοινώνουν στους δημοσιογράφους τίποτα και να "συνωμοτούν" για το καλό του τόπου».

Το ανατριχιαστικό αυτό παράδειγμα είναι αρκετό για να φανεί πόσο επικίνδυνος είναι για τα λαϊκά συμφέροντα, κάτι που άλλωστε το έχει αποδείξει και με τη δημαρχιακή θητεία του. Από την άλλη, έχει απόλυτη συναίσθηση για το ρίσκο που αναλαμβάνει, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιηθεί και να πεταχτεί στη συνέχεια ως στυμμένη λεμονόκουπα στα σκουπίδια του συστήματος. Ομως είναι δύσκολο και μάλλον αργά να κάνει κάτι γι' αυτό. Εχει μπει για τα καλά στο χορό και δεν μπορεί να κάνει πίσω. Είναι εκτεθειμένος ανεπανόρθωτα, κυρίως απέναντι στους οικονομικούς προστάτες του...

Τα σχέδιά τους μπορεί να τα χαλάσει ένα ισχυρό Λαϊκό Μέτωπο, που θα επιβάλει τη δική του πρόταση εξουσίας.


Π.Κ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Το αντιλαϊκό «όραμα» παράγει κρίση

Οπρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια των ομιλιών του στις συνδιασκέψεις του ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά και την υγεία, δεν κατάφερε να γίνει πειστικός. Παρ' ότι αναπόλησε το... «σοσιαλιστικό» παρελθόν του κόμματός του, παρ' ότι διαβεβαίωσε για το... «αριστερό» μέλλον της κυβέρνησής του, εντούτοις εισέπραξε την έτσι κι αλλιώς προδιαγεγραμμένη αδιαφορία της κοινής γνώμης. Η αποτυχία θα πρέπει να ήταν μεγάλη, αν σκεφτεί κανείς ότι, αμέσως μετά, ο Κ. Σημίτης αναγκάστηκε να επιστρατεύσει άλλα - πιο... μακάβρια αυτή τη φορά - επιχειρήματα. Ετσι, στην τελευταία σύνοδο του Τομέα Οργανωτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο ακροατήριό του, έφτασε να μιλήσει μέχρι και για νεκροταφεία που, όπως είπε, είναι γεμάτα από πολιτικά κόμματα τα οποία δεν εκσυγχρονίστηκαν...

Βασικός στόχος όλης αυτής της πρωθυπουργικής προσπάθειας ήταν - και παραμένει φυσικά - να ξορκίσει την κρίση που έχει εκδηλωθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησής του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόσο η επιστροφή σε φρασεολογίες κάλπικης «αριστεροσύνης» (ας σημειωθεί ότι ο κ. Σημίτης εκτός από τα... αντιβασιλικά του διαγγέλματα με αφορμή τη «βασιλική περιουσία» χρησιμοποίησε μέχρι και κορόνες του στιλ «Η ΝΔ είναι το κόμμα του μεγάλου κεφαλαίου» και άλλα τέτοια που θυμίζουν το...«είπε ο γάιδαρος τον πετεινό "κεφάλα"»), όσο και οι λιτανείες ή τα «ξόδια» του πρωθυπουργού, δεν έχουν τη δυνατότητα να «απολύσουν» την αντικειμενική πραγματικότητα. Αλλωστε η πραγματικότητα δεν είναι Πάγκαλος που τον απολύεις και ξεμπερδεύεις (σ.σ.: άσε που ούτε έτσι ξεμπέρδεψε ο πρωθυπουργός).

Με άλλα λόγια, η κρίση εντός του ΠΑΣΟΚ οφείλεται, ακριβώς, σε αντικειμενικά δεδομένα, τα οποία είτε συσσωρεύονται, ενισχύοντας τα χαρακτηριστικά της υπόκωφης κρίσης, είτε βρίσκουν την ευκαιρία να εκδηλωθούν με τη μορφή προσωπικών αντιδικιών και διαγκωνισμών.

Ηαποπομπή Πάγκαλου από την κυβέρνηση υπήρξε ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα των φαινομένων εκδήλωσης αυτής της κρίσης. Είχαν προηγηθεί οι κόντρες του τέως υπουργού με τον διάδοχό του Ε. Βενιζέλο για τα κονδύλια του υπουργείου Πολιτισμού. Ακολούθησαν οι αναταράξεις περί την οργανωτική επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (οι οποίες και συνεχίζονται). Ηρθαν τα εσωκομματικά προβλήματα ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών νομοσχεδίων για τα εργασιακά και την υγεία. Παράλληλα, διάφορες κινήσεις (είτε των 60 βουλευτών που κατέθεσαν ερώτηση για την Ολυμπιακή, είτε η συνέντευξη Παπαντωνίου που ήρθε να προστεθεί στις προηγούμενες του Α. Τσοχατζόπουλου), συντηρούν μια κατάσταση ρευστότητας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που στην πορεία προς το συνέδριο ενδεχομένως θα επιτείνεται. Χαρακτηριστική επίσης είναι η αναστάτωση που προκλήθηκε με την πρόταση νόμου των 53 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που την «εμπνεύστηκε» ο Θ.Τσουκάτος, ο οποίος από τότε που τον κατέβασαν από τα «κότερα» και από τότε που παύθυηκε από «στρατηγός», θέλει να καμώνεται τον... «Σπάρτακο» των κοινωνικά ασθενέστερων (ένεκα και των ψήφων στη Β'Αθήνας όπου επιθυμεί να πολιτευτεί στις επόμενες εκλογές)...

Η εξήγηση που θέλουν να δίνουν οι κυβερνώντες και οι πολιτικοί αναλυτές των επιφαινομένων, είναι πως η εικόνα αυτή οφείλεται στο γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πλέον «όραμα» να προτείνει στην ελληνική κοινωνία. Από τη στιγμή που επιτεύχθηκε η ΟΝΕ, λένε, δεν υπάρχει άλλος στόχος που να λειτουργεί ως... «κίνητρο δημιουργικότητας» για την κυβέρνηση και τα στελέχη της. Μόνο που το εν λόγω παραμύθι - εκτός του ότι θέλει να δικαιώσει αναδρομικά το Γολγοθά της ΟΝΕ καθώς και να «εκτονώσει» τη λαϊκή αγανάκτηση για την εντός ΟΝΕ εποχή - πάσχει και από ένα εγγενές πρόβλημα. Είναι ένα κουτό παραμύθι, τόσο όσο και τα «Λαλιωτικά» περί μετατροπής του 2004 σε «νέο εθνικό ιδεώδες»...

Ηουσία της κρίσης με την οποία πορεύεται η κυβέρνηση σε κάθε της βήμα, έγκειται στο ότι - παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα - έχει και παραέχει ένα σαφές, ένα σαφέστατο «όραμα». Πρόκειται για τη φιλοδοξία της, μέσα από το λεγόμενο «δεύτερο κύμα του εκσυγχρονισμού», να προσαρμόσει τον ελληνικό καπιταλισμό ακόμα βαθύτερα στα γρανάζια της «νέας τάξης» και της «παγκοσμιοποίησης». Δηλαδή πρόκειται για ένα «όραμα» εξαιρετικά ελκτικό για την ολιγαρχία, αλλά απροσδόκητα εφιαλτικό για τα λαϊκά στρώματα.

Αυτός ο «εφιάλτης» είναι ένα γεγονός που επιβεβαιώνεται αν δει κανείς την πολιτική του ΠΑΣΟΚ στα εργασιακά, την επερχόμενη επίθεση στο ασφαλιστικό, τον προϋπολογισμό λιτότητας κλπ. Η συνέπεια είναι να αφαιρείται από το ΠΑΣΟΚ η δυνατότητα να καλύπτει τη στυγνή νεοσυντηρητική πολιτική του πίσω από «κεντροαριστερές» φιοριτούρες. Είναι τόσο σφοδρή η αντιλαϊκή επιδρομή, που τα λόγια αποδεικνύονται πολύ φτηνά για να την απαλύνουν.

Από εδώ ξεκινούν τα προβλήματα για την κυβέρνηση. Ομως στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που συνιστά πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί πρόβλημα, συνολικά, για το αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας. Ο «μονόδρομος» της ολιγαρχίας είναι «μονόδρομος» και για (όλα) τα κόμματά της. Συνεπώς η φθορά αξιοπιστίας επιδρά σε ολόκληρο το αστικό πολιτικό εποικοδόμημα. Βέβαια, οι κραδασμοί στο ΠΑΣΟΚ έχουν μεγαλύτερη σημασία, λόγω της θέσης του κόμματος αυτού στο σύστημα διαχείρισης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Το πρόβλημα, δε, επιτείνεται, από τη στιγμή που η (όπως φαίνεται παρατεταμένη) «διαπλοκολογία», αφαιρεί από το ΠΑΣΟΚ τα εύσημα που με τόσο κόπο κατέκτησε. Τα εύσημα του ικανού «διαιτητή» μεταξύ των αντιτιθέμενων οικονομικών συμφερόντων μερίδων του μεγάλου κεφαλαίου.

Ηπροβληματική εικόνα του ΠΑΣΟΚ, επομένως, συνιστά πρόβλημα για το αστικό πολιτικό τοπίο, γενικά. Το τελευταίο, αν και μόλις 8 μήνες μετά τις εκλογές, δείχνει να αδυνατεί να απορροφήσει τις κοινωνικές αντιδράσεις που γεννά η ακολουθούμενη πολιτική. Ακόμα χειρότερα, φαίνεται «λίγο» μπροστά στον κίνδυνο η κοινωνική αγανάκτηση να πάρει χαρακτηριστικά κοινωνικής ριζοσπαστικοποίησης. Οπότε και αρχίζουν τα σενάρια περί «ανασυνθέσεων» και «κεντροαριστερών συνευρέσεων» για να καλυφθεί το περίφημο «πολιτικό κενό».

Από δω και πέρα αρχίζουν να βγαίνουν στο προσκήνιο οι «σωτήρες». Και τέτοιους έχει πολλούς το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι γεμάτο από επετηρίδα «πρωθυπουργήσιμων». Αλλοι από αυτούς, επενδύουν στη σκέψη ότι ο Σημίτης «μπορεί και να πέσει» - ένα γεγονός τύπου «Σαμίνα» και καθαρίσαμε, υποστηρίζουν (!!!!) - που σημαίνει ότι οι ίδιοι δηλώνουν «παρόντες» από σήμερα ώστε να είναι εκεί την κατάλληλη στιγμή (περίπτωση Τσοχατζόπουλου). Αλλοι πάλι περιμένουν ότι μια ομαλή μετάβαση στη μετα-Σημιτική εποχή είναι εκείνη που θα διευκολύνει τα δικά τους σχέδια (περιπτώσεις Γ. Παπανδρέου, Β. Παπανδρέου, Ε. Βενιζέλου κλπ.). Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι, όπως ο Πάγκαλος, που θεωρούν ότι άλλοι πρωτοκλασάτοι, όπως ο Παπανδρέου, τους κλείνουν το δικό τους δρόμο κ.ο.κ.

Το σίγουρο είναι πως όλους αυτούς, είτε ως πολιτικούς φορείς είτε ως πολιτικά πρόσωπα, τα λαϊκά στρώματα θα τους βρουν μπροστά τους στο μέλλον. Ολοι αυτοί θα είναι που θα καμώνονται τα «φρέσκα υλικά» μιας «ανασύνθεσης» που στην πραγματικότητα (όσο κι αν γαρνιριστεί με «μεσσίες» τύπου Αβραμόπουλου, ή με «οριζοντιο-εκσυγχρονιστές» τύπου Δαμανάκη και Μπίστη), θα αποτελεί την ανακύκλωση των υπαλλήλων της ολιγαρχίας σε άλλα πόστα.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ

(για τον παλαιστινιακό λαό) 

ΜΙΑ επείγουσα έκκληση προς τους Ελληνες δημοσιογράφους που υπογράφουν οι Αραβες συνάδελφοι στην Ελλάδα μάς καλεί να σταθούμε και τούτη τη φορά πλάι στο δίκιο και την αλήθεια του παλαιστινιακού λαού.

ΕΙΝΑΙ ένα κάλεσμα στους συναδέλφους από συναδέλφους που φτάνει την ώρα που στη χώρα μας απανωτά καθημερινά τα μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους Παλαιστίνιους από εργαζόμενους, μαθητές, αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς, από συλλόγους γονέων, καθώς επίσης από πνευματικούς ανθρώπους καλλιτέχνες.

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ συνεχίζει να κατέχει παλαιστινιακά εδάφη κι αυτό, όπως υπογραμμίζεται στην έκκληση, αποτελεί μια αντικειμενική πραγματικότητα. Και πάνω στην αλήθεια αυτή απευθύνουμε επείγουσα έκκληση προς τη συνείδηση του κάθε Ελληνα δημοσιογράφου.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ του Ισραήλ των εποικισμών και της κατοχής, το οποίο δε σέβεται στοιχειωδώς τις συνθήκες της Γενεύης, που αφορούν τον υπό κατοχή άμαχο πληθυσμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμα και των μη Εβραίων κατοίκων τους εφαρμόζει τη λογική του πολέμου. Η λογική, που θέλει να γκρεμίζει κάθε ελπίδα για ίδρυση ανεξάρτητου πραγματικά παλαιστινιακού κράτους.

ΣΤΑ κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης, γράφουν οι Αραβες συνάδελφοι, συνεχίζεται εδώ και πολλές δεκαετίες το διεθνώς αναγνωρισμένο στους Παλαιστίνιους δικαίωμα στον αγώνα και με όλα τα νόμιμα μέσα για λευτεριά και ανεξαρτησία και όχι η «βία» και ποιος την προκάλεσε.

ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ έκκληση προσθέτει: «... Ο παλαιστινιακός λαός με την Ιντιφάντα, που διανύει το δεύτερο μήνα, βιώνει την πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας του. Η βία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων το στερεότυπο αυτό, που αρέσκεται σε διάφορα ΜΜΕ να προλογίζουν και να γράφουν, εκτός ότι διαστρεβλώνει τις πραγματικές αιτίες της σύγκρουσης θολώνει και την πραγματική εικόνα της σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών.

ΕΤΣΙ από τη μια είναι ο ισραηλινός στρατός των εποικισμών και της κατοχής, που είναι οπλισμένος σαν αστακός με όλα τα στρατιωτικά επιθετικά και πυρηνικά προηγμένης τεχνολογίας όπλα.

ΚΙ ΑΠΟ την άλλη ένας αθωράκιστος λαός που υπερασπίζεται την ίδια του την ύπαρξη οπλισμένος με το δίκαιο, την αστείρευτη θέληση και στις πέτρες το όνειρο».

ΤΗ λαϊκή Ιντιφάντα - σημειώνουν οι συνάδελφοι - κάθε μέρα από πρωίας μέχρι εσπέρας την αναμέναμε διότι τα αίτια δεν έχουν εκλείψει ακόμα. Και πρώτο η συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή με ό,τι συνεπάγεται αυτό... σφαγές και δολοφονίες, διωγμούς και προσφυγιά, απαγορεύσεις και στερήσεις, φυλακές και βασανιστήρια, ρατσιστικές διακρίσεις και βαρβαρότητες, κατασχέσεις εδαφών και ανέγερση οικισμών...

ΚΙ Η ΛΙΣΤΑ της ντροπής, όπως τονίζει το γράμμα δεν έχει τελεία και παύλα. Οι εκκλήσεις και τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας προς το Ισραήλ για εφαρμογή των συμφωνιών και αποφάσεών τους, που αφορούν τα εθνικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού πέφτουν στον τοίχο της αλαζονείας και της υπεροχής... Και επιλέγει με το παροιμιακό παγκόσμια και πασίγνωστο; «Ο,τι σπέρνει η κατοχή θα θερίσει».

ΕΙΝΑΙ μια δίπρακτη κωμωδία, υπογραμμίζουν οι Αραβες συνάδελφοι, αυτή που διαδραματίζεται σήμερα στην Παλαιστίνη, η πρώτη της ειρήνης, της οποίας η αυλαία δεν κλείνει κι αυτό επειδή το Ισραήλ αρνείται να αντικαταστήσει τη λογική του πολέμου της κατοχής και του εποικισμού με αυτήν της ειρήνης.

ΚΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ είναι ενός λαού, που ολομόναχος παλεύει το θάνατο. Ο αριθμός των νεκρών μαρτύρων έφτασε τους 200, των τραυματιών τους 9.000 κι απ' αυτούς οι 290 βρίσκονται σε κώμα, ενώ άλλοι 2.000 έχουν υποστεί μόνιμες βλάβες. Και μια ακόμη τραγική διαπίστωση το 71% του αριθμού είναι ανήλικοι. Κι οι συνάδελφοι αναρωτιούνται: «Αραγε πόσους νεκρούς χρειάζεται ακόμα για να απαλειφθεί η απαράδεκτη και θολή εξίσωση θύτη και θύμα... Ακόμα να γεμίσει το ασκί αίμα;;

ΟΤΑΝ, τονίζουν οι συνάδελφοι, η φωτογραφία και ο ήχος μιλάνε από μόνα τους, το στερεότυπο, που αλληθωρίζει και εξισώνει επικίνδυνα το θύτη με το θύμα, τη βία του κατακτητή με τον αγώνα του κατεχόμενου, υπονομεύει τη δημοσιογραφική ευαισθησία.

ΣΤΟΥΣ Ελληνες συναδέλφους τους απευθύνουν το ανοιχτό τους γράμμα - έκκληση οι Αραβες δημοσιογράφοι στην Ελλάδα. Σ' αυτούς, που καθώς γράφουν τους συνόδευε πάντα το θάρρος σε κατοχές, σε δικτατορίες και σε βομβαρδισμούς. Είναι ένα κάλεσμα για να σταθούνε ξανά στο ύψος τους. Και να βρεθούνε πλάι στο δίκιο και την αλήθεια. Το δίκαιο που παλεύει ο λαός της Παλαιστίνης, η αλήθεια της εικόνας, της φωτογραφίας και του ήχου, που ξεσκεπάζει τα ψεύδη των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής ότι «οι Παλαιστίνιοι είναι οι υπεύθυνοι για τη βία» και δείχνει τις βάρβαρες επιθέσεις με τεθωρακισμένα, αεροπλάνα και ελικόπτερα κατά του άμαχου παλαιστινιακού λαού.

ΕΝΑΣ λαός ολομόναχος που παλεύει το θάνατο. Και τα παιδιά του πολεμάνε με τη σφεντόνα. Κι ο αριθμός των νεκρών - μαρτύρων φτάνει τις εκατοντάδες. Καμιά τίμια πένα δεν μπορεί να μπερδεύει, να αλληθωρίζει και να εξισώνει το θύτη με το θύμα. Οπως επιγραμματικά λένε οι Αραβες συνάδελφοι: Η αλήθεια διαβάζεται από την πρώτη λέξη.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ