ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Και ναι και όχι στο ΠΑΣΟΚ

Αποφασίστηκε η αναβολή του προγραμματικού συνεδρίου από τον Απρίλη του 2002 για τις αρχές του 2003, διότι «δεν είχαμε καθαρό τι πάμε να κάνουμε»!

Επί διημέρου η μισή Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του Συνασπισμού συνεδρίαζε εκ περιτροπής με την άλλη μισή, μιας και η συζήτηση των «πολιτικών εξελίξεων» δεν κατάφερε να αποσπάσει το ενδιαφέρον του συνόλου των μελών της.

Η συνεδρίαση διεξήχθη χωρίς εκπλήξεις, το σχέδιο πολιτικής απόφασης υπερψηφίστηκε (με 15 ψήφους κατά), αφού η Επιτροπή Επεξεργασίας του διόρθωσε το «ατόπημα» που είχε διαπράξει στο αρχικό κείμενο, όπου γινόταν λόγος για κίνδυνο δυσμενών για τα εθνικά μας συμφέροντα λύσεων στο Κυπριακό, καθώς και για τον κίνδυνο επηρεασμού πλευρών που άπτονται της εθνικής υπόστασης και εδαφικής ακεραιότητας από τη συνολική ευρωπαϊκή εξέλιξη των επόμενων χρόνων.

Η ΚΠΕ αποφάσισε την αναβολή του προγραμματικού συνεδρίου του κόμματος για τις αρχές του 2003 αντί του ερχόμενου Απρίλη, που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί. Η αναβολή ήταν φυσικό επακόλουθο της κωλυσιεργίας της Επιτροπής Προγράμματος, η οποία ένα μόλις μήνα πριν το συνέδριο δεν είχε παρουσιάσει καμία πρόοδο στην επεξεργασία προγράμματος, με ορατό τον κίνδυνο, όπως πολλοί επισήμαναν, να προχωρούσε ο ΣΥΝ σε ένα συνέδριο - παρωδία. Με αυτοκριτική διάθεση άλλωστε ο Στ. Πιτσιόρλας δήλωνε από βήματος ΚΠΕ, αιτιολογώντας την πρόταση αναβολής, «δεν είχαμε καθαρό τι πάμε να κάνουμε». Το «αριστερό ρεύμα» καταψήφισε την αναβολή εξασφαλίζοντας το να μη χρεωθεί το ίδιο την εξέλιξη και τις όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει, με δεδομένη την εκτίμησή του πως μετά τις δημοτικές εκλογές πιθανά οι πολιτικές εξελίξεις να μην επιτρέψουν και πάλι τη διεξαγωγή του συνεδρίου.

Ακόμη, η ΚΠΕ αποφάσισε την αντικατάσταση της Ολγας Ζαχαριάδου στην ΠΓ από τον Γ. Τόλιο, έπειτα από αίτημά της.

Κατά τα άλλα, παρότι δεν υπήρξαν εντάσεις στη διάρκεια της συνεδρίασης, δεν έλειψαν οι σοβαρές καταγγελίες μελών της ΚΠΕ, που έκαναν λόγο για έλλειμμα εσωκομματικής δημοκρατίας, στηλιτεύοντας μάλιστα την ηγεσία πως πράττει τα ίδια που καταγγέλλει για άλλα κόμματα. Πολλοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν έντονες διαμαρτυρίες για την υποβάθμιση του ρόλου της ΚΠΕ, η οποία δε συνεδριάζει τακτικά και όταν συνεδριάζει καλείται να επικυρώσει προειλημμένες αποφάσεις, αλλά και απογοήτευση για την οργανωτική κατάσταση του κόμματος. Ολα αυτά δεν εμπόδισαν όμως τον πρόεδρο του ΣΥΝ και άλλα ηγετικά στελέχη από το να υπογραμμίζουν ότι ο Συνασπισμός βρίσκεται στην καλύτερή του φάση και να εκφράζουν την ικανοποίησή τους.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα των ημερών, τις προτάσεις συνεργασίας από το ΠΑΣΟΚ, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, φάνηκε μια γενικότερη διάθεση να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Η συνάντηση των δύο κομμάτων δεν απορρίπτεται, απλά μετατίθεται χρονικά, σε μια προσπάθεια, εκτός των άλλων, να μη χρεωθεί η ηγεσία του ΣΥΝ την άρνηση των προτάσεων του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό άλλωστε υποδηλώνει και η αναφορά, στο κλείσιμο των εργασιών, του Ν. Κωνσταντόπουλου: «είναι ή δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που αρνείται πεισματικά τις κυβερνήσεις συνεργασίας, τις συναινέσεις ακόμα και εκεί που είναι διαμορφωμένη κοινή αντίληψη;».

Για τη Συνθήκη της Νίκαιας

Συνεδρίασε χτες η ΠΓ του Συνασπισμού η οποία αποφάσισε κατά πλειοψηφία να δηλώσει «παρών» στη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Νίκαιας από την Επιτροπή Εξωτερικών της ελληνικής Βουλής, σήμερα το απόγευμα. Η Μαρία Δαμανάκη, η οποία εκπροσωπεί το Συνασπισμό στην εν λόγω επιτροπή, διαφώνησε και επέμεινε να επικυρωθεί η Συνθήκη, θέση με την οποία συμφώνησε και ο Θ. Μαργαρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες κατόπιν αυτής της εξέλιξης η Μ. Δαμανάκη ζήτησε και αναμένεται να αντικατασταθεί στην Επιτροπή από άλλο βουλευτή του Συνασπισμού.

ΚΕΠ
Φτωχότατος απολογισμός

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το φτωχότατο απολογισμό ένα χρόνο μετά την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης του ΚΕΠ επιχείρησε - χωρίς επιτυχία - ο Δ. Αβραμόπουλος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Επειδή ακριβώς ο αρχηγός του ΚΕΠ δεν είχε να επιδείξει τίποτα χειροπιαστό ούτε σε επίπεδο οργανωτικών αποτελεσμάτων ούτε σε επίπεδο πολιτικών θέσεων (όπου δε διαφοροποιείται καθόλου από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), προσπάθησε να δικαιολογήσει την πολιτική ύπαρξή του με προτάσεις - πυροτεχνήματα όπως να γίνουν άμεσα πρόωρες εκλογές ή απευθύνοντας εκκλήσεις στα ΜΜΕ να βοηθήσουν ώστε να γίνουν γνωστά τα στελέχη του κόμματός του!

Ολοφάνερη ήταν η αδυναμία του Δ. Αβραμόπουλου να πείσει για τους λόγους που θα πρέπει το ΚΕΠ να εκπροσωπηθεί στη Βουλή και «αντ' αυτού» πλειοδότησε σε νεοφιλελεύθερες προτάσεις, όπως η αλλαγή του φορολογικού συστήματος ώστε να δοθούν «κίνητρα που να ενθαρρύνουν την επιχειρηματική κοινότητα», να ιδρυθούν ιδιωτικά ΑΕΙ, να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας στην Υγεία, ενώ για το ασφαλιστικό επανέλαβε την πρόταση για «τέσσερις πυλώνες», δηλαδή «εθνική σύνταξη» - πείνας και από κει και πέρα οι ασφαλιστικές εταιρίες.

Η εξάντληση της τεχνητής και δοτής «δυναμικής» που εμφάνιζε αρχικά το κόμμα του, υποχρεώνει τον πρόεδρο του ΚΕΠ σε αναζήτηση κυβερνητικών συνεργασιών είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με τη ΝΔ. Γι' αυτό και χθες έδωσε έμφαση στο ζήτημα των συνεργασιών αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών ανάλογα με «το ποιο θα είναι το μετεκλογικό σκηνικό».

Ο Δ. Αβραμόπουλος επέκρινε τον Κ. Σημίτη για ακυβερνησία(!) και του ζήτησε να προκηρύξει άμεσα εκλογές «για αποσαφήνιση του πολιτικού τοπίου». Ταυτόχρονα άσκησε κριτική στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ λέγοντας ότι «η τακτική του ώριμου φρούτου ενέχει τον κίνδυνο όταν το φας να είναι σάπιο». Ζήτησε επίσης αλλαγή του εκλογικού νόμου προτείνοντας την καθιέρωση 200 μονοεδρικών περιφερειών και ανάδειξη των υπόλοιπων 100 βουλευτών με λίστα και «μία πιο αναλογικότερη διαδικασία», επικαλούμενος ότι αυτό το σύστημα «προαναγγέλλει τη συνεργασία που απαιτείται».

Θάνατος με ερωτηματικά στο Ναύσταθμο Κρήτης

Πολλά και αναπάντητα ερωτηματικά αφήνει το χτεσινό θανατηφόρο ατύχημα που σημειώθηκε στον Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, στις 9.30 το πρωί ο εργαζόμενος, στην Πλωτή Δεξαμενή Νο 1, ιδιώτης Δημήτριος Γαλάνης του Γεωργίου, ετών 23, «ανέβηκε στο υψηλότερο σημείο της δεξαμενής και προσπάθησε ενδεχομένως να πέσει στη θάλασσα αφού νωρίτερα αφαίρεσε τα ρούχα του μένοντας ημίγυμνος».

Κατά την παραπάνω κίνησή του, όπως σημειώνεται, και «στην προσπάθειά του να υπερβεί και να διέλθει από μη προσπελάσιμη περιοχή, λόγω κινδύνου υψηλής τάσης, ενεπλάκη σε καλώδια υπό υψηλή τάση και αφού προφανώς υπέστη ηλεκτροπληξία βυθίστηκε στη θάλασσα». Μετά την πτώση του αυτοδύτες του Ναυστάθμου τον ανέσυραν από τη θάλασσα και τον μετέφεραν αρχικά στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης, όπου επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του και στη συνέχεια διακομίστηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο Χανίων για τη διενέργεια νεκροψίας.

Ο Δ. Γαλάνης αποτελούσε μέλος του συνεργείου ιδιώτη εργολάβου του Ναυστάθμου και πριν από το συμβάν ασχολούνταν με τον καθαρισμό του δαπέδου της δεξαμενής. Σύμφωνα με το ΓΕΝ διατάχθηκε η διενέργεια εξέτασης για τη διαπίστωση των αιτιών και των συνθηκών του συμβάντος, η οποία στη συνέχεια θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Χανίων. Σύμφωνα πάντως με πηγές του ΓΕΝ, εξετάζεται τόσο η περίπτωση της αυτοκτονίας όσο και το ενδεχόμενο αυτό που έγινε να οφείλεται σε μια «προσπάθεια επίδειξης ικανοτήτων», πάντως, αναφέρεται ότι σύμφωνα με συγγενείς του, τον τελευταίο καιρό είχε παρουσιάσει περίεργη συμπεριφορά.

Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας στο Βατικανό

Με χαμηλούς τόνους, προφανώς για να αποσοβηθούν τυχόν αντιδράσεις, θέλησε η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος να περάσει την «ιστορικής σημασίας», για τα εκκλησιαστικά δεδομένα, επίσκεψη στη Ρώμη και συνάντηση με τον πάπα Ιωάννη - Παύλο Β', επίσημης αντιπροσωπείας της ελλαδικής Εκκλησίας. Η συνάντηση, που έγινε χθες το μεσημέρι στο ιδιαίτερο γραφείο του πάπα, είναι σε ανταπόδοση της επίσημης επίσκεψης του πάπα στην Αθήνα τον περασμένο Μάη. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που βρίσκεται στο Βατικανό από την Παρασκευή και έτυχε υποδοχής αρχηγού κρατών και εκκλησιών, είναι ο μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων. Ο πάπας χαρακτήρισε την αντιπροσωπεία ως «αγγελιαφόρους ειρήνης», ενώ ο μητροπολίτης Παντελεήμων επέδωσε στον πάπα προσωπικό μήνυμα του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία συναντώνται στη Ρώμη οι Εκκλησίες της Ρώμης και της Ελλάδας «με σκοπό την αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία». Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι η αποστολή της αντιπροσωπείας «αποσκοπεί στη δημιουργία μιας γέφυρας επικοινωνίας, συμφιλίωσης και εμπιστοσύνης μεταξύ μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ