ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΙΦΑΣΥΝ
Απέλυσε τον πρόεδρο του επιχειρησιακού Σωματείου!

Αμεσες αγωνιστικές απαντήσεις με στάση εργασίας σήμερα και συγκέντρωση έξω από τον όμιλο. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες

Από τη χτεσινή παρέμβαση στην εταιρεία ενάντια στην εκδικητική απόλυση
Από τη χτεσινή παρέμβαση στην εταιρεία ενάντια στην εκδικητική απόλυση
Στη σημερινή στάση εργασίας (8 π.μ. - 8 μ.μ.) στον όμιλο ΠΕΙΦΑΣΥΝ και σε συγκέντρωση στις 7 π.μ. έξω από τις εγκαταστάσεις του ομίλου στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη καλούν η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, το κλαδικό Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής και το επιχειρησιακό Σωματείο στον Ομιλο ΠΕΙΦΑΣΥΝ, απαιτώντας την άμεση ανάκληση της παράνομης απόλυσης του Μανώλη Γρίμμα, προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου και μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας, την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς για όλους.

Η εργοδοσία του ΠΕΙΦΑΣΥΝ ανακοίνωσε στον Μανώλη Γρίμμα την απόλυσή του το Σάββατο, επικαλούμενη μηνύσεις που έχει υποβάλει στο Σωματείο και στον ίδιο! Οπως καταγγέλλουν τα συνδικάτα, είναι μια τακτική που έχει ακολουθήσει ξανά η εργοδοσία προκειμένου να φοβίσει τους εργαζόμενους και να χτυπήσει το Σωματείο, να χτυπήσει δηλαδή τη συλλογική οργανωμένη δράση τους για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανακοίνωση της απόλυσης ήρθε ενώ είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Το κλαδικό Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής καταγγέλλει την άδικη απόλυση του προέδρου και τονίζει ότι αποτελεί μια εργοδοτική προσπάθεια «τρομοκράτησης των εργαζομένων και για να εξασφαλίσει σιγή νεκροταφείου στον χώρο προχώρησε σε χτύπημα του Σωματείου».

Η εταιρεία, τονίζει το Συνδικάτο, «είχε ολόκληρο σχέδιο για την απόλυση του προέδρου. Από παλιότερα του είχαν γίνει μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή σε ανακοινώσεις του το Σωματείο αποκάλυπτε τις συνθήκες δουλειάς στο ΠΕΙΦΑΣΥΝ, διεκδικούσε αυξήσεις. Ο πρόεδρος και το Σωματείο δεν υποχώρησαν απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας αλλά αντίθετα συνέχισαν να αγωνίζονται για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αυτό ακριβώς τρομάζει και την εταιρεία».

Ακόμα υπογραμμίζει ότι η απόλυση αυτή «είναι χτύπημα συνολικά στα σωματεία και τα συνδικάτα. Είναι χτύπημα σε κάθε εργαζόμενο που σηκώνει κεφάλι. Θέλουν με αυτόν τον τρόπο να τσακίσουν κάθε αντίσταση. Να δίνουν διαταγές και όλοι να υπακούν. Θέλουν να εξασφαλίσουν ότι στα σχέδιά τους θα προχωρούν χωρίς εμπόδια».

«Είναι όμως γελασμένοι! - Εμείς όμως δεν θα τους αφήσουμε!», είναι το μήνυμα που στέλνει το Συνδικάτο, που μαζί με την Ομοσπονδία δίνει τη μάχη για την ανάκληση της απόλυσης.

«Εχουμε τη δύναμη να τους αναγκάσουμε να πάρουν πίσω την απόλυση. Εμείς δουλεύουμε στον ΠΕΙΦΑΣΥΝ, στην αποθήκη και τη διακίνηση. Συνολικά στον κλάδο του Φαρμάκου, από τα εργοστάσια μέχρι τα φαρμακεία. Με τη δική μας δουλειά βγαίνουν τα κέρδη τους. Εμείς μπορούμε να τους πιέσουμε. Ηρθε η ώρα να δείξουμε την πραγματική μας δύναμη! Πάρτε πίσω την απόλυση! Υπογραφή Σύμβασης με αυξήσεις!», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αμεση απάντηση στην απόλυση

Στο μεταξύ, άμεση ήταν χτες η απάντηση στην εκδικητική αυτή απόλυση, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε στις εγκαταστάσεις του ΠΕΙΦΑΣΥΝ στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Ομοσπονδία Φαρμάκου, το κλαδικό και επιχειρησιακό Σωματείο, άλλα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου και σωματεία από άλλους κλάδους. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης έγινε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την απόλυση του προέδρου, η οποία του κοινοποιήθηκε το Σάββατο.

Ο πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου, Μανώλης Γρίμμας, ο πρόεδρος του κλαδικού, Στάθης Σταθουλόπουλος, και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Μάρκος Μπεκρής, τόνισαν ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η απόλυση έγινε ενώ ήταν σε εξέλιξη συζητήσεις για επιχειρησιακή ΣΣΕ. Επισήμαναν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η εργοδοσία επιχειρεί να φοβίσει τους εργαζόμενους, καθώς έχει φτάσει στο σημείο ακόμα και να κάνει μηνύσεις!

Υπογράμμισαν ακόμη ότι αυτή η απόλυση αφορά όλους τους εργαζόμενους καθώς έτσι «θα απολύουν τον καθένα που παλεύει για να ζήσει καλύτερα» και ότι πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον Πειραιά, όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο.

Σε συνέχεια της πρωινής κινητοποίησης, παρεμβάσεις έξω από φαρμακεία των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι μέλη του ΔΣ του ΠΕΙΦΑΣΥΝ, πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, απαιτώντας να παρθεί πίσω η απόλυση του προέδρου του Επιχειρησιακού Σωματείου. Στην διάρκεια των παρεμβάσεων που έγιναν σε Πειραιά, Νίκαια - Ρέντη, Μοσχάτο και Αγιο Δημήτριο, μοιράστηκε η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου για το θέμα.

Να παρθούν πίσω οι απολύσεις στην «PeopleCert»

Νέα κινητοποίηση οργανώνει σήμερα, στις 9.30 π.μ., ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων έξω από τα γραφεία της «PeopleCert» (πλατεία Κοραή), διεκδικώντας να ανακληθούν οι απολύσεις εργαζομένων, οι οποίοι πετάχτηκαν στην ανεργία επειδή άσκησαν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα. Στη συνέχεια, στις 11 π.μ., ο Σύνδεσμος θα προχωρήσει σε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας.

Η σημερινή κινητοποίηση είναι η τρίτη που οργανώνεται μετά την προκλητική απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει, την Παρασκευή 1η Δεκέμβρη, σε απολύσεις 5 εργαζομένων, που «όλως τυχαίως» είναι μέλη του Σωματείου, ενώ 3 ήταν και υποψήφιοι στις πρόσφατες εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.

Τέλος, την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στην «PeopleCert» έχουν αποφασίσει να πάρουν μέρος με το δικό τους μπλοκ στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στο Σύνταγμα (βλ. σελ. 5), με σημείο συνάντησης στις 6.30 μ.μ., έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Δυναμώνουν τις διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς

Απεργίες, στάσεις εργασίας και άλλες κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς και κλάδους

Καστέλι Ηρακλείου: Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο εργοτάξιο
Καστέλι Ηρακλείου: Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο εργοτάξιο
Αυξήσεις στα μεροκάματα, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μόνιμες προσλήψεις απέναντι στις απολύσεις και στη δουλειά - λάστιχο. Με τέτοιες και πολλές ακόμα διεκδικήσεις δίνουν τη μάχη σε μια σειρά χώρους δουλειάς και κλάδους τα σωματεία, οργανώνοντας απεργιακές κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας και άλλες κινητοποιήσεις, δυναμώνοντας την αγωνιστική πίεση στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του εισοδήματός τους.

Εργοτάξιο αεροδρομίου στο Καστέλι: Νέα 48ωρη απεργία για αυξήσεις

Στο πλαίσιο αυτό, με νέα 48ωρη απεργία χθες και προχθές οι εργατοτεχνίτες και οι αρχαιολόγοι που δουλεύουν στις αρχαιολογικές ανασκαφές του εργοταξίου του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου κλιμάκωσαν τον αγώνα που δίνουν εδώ και δυο βδομάδες για ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών τους. «Εγινε η ακρίβεια κακή συνήθεια. Εδώ και τώρα αύξηση στα μεροκάματα», ανέφερε χαρακτηριστικά το πανό στη χθεσινή συγκέντρωση έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑΗ).

Σαν να μη φτάνει μάλιστα η άρνηση της εργοδοσίας για αυξήσεις στους μισθούς, σαν να μη φτάνει η ακρίβεια, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι χρεώνονται καθημερινά και τα έξοδα μετακίνησης προς το εργοτάξιο. «Βγάζουμε καθημερινά το μεροκάματο σε αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες και την ίδια στιγμή στις 15 κάθε μήνα δεν έχουμε ούτε ένα ευρώ στην τσέπη. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας», δήλωσαν οι Αρης Παπαϊωάννου και Παναγιώτης Μπαλαμπάνης, μέλη του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, και μαζί τους ο Δαυίδ Ροδιτάκης, εργατοτεχνίτης, και ο Ανδρέας Λυριτζής, αρχαιολόγος στο εργοτάξιο.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με την γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, η οποία παραδέχτηκε ότι τα αιτήματα των εργαζομένων είναι δίκαια και δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Αντίστοιχη δέσμευση απέσπασαν οι εργαζόμενοι και από την ΕΦΑΗ.

«Η νέα 48ωρη απεργία φαίνεται ότι έχει θορυβήσει την ΤΕΡΝΑ και τα υπουργεία. Κατάλαβαν ότι είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας», σημείωσε μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης ο Γιάννης Γωνιανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, και πρόσθεσε: «Δεν σταματάμε τον αγώνα μας. Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε ακόμα πιο μαζικά και δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας». Κάλεσε έτσι τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό «παρών» στην κινητοποίηση των συνδικάτων την Παρασκευή 15 Νοέμβρη, ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και στην ακρίβεια.

Αύριο η πανελλαδική απεργία στους ΟΤΑ

Σε πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, με απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ ΟΤΑ) και βασικά αιτήματα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. Να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας (10 π.μ. - λήξη του ωραρίου).

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής με ανακοίνωσή του καλεί στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Βάθης.

Διαμαρτυρία στην ΕΥΔΑΠ ενάντια στην περικοπή μισθών

Για τους μισθούς κινητοποιούνται και οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ, όπως έκαναν χθες έξω από το κτίριο της διοίκησης στον Περισσό, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Προσωπικού, στο πλαίσιο στάσης εργασίας.

«Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλες περικοπές. Δεν πρόκειται να δεχτούν κι άλλα χρόνια χωρίς αυξήσεις και ωριμάνσεις στους μισθούς», σημειώνουν, καθώς ο πρόσφατος νόμος (5053/2023) «αξιοποιείται από την εργοδοσία, αφού δεν επαναφέρει πραγματικά τις ωριμάνσεις (χρονοεπιδόματα, τριετίες κ.λπ.) αλλά χρησιμοποιείται από αυτήν ως εργαλείο αθέτησης όρων των ΣΣΕ, καθώς και περικοπής μισθών».

Αναδεικνύουν ότι η εργοδοσία «επιδιώκει να μη δώσει τη μισθολογική προώθηση που προβλέπει η ΣΣΕ του 2007, αθετώντας τον όρο της, μα προχωρά ακόμα περισσότερο επιδιώκοντας να κάνει περικοπές μισθών στους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν μετά το 2012, περικόπτοντάς τους τον αναγνωρισμένο χρόνο προϋπηρεσίας, το χρονοεπίδομα και τη συναφή προϋπηρεσία».

Στο πλαίσιο της ίδιας απεργιακής κινητοποίησης, αύριο Πέμπτη η ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Τα δεδουλευμένα τους απαιτούν οι πρώην εργαζόμενοι της «Καρυπίδης ΑΕ»

Μαχητική κινητοποίηση έξω από το κατάστημα του ομίλου «Σκλαβενίτη» στην οδό Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου οι πρώην εργαζόμενοι της πτωχευμένης εταιρείας «Αφοί Καρυπίδη Ανώνυμη Εμπορική και Εξαγωγική Εταιρεία», οι οποίοι παλεύουν να εισπράξουν τα ποσά που νόμιμα κατάσχεσαν μέσα από μαζικούς μαχητικούς αγώνες και δικαστικά.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν από την κυβέρνηση με πολιτική απόφαση να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες για να εκταμιευθούν τα χρήματά τους, που υπολογίζονται σε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Οπως είπαν, έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι και το μπαλάκι ευθυνών που παίζεται μεταξύ των εταιρειών που πτώχευσαν («Καρυπίδη», «Μαρινόπουλου») και εκείνων που τις διαδέχτηκαν («Σκλαβενίτης») πρέπει να τελειώνει. Το μικρότερο ποσό που οφείλεται σε κάποιους από τους περίπου 300 πρώην εργαζόμενους στην εταιρεία είναι 2.000 ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο φτάνει τα 17.000 ευρώ.

Με το πανό τους να προβάλλει το αίτημα «Φτάνει πια η κοροϊδία - Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας» και φωνάζοντας συνθήματα, έστειλαν το μήνυμα ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν. «Απλήρωτη δουλειά, απολυμένοι εργάτες - Ετσι πλουτίζουν οι κεφαλαιοκράτες», κατήγγειλαν.

Στο πλευρό τους βρίσκεται η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, με τον αντιπρόεδρό της, Χρήστο Κυγιάκη, να σημειώνει ότι πρόκειται για έναν αγώνα δίκαιο, που αφορά όλους τους εργαζόμενους του κλάδου αλλά και ευρύτερα.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με μαζική συνέλευση αποφάσισε συνέχιση των κινητοποιήσεων

Καθολική αποχή μέχρι τη Δευτέρα 5/1, συμβολικό αποκλεισμό του Δικαστικού Μεγάρου σήμερα Τετάρτη 13/12 στις 8 π.μ. και συμμετοχή στο συλλαλητήριο που καλούν εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της πόλης ενάντια στον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό την Παρασκευή 15/12, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, αποφάσισαν οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, μέσα από μια πολύ μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στο φορολογικό έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση.

Στη συνέλευση υιοθετήθηκε το πλαίσιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων». Συγκεκριμένα η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 700 δικηγόροι, αποφάσισε τη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου με επαγγελματικά σωματεία και επιτροπές αγώνα των υπόλοιπων πληττόμενων κλάδων της πόλης. Οι διεκδικήσεις που υιοθέτησε η συνέλευση, εκτός από το να μείνει στα χαρτιά ο νόμος - έκτρωμα, περιλαμβάνουν το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ. Επίσης, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του ΚΕΑΟ, σύνταξη στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Διαγραφή χρεών για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, ιδιαίτερα της περιόδου της πανδημίας. Συγκροτημένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους μισθωτούς επιστήμονες. Κατάργηση του ΦΠΑ από νομικές υπηρεσίες.

Με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» χαιρετίζει τους εκατοντάδες που έδωσαν μαζικά το «παρών» και κόντρα στις εισηγήσεις της Ολομέλειας για «χαλάρωση» της αντίδρασής τους, την απολογητική στάση της ηγεσίας του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, παρά τον κυκεώνα διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων και την μεγάλη αναμονή, η συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε σκλήρυνση του πλαισίου της αποχής στις ποινικές δίκες.

Και καλεί να εφαρμοστούν οι συλλογικές αποφάσεις, με μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αλλά και με συγκρότηση επιτροπών περιφρούρησης με ευθύνη του ΔΣ, για την τήρηση των αποφάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ