ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ
Πληρώνουν 350 - 500 ευρώ μόνο για να πάνε να εξεταστούν!

Χρειάζονται εκατοντάδες ευρώ για να περάσουν από τα ΚΕΠΑ που τους κόβουν παροχές και δικαιώματα

Από παλιότερη αναπηρική κινητοποίηση
Από παλιότερη αναπηρική κινητοποίηση
Η πολιτική για τα άτομα με αναπηρία κυριολεκτικά τους γδέρνει. Με έναν τρόπο μακάβριο, σαν να τους τιμωρεί κι από πάνω για την αναπηρία ή την αγιάτρευτη πάθησή τους. Δε φτάνει που για μήνες ή και χρόνο κόβεται κάθε εισόδημα για να ζήσουν και να κάνουν θεραπείες μέχρι να περάσουν από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, αναγκάζουν επιπλέον τους ανάπηρους των νησιών να δαπανούν μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να ταξιδέψουν για να εξεταστούν. Λες και ευθύνονται οι ίδιοι που έχουν κάποια αναπηρία ή χρόνια πάθηση και πρέπει να πληρώσουν αδρά γι' αυτό...

«Ολα τα άτομα με αναπηρία εκτός του νησιού της Ρόδου είναι υποχρεωμένα να πηγαίνουν δύο και τρεις φορές στο ΚΕΠΑ της Ρόδου προκειμένου να πάρουν ιατρικές βεβαιώσεις, να τις καταθέσουν, να εξετασθούν από τις επιτροπές, να παραλάβουν το αποτέλεσμα», σημειώνει η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Νοτίου Αιγαίου. Στο ΚΕΠΑ της Ρόδου εξετάζονται οι ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες όλων των Δωδεκανήσων, δηλαδή τουλάχιστον 2.500 - 3.000 άνθρωποι σύμφωνα με την Ομοσπονδία.

Ακόμη και για μη αναστρέψιμες αναπηρίες και ασθένειες περνούν από τα ΚΕΠΑ και περιμένουν 8-9 μήνες ή και ένα χρόνο. Για όλο αυτό το διάστημα κόβονται: Το επίδομα, π.χ. των παραπληγικών (700 ευρώ το μήνα), η αναπηρική σύνταξη, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για φορολογικά κ.λπ., και αν λήξει εκείνο το διάστημα η ασφάλισή τους, μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Μιλάμε για άτομα με βαριές αναπηρίες που έχουν ανάγκη να αγοράσουν καθετήρες, πάνες, αναλώσιμα, φάρμακα. Τους "εκτελούν" με αυτό τον τρόπο. Πιο μεγάλο πρόβλημα είναι στις νευρολογικές παθήσεις, όπου είναι περισσότερες οι ανάγκες και οι παροχές και γι' αυτό τους καθυστερούν περισσότερο. Υπάρχουν περιπτώσεις που περιμένουν από το 2011 να επανεξεταστούν», είπε στο «Ρ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μ. Ζηδιανάκης.

Πληρώνουν αδρά για το «σφαγείο»

Αν έχουν επιβιώσει από την εξαθλίωση που τους καταδικάζει η αντιαναπηρική πολιτική και έρθει η ώρα να επανεξεταστούν, «θέλουν τουλάχιστον 350 - 500 ευρώ για ακτοπλοϊκά, για δωμάτιο διαμορφωμένο για κινητικά ανάπηρους, για ταξί, τροφή κ.λπ. Κι αν τον πιάσει "καιρός" και χρειαστεί να μείνει μερικές μέρες παραπάνω, τότε αυξάνεται το ποσό αυτό. Ασε αν λείπει κανένα χαρτί και πρέπει να ξαναπάς...», εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Επιπλέον, από τα νησιά λείπουν αρκετές ειδικότητες, όπως νευρολόγος, ψυχίατρος κ.ά. και πρέπει να ταξιδέψει ο ανάπηρος στη Ρόδο για να πάρει τη γνωμάτευση.

Αλλά και αυτό το Γολγοθά να καταφέρουν να περάσουν, τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Στη συντριπτική πλειοψηφία τα ποσοστά αναπηρίας που δίνονται από τα ΚΕΠΑ είναι κατά πολύ μειωμένα, ώστε να μειωθούν οι παροχές στο ελάχιστο ή και να κοπούν τελείως. Το πιο τραγικό είναι πως τα άτομα με αναπηρία έχουν ταλαιπωρηθεί και πληρώσει αδρά για φτάσουν στα σφαγεία που λέγονται ΚΕΠΑ...

Να δοθούν λύσεις τώρα

Το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων από την πρώτη στιγμή είχε αντιταχθεί στα ΚΕΠΑ, καταδεικνύοντας ότι αυτά θα λειτουργούν για να κατακρεουργήσουν δικαιώματα και παροχές. Ωστόσο, είναι ανεπίτρεπτο να βαραίνονται οι ίδιοι και γι' αυτό πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις που θα τους επιτρέπουν να επιβιώσουν: Να μην κόβεται καμία παροχή για το διάστημα μέχρι να επανεξεταστούν. Να έχουν όλοι ανεξαιρέτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να πηγαίνουν επί τόπου οι επιτροπές στις περιοχές που δεν υπάρχει ΚΕΠΑ ή να καλύπτεται όλο το κόστος μετακίνησης και διαμονής του ανάπηρου και του συνοδού. Να στελεχωθούν τα κέντρα Υγείας με όλες τις ειδικότητες ή να περνάνε περιοδικά από τα νησιά να εξετάζουν.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μέρος της εφαρμογής των σφαγιαστικών προϋπολογισμών

Τη διαδικασία επιλογής διοικητών, που θα εκτελέσουν τους σφαγιαστικούς προϋπολογισμούς στα 87 συγχωνευμένα πια δημόσια νοσοκομεία ώστε να μη «σωρευτούν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις», παρουσίασαν χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο γενικός γραμματέας Πελοπίδας Καλλίρης.

«Το υπουργείο Υγείας και κάθε υπουργείο έχει υπογράψει Μνημόνιο με το υπουργείο Οικονομικών και εν συνεχεία οι διοικητές μας υπογράφουν ανάλογο Μνημόνιο Συνεργασίας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας» είπε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ενώ ο Πελοπίδας Καλλίρης πρόσθεσε: «Κύρια αποστολή των διοικητών είναι η εκτέλεση των προϋπολογισμών και να αποτρέψουν τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Εχουν να διαχειριστούν κρίσιμους διαθέσιμους πόρους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων θα περιοριστούν στα 2 δισ. ευρώ το 2013, έναντι 2,2 δισ. ευρώ το 2012 (μείωση 9%), τη στιγμή που λόγω των χρεών, προς τους προμηθευτές, τα νοσοκομεία έχουν στεγνώσει από υλικά αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρούνται και ελλείψεις φαρμάκων.

Επίσης το 2013 οι εφημερίες θα περιοριστούν στα 241,4 εκατ. ευρώ όταν το 2012 είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ, που τελικά περικόπηκαν σε 320 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά όταν το 2011 χρειάστηκαν τελικά 400 εκατ. ευρώ για τις εφημερίες.

Οι νέοι διοικητές θα κληθούν να ενισχύσουν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως αυτόνομες επιχειρηματικές μονάδες. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται η εξής διαδικασία πληρωμών των δημόσιων νοσοκομείων: Να διακριβωθεί τι Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο (ΚΕΝ) παράγει κάθε νοσοκομείο και στη συνέχεια να υπολογιστεί το κοστολόγιο του ΚΕΝ. Δηλαδή θα γίνεται με διαδικασία και όρους της ιδιωτικής αγοράς των υπηρεσιών υγείας.

Στα 87 ενοποιημένα νοσοκομεία θα επιλεγούν και 93 αναπληρωτές διοικητές, σύμφωνα με το νόμο 4052/2012, για να διοικήσουν ως παραρτήματα, τα συγχωνευμένα νοσοκομεία.

Απλή «ζήτηση» οι ανάγκες των ανασφάλιστων

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει με τους ανασφάλιστους -πέρα από το μέτρο για λεγόμενο «εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης» στα πλαίσια του ΕΣΠΑ- ο υπουργός Υγείας είπε ότι στα νοσοκομεία δίνονται λύσεις, αλλά, πρόσθεσε, δεν «μπορούμε και να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να καλύψουμε τη ζήτηση χωρίς κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία».

Επίσης, απαντώντας στην ερώτηση τι θα γίνει με τις αποχωρήσεις, λόγω συνταξιοδότησης, των γιατρών, είπε ότι θα επιτραπούν οι προσλήψεις μέρους εκείνων των γιατρών για τους οποίους έχει περαιωθεί η διαδικασία επιλογής και οι προσλήψεις τους έχουν παγώσει.

«Επανασχεδιασμός» με πολλά ερωτήματα...

Με την «πρόταση επανασχεδιασμού παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών, ανάλογα με τις ανάγκες των ασφαλισμένων», συνδέεται η απομάκρυνση 1.100 συμβεβλημένων με τον Οργανισμό ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, όπως σημείωσε σε απογευματινή εφημερίδα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ. Το ακριβές περιεχόμενο αυτού του «επανασχεδιασμού» δεν έχει καθοριστεί επακριβώς ακόμα από την κυβέρνηση. Τι εννοούν με τον επανασχεδιασμό; Θα μειώσουν κι άλλο τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους; Θα αυξήσουν τη συμμετοχή στην πληρωμή τους; Γιατί επανασχεδιασμός με δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση δεν προμηνύει τίποτα καλό. Ηδη, ο επανασχεδιασμός προχωρά στο φόντο της διαρκούς υποβάθμισης τόσο των δημόσιων νοσοκομείων όσο και των δομών και υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, λόγω της δραστικής μείωσης των πόρων (εισφορές, κρατική χρηματοδότηση κ.τ.λ.), της συρρίκνωσης του προσωπικού, των ελλείψεων ακόμα και σε βασικά αναλώσιμα υλικά.

Τις συνέπειες όλων αυτών «λούζονται» φυσικά οι λαϊκές οικογένειες. Αυτό θα συμβεί και με τη μείωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών, αφού την ώρα που πολλαπλασιάζονται όσοι απευθύνονται στο δημόσιο τομέα Υγείας, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εντάσσει τους συμβεβλημένους γιατρούς ως σταθερό προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα στις δημόσιες δομές, αλλά και διακόπτει εντελώς τη συνεργασία μαζί τους. Το ελάχιστο που θα γίνει, δηλαδή, θα είναι να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο οι ήδη τεράστιες ουρές αναμονής στις οποίες στοιβάζονται οι ασθενείς για να εξεταστούν.

Την ανησυχία, όμως, των λαϊκών οικογενειών μεγαλώνουν και οι επισημάνσεις που κατά καιρούς έχουν κάνει οι αρμόδιοι για το ρόλο που καλείται να παίξει ο ΕΟΠΥΥ. Χαρακτηριστικά είναι όσα είχε δηλώσει τον περασμένο Σεπτέμβρη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μαρ. Σαλμάς, κατά την παρουσίαση του Σχεδίου Ανασυγκρότησης του ΕΟΠΥΥ: στις 16 Νοέμβρη είχε υποστηρίξει ότι πρέπει να διαχωριστούν οι υπηρεσίες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, γιατί δεν «μπορεί να έχουμε ξεχωριστές υπηρεσίες απ' το ΕΣΥ» και γιατί «τελικός στόχος είναι να μην έχει υγειονομικές υπηρεσίες ο ΕΟΠΥΥ», ο οποίος «πρέπει να καταστεί μονοψώνιο και μεγάλος αγοραστής» των υπηρεσιών Υγείας απ' το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Ανεξάρτητα από το πόσο έχουν καθοριστεί πλήρως τα επόμενα βήματα στην προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην Υγεία, ένα είναι το σίγουρο: Πως η ίδια η εγκατάλειψη και των δημόσιων νοσοκομείων και των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, ήδη αναγκάζει τις λαϊκές - εργατικές οικογένειες να στρέφονται στις επιχειρήσεις του κλάδου. Αρα το ζήτημα δεν είναι μόνο αυτές να εξακολουθήσουν να λειτουργούν αλλά και οι όροι με τους οποίους θα λειτουργούν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ