Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μέρος της εφαρμογής των σφαγιαστικών προϋπολογισμών

Τη διαδικασία επιλογής διοικητών, που θα εκτελέσουν τους σφαγιαστικούς προϋπολογισμούς στα 87 συγχωνευμένα πια δημόσια νοσοκομεία ώστε να μη «σωρευτούν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις», παρουσίασαν χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο γενικός γραμματέας Πελοπίδας Καλλίρης.

«Το υπουργείο Υγείας και κάθε υπουργείο έχει υπογράψει Μνημόνιο με το υπουργείο Οικονομικών και εν συνεχεία οι διοικητές μας υπογράφουν ανάλογο Μνημόνιο Συνεργασίας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας» είπε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ενώ ο Πελοπίδας Καλλίρης πρόσθεσε: «Κύρια αποστολή των διοικητών είναι η εκτέλεση των προϋπολογισμών και να αποτρέψουν τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Εχουν να διαχειριστούν κρίσιμους διαθέσιμους πόρους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων θα περιοριστούν στα 2 δισ. ευρώ το 2013, έναντι 2,2 δισ. ευρώ το 2012 (μείωση 9%), τη στιγμή που λόγω των χρεών, προς τους προμηθευτές, τα νοσοκομεία έχουν στεγνώσει από υλικά αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρούνται και ελλείψεις φαρμάκων.

Επίσης το 2013 οι εφημερίες θα περιοριστούν στα 241,4 εκατ. ευρώ όταν το 2012 είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ, που τελικά περικόπηκαν σε 320 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά όταν το 2011 χρειάστηκαν τελικά 400 εκατ. ευρώ για τις εφημερίες.

Οι νέοι διοικητές θα κληθούν να ενισχύσουν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως αυτόνομες επιχειρηματικές μονάδες. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται η εξής διαδικασία πληρωμών των δημόσιων νοσοκομείων: Να διακριβωθεί τι Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο (ΚΕΝ) παράγει κάθε νοσοκομείο και στη συνέχεια να υπολογιστεί το κοστολόγιο του ΚΕΝ. Δηλαδή θα γίνεται με διαδικασία και όρους της ιδιωτικής αγοράς των υπηρεσιών υγείας.

Στα 87 ενοποιημένα νοσοκομεία θα επιλεγούν και 93 αναπληρωτές διοικητές, σύμφωνα με το νόμο 4052/2012, για να διοικήσουν ως παραρτήματα, τα συγχωνευμένα νοσοκομεία.

Απλή «ζήτηση» οι ανάγκες των ανασφάλιστων

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει με τους ανασφάλιστους -πέρα από το μέτρο για λεγόμενο «εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης» στα πλαίσια του ΕΣΠΑ- ο υπουργός Υγείας είπε ότι στα νοσοκομεία δίνονται λύσεις, αλλά, πρόσθεσε, δεν «μπορούμε και να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να καλύψουμε τη ζήτηση χωρίς κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία».

Επίσης, απαντώντας στην ερώτηση τι θα γίνει με τις αποχωρήσεις, λόγω συνταξιοδότησης, των γιατρών, είπε ότι θα επιτραπούν οι προσλήψεις μέρους εκείνων των γιατρών για τους οποίους έχει περαιωθεί η διαδικασία επιλογής και οι προσλήψεις τους έχουν παγώσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ