Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
«Επανασχεδιασμός» με πολλά ερωτήματα...

Με την «πρόταση επανασχεδιασμού παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών, ανάλογα με τις ανάγκες των ασφαλισμένων», συνδέεται η απομάκρυνση 1.100 συμβεβλημένων με τον Οργανισμό ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, όπως σημείωσε σε απογευματινή εφημερίδα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ. Το ακριβές περιεχόμενο αυτού του «επανασχεδιασμού» δεν έχει καθοριστεί επακριβώς ακόμα από την κυβέρνηση. Τι εννοούν με τον επανασχεδιασμό; Θα μειώσουν κι άλλο τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους; Θα αυξήσουν τη συμμετοχή στην πληρωμή τους; Γιατί επανασχεδιασμός με δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση δεν προμηνύει τίποτα καλό. Ηδη, ο επανασχεδιασμός προχωρά στο φόντο της διαρκούς υποβάθμισης τόσο των δημόσιων νοσοκομείων όσο και των δομών και υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, λόγω της δραστικής μείωσης των πόρων (εισφορές, κρατική χρηματοδότηση κ.τ.λ.), της συρρίκνωσης του προσωπικού, των ελλείψεων ακόμα και σε βασικά αναλώσιμα υλικά.

Τις συνέπειες όλων αυτών «λούζονται» φυσικά οι λαϊκές οικογένειες. Αυτό θα συμβεί και με τη μείωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών, αφού την ώρα που πολλαπλασιάζονται όσοι απευθύνονται στο δημόσιο τομέα Υγείας, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εντάσσει τους συμβεβλημένους γιατρούς ως σταθερό προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα στις δημόσιες δομές, αλλά και διακόπτει εντελώς τη συνεργασία μαζί τους. Το ελάχιστο που θα γίνει, δηλαδή, θα είναι να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο οι ήδη τεράστιες ουρές αναμονής στις οποίες στοιβάζονται οι ασθενείς για να εξεταστούν.

Την ανησυχία, όμως, των λαϊκών οικογενειών μεγαλώνουν και οι επισημάνσεις που κατά καιρούς έχουν κάνει οι αρμόδιοι για το ρόλο που καλείται να παίξει ο ΕΟΠΥΥ. Χαρακτηριστικά είναι όσα είχε δηλώσει τον περασμένο Σεπτέμβρη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μαρ. Σαλμάς, κατά την παρουσίαση του Σχεδίου Ανασυγκρότησης του ΕΟΠΥΥ: στις 16 Νοέμβρη είχε υποστηρίξει ότι πρέπει να διαχωριστούν οι υπηρεσίες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, γιατί δεν «μπορεί να έχουμε ξεχωριστές υπηρεσίες απ' το ΕΣΥ» και γιατί «τελικός στόχος είναι να μην έχει υγειονομικές υπηρεσίες ο ΕΟΠΥΥ», ο οποίος «πρέπει να καταστεί μονοψώνιο και μεγάλος αγοραστής» των υπηρεσιών Υγείας απ' το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Ανεξάρτητα από το πόσο έχουν καθοριστεί πλήρως τα επόμενα βήματα στην προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην Υγεία, ένα είναι το σίγουρο: Πως η ίδια η εγκατάλειψη και των δημόσιων νοσοκομείων και των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, ήδη αναγκάζει τις λαϊκές - εργατικές οικογένειες να στρέφονται στις επιχειρήσεις του κλάδου. Αρα το ζήτημα δεν είναι μόνο αυτές να εξακολουθήσουν να λειτουργούν αλλά και οι όροι με τους οποίους θα λειτουργούν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ