ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Αυγούστου 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
Ζήτω... η ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων

Οι αρχές της δεκαετίας του 1990, ιδιαίτερα μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη Λευκή Βίβλο, αποτέλεσαν την αφετηρία μεγάλων ανατροπών στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ανατροπές που αποτελούν απόρροια της επιθετικότητας του κεφαλαίου, με στόχο την αύξηση των κερδών του και ο οποίος υπηρετείται από την ολοένα και πιο σκληρή εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα, το Συμβούλιο της Λισαβόνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2000, σηματοδοτεί την ένταση αυτής της επίθεσης. Ο κύριος στόχος που έθεσε το Συμβούλιο της Λισαβόνας είναι η οικονομία της ΕΕ να γίνει ανταγωνιστικότερη της οικονομίας των ΗΠΑ. Για την εξυπηρέτηση αυτού του στόχου, το Συμβούλιο της Λισαβόνας αποφάσισε την εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:

  • Την επέκταση της απασχολησιμότητας. Με άλλα λόγια, το σκληρό χτύπημα της σταθερής εργασίας.
  • Την πιο γρήγορη προώθηση των διαδικασιών της λεγόμενης «διά βίου μάθησης» που υποτίθεται ότι θα παρέχει εφόδια σε ανέργους και εργαζόμενους αλλά που στην πραγματικότητα πρόκειται για ευκαιριακές γνώσεις, τις οποίες πρέπει να έχει ο εργαζόμενος τη δεδομένη στιγμή, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Ακόμα παραπέρα μέτρα για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης όπως: Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, καθήλωση των συντάξεων, αύξηση των εισφορών των εργαζομένων, μείωση των εργοδοτικών εισφορών και της κρατικής χρηματοδότησης, προώθηση της ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην Ελλάδα του 2004 τα μέτρα αυτά έχουν αποκτήσει, πλέον, σάρκα και οστά. Η μερική απασχόληση αποτελεί περίπου το 16-18% στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ακόμα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της προσωρινής απασχόλησης. Την ίδια ώρα, η λεγόμενη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» καταστρατηγεί κάθε δικαίωμα των εργαζομένων στον ελεύθερο χρόνο, στην κοινωνική και πολιτική δραστηριότητά τους. Στο Δημόσιο, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα της ΝΔ προώθησαν νόμους για τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, για τη διατήρηση και αναπαραγωγή του καθεστώτος της εργασιακής και πολιτικής ομηρίας των χιλιάδων συμβασιούχων, για τη διαμόρφωση ενός ακόμα μισθολογίου πείνας για τους δημόσιους υπαλλήλους κ.ά. Πριν δύο χρόνια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε, σε μεγάλο βαθμό, τη μεγάλη αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε επί κυβερνήσεως ΝΔ από τις αρχές του 1990. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης με το μεγάλο κεφάλαιο να δρα εντελώς ασύδοτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτόν τον καιρό οι μεθοδεύσεις μεγάλων εταιριών σε Γερμανία και Γαλλία για την αναπροσαρμογή προς τα πάνω του χρόνου εργασίας χωρίς αύξηση των αποδοχών.

Μετά τη Λισαβόνα, ακολούθησαν μια σειρά άλλες Σύνοδοι Κορυφής, για να φτάσουμε στην πρόσφατη Εαρινή Σύνοδο στις Βρυξέλλες, το Μάρτη του 2004, όπου έγινε έλεγχος για την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων της Λισαβόνας. Στα κείμενα της Συνόδου εκφράζεται η ικανοποίηση για την εφαρμογή των μέτρων, αλλά και η απαίτηση να ενταθούν οι ρυθμοί υλοποίησής τους. Ταυτόχρονα, αποφάσισε τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων που εντείνουν την αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν:

  • Την παραπέρα γενίκευση της μερικής και της προσωρινής απασχόλησης.
  • Την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε χρόνια, με στόχο τη συνταξιοδότηση στα 70 και πλέον χρόνια.
  • Την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας.
  • Τη μείωση του λεγόμενου «μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους» των επιχειρήσεων. Πρακτικά αυτό σημαίνει καθήλωση των μισθών, απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές, φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις κ.ά.
  • Τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας, ασθενείας ή αναπηρίας, γιατί αυτά «δημιουργούν παγίδες αδράνειας για τους δικαιούχους, ώστε αυτοί να πάρουν πρωτοβουλία για να αναζητήσουν μια σχετικά χαμηλόμισθη εργασία».

Η αύξηση κατά πέντε χρόνια της μέσης πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης. Θα επιτευχθεί μέσω μιας σειράς μέτρων που εμποδίζουν τη συνταξιοδότηση με τα σημερινά όρια. Προφανώς ένα από αυτά είναι η χαμηλή σύνταξη που θα πάρει κάποιος αν θελήσει να συνταξιοδοτηθεί με βάση αυτά τα όρια. Ταυτόχρονα, εισάγουν μέτρα που εγκαθιδρύουν ένα νέο καθεστώς ημιαπασχόλησης και μερικής συνταξιοδότησης! Στην πράξη, θέλουν εργαζόμενους δεμένους με τη δουλιά μέχρι το θάνατό τους. Χαρακτηριστικά σε κείμενο της Συνόδου τονίζεται κυνικά: «Η επιστράτευση όλων των δυνατοτήτων των ατόμων κάθε ηλικίας, καθ' όλη τη διάρκεια του βίου, αποτελεί το επιστέγασμα της στρατηγικής της ΕΕ για τη γήρανση του εργατικού δυναμικού».

Ο λόγος λήψης αυτών των μέτρων είναι η εξασφάλιση «της ορθής μεταφοράς και εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου», το οποίο «διασφαλίζει ένα πλαίσιο θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρήσεων και διευκολύνει τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς». Με άλλα λόγια, τα μέτρα αυτά στοχεύουν στη δημιουργία ενός ακόμα πιο φθηνού ευέλικτου και χωρίς δικαιώματα εργατικού δυναμικού που το μεγάλο κεφάλαιο θα το χρησιμοποιεί όπως και όποτε θέλει. Τα όποια προσχήματα υπήρχαν μέχρι σήμερα έχουν διαλυθεί. Η τάξη των καπιταλιστών δείχνει όλο και περισσότερο το πιο σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπό της. Οι καπιταλιστές παραμερίζουν κάθε ανθρώπινη αξία στο όνομα της αύξησης των κερδών τους. Αντιμετωπίζουν πλέον τα μέλη της εργατικής τάξης σαν ομιλούντα εργαλεία στη διαδικασία της παραγωγής.

Τα μέτρα αυτά αποκαλύπτουν το σαφέστατο αντεργατικό χαρακτήρα της ΕΕ, που προσπαθούν να αποκρύψουν στην Ελλάδα τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, και τα οποία όχι απλώς συμφωνούν με αυτή την πολιτική αλλά πρωταγωνιστούν στην προώθηση και εφαρμογή της από όποιο πόστο και να κατέχουν. Ακόμα, δείχνουν την ανάγκη για παραπέρα οργάνωση του αγώνα της εργατικής τάξης και του λαού, το συντονισμό της δράσης τους και την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στην κατεύθυνση της αντίστασης στα χειρότερα που έρχονται αλλά και της αντεπίθεσης για την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων που να καλύπτουν τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους.

Η κυβέρνηση επαυξάνει...

Η νέα σφοδρή επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα της εργατικής τάξης στη χώρα είναι «προ των πυλών». Τη νέα βαριά «ταφόπλακα», που έχτισαν οι υπηρέτες του κεφαλαίου στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον περασμένο Μάρτη, ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό σημαίνει παράταση του εργάσιμου βίου, αφανισμό της πλήρους και σταθερής εργασίας με δικαιώματα, ενίσχυση της απασχολησιμότητας και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, εκ νέου χτύπημα στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, νέα προνόμια και πακτωλοί χρημάτων στους επιχειρηματίες.

Την απόλυτη προσήλωση της κυβέρνησης της ΝΔ στους παραπάνω στόχους, τη μετατροπή του εργάτη σε «φτηνή πλαστελίνη» στα χέρια των βιομηχάνων, επιβεβαιώνει με σαφήνεια ο Ελληνας Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Σταύρος Δήμας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, μια μέρα (24 Μάρτη) πριν αρχίσει το Εαρινό Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ. «Εχει κρίσιμη σημασία να μείνουμε προσηλωμένοι στη στρατηγική της Λισαβόνας και τους στόχους της...», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Στ. Δήμας, επιβεβαιώνοντας έτσι τα όσα ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ σε βάρος της εργατικής τάξης. Διαλύει τις όποιες αυταπάτες σχετικά με την ουσία της πολιτικής της ΝΔ, που δεν είναι άλλη από την εξυπηρέτηση των επιταγών του κεφαλαίου, με στόχο την ενίσχυσή του. Εξάλλου, τονίζει χαρακτηριστικά: «Οι κοινωνικοί εταίροι επιβεβαιώνουν την προσήλωσή τους στους στόχους της στρατηγικής της Λισαβόνας και την ικανότητα και ευθύνη τους να συμβάλουν στην επίτευξή τους».

Ακόμη μεγαλύτερη «ευκαμψία»

Ετσι, τις προφορικές δεσμεύσεις κυβερνητικών στελεχών προεκλογικά αλλά και μετέπειτα ότι δε θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, έρχεται να διαψεύσει ο Ελληνας Επίτροπος, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι «η ενθάρρυνση των ατόμων να παραμένουν περισσότερο χρόνο στην αγορά εργασίας θα παίξει κρίσιμο ρόλο όσον αφορά την εξασφάλιση της διατηρησιμότητας των συντάξεων». Το «σλόγκαν» «περισσότερες και καλύτερες θέσεις», όπως τιτλοφορείται το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, του περασμένου Μάρτη, για τα ζητήματα της απασχόλησης, υιοθετείται αυτούσιο από τον Ελληνα επίτροπο. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει την ενίσχυση κάθε μορφής ευελιξίας, τη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης και της προσωρινής εργασίας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Στ. Δήμας στην επιστολή του «μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος: Δημιουργία 6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας από το 1999 και περισσότερο εύκαμπτες αγορές εργασίας».

Σ' αυτήν την προοπτική, εκτός από την παράταση του εργάσιμου βίου που θα επιστρατεύσει στην αγορά εργασίας «ηλικιωμένους απασχολήσιμους», ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις γυναίκες και τους νέους. Ο προσανατολισμός στις ομάδες των γυναικών και των νέων δεν είναι τυχαίος, καθώς επιδιώκεται αυτές οι ομάδες να «εγκαινιάσουν» το καθεστώς της πλήρους ασυδοσίας και της υποταγής στο μεγάλο κεφάλαιο. Γι' αυτό, άλλωστε, και δίνονται περισσότερα χρήματα στους βιομηχάνους. Χαρακτηριστικά τονίζει ο Στ. Δήμας ότι «η χρηματοδοτική υποστήριξη που παρέχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην υποβοήθηση της εφαρμογής των στόχων για την απασχόληση».

Ως «ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου», δηλαδή του νέου μοντέλου που προωθείται και στο οποίο ο εργάτης μετατρέπεται σε δούλο, η ΝΔ, σύμφωνα με τον Στ. Δήμα, θεωρεί τον «ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο». Οι κυβερνήσεις της ΕΕ, όπως και η ελληνική, δίνουν ιδιαίτερο βάρος σε αυτήν τη διαδικασία καθώς μέχρι σήμερα οι κοινωνικοί εταίροι (βλέπε ΓΣΕΕ) έχουν βάλει τη δική τους σφραγίδα, ώστε η εργατική τάξη να χάσει κατακτήσεις και δικαιώματα και να μετατρέπεται σε φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό στις υπηρεσίες του κεφαλαίου.

ΟΟΣΑ
Μεγαλύτερη «ευελιξία»

Καρμπόν των αποφάσεων της Εαρινής Συνόδου Κορυφής, που αφορούν στην επιτάχυνση της Στρατηγικής της Λισαβόνας, είναι οι κατευθύνσεις που δίνει ο ΟΟΣΑ, σε σχετική έκθεσή του, για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Κατευθύνσεις που συνιστούν παραπέρα ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, καθώς ο ΟΟΣΑ προτείνει την ακόμα μεγαλύτερη «ευελιξία» στις μορφές απασχόλησης, την παραπέρα διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την περικοπή επιδομάτων ανεργίας ακόμα και την κατάργησή τους!

Πιο συγκεκριμένα ο ΟΟΣΑ, όπως αναφέρεται στην τελευταία του Εκθεση για την Απασχόληση, παραδέχεται κατ' αρχήν ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανέργων, οι οποίοι δεν καταγράφονται στις επίσημες λίστες ανεργίας - γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι άνεργοι είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που επίσημα καταγράφονται - και θέλουν να εργαστούν αλλά δεν μπορούν να βρουν δουλιά.

Καταργήστε την προστασία

Θεωρεί όμως ότι τα διάφορα επιδόματα προστασίας των ανέργων είναι ανασταλτικός παράγοντας, για να βρει κάποιος δουλιά και σ' αυτήν ακριβώς τη λογική, συστήνει τον περιορισμό της διάρκειάς τους ή ακόμα και την κατάργησή τους. Μια τέτοια προοπτική εξυπηρετεί πλήρως τις απαιτήσεις των πολυεθνικών, καθώς πλέον ο άνεργος, ο οποίος δε θα παίρνει ούτε το επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα δεν εργάζεται, θα αναγκάζεται να υποκύπτει στις χειρότερες απαιτήσεις των εργοδοτών, προκειμένου να βρει δουλιά και θα μετατρέπεται σε εύκολη λεία στις αντεργατικές τους ορέξεις.

Η έκθεση εφιστά, ωστόσο, την προσοχή για τους άνεργους εκείνους, που ούτως ή άλλως δεν μπορούν να δουλέψουν, να προστατεύονται κατ' ελάχιστο (!), προκειμένου να μην «πέσουν» σε κατάσταση φτώχειας. Ο ΟΟΣΑ ουσιαστικά θεωρεί υπεύθυνους τους ίδιους τους άνεργους που δεν μπορούν να βρουν δουλιά και τονίζει ότι πρέπει οι ίδιοι οι άνεργοι «να βελτιώσουν την καταλληλότητά τους για απασχόληση». Δηλαδή, να γίνουν πιο «ευέλικτοι», ώστε να είναι πιο ελκυστικοί στους εργοδότες.

Συστήνει «μεγαλύτερη "ευελιξία"» στους χρόνους εργασίας, ως μέσο για την αύξηση δήθεν της απασχόλησης. Πλήρως ταυτισμένος με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, θεωρεί αναγκαίο οι επιχειρήσεις να διευθετήσουν το χρόνο εργασίας καθαρά και μόνο με βάση τις ανάγκες τους. «...η μεγαλύτερη ευελιξία των ωρών απασχόλησης μπορεί να βοηθήσει τις εταιρίες να προσαρμοστούν στα μεταβαλλόμενα φορτία εργασίας»! Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν όποια ώρα, όσες ώρες, ακόμα και όποια μέρα εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις!

Αναγκαία, είναι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της «διά βίου μάθησης» και κατάρτισης. Και βεβαίως είναι αναγκαία καθώς μέσα από αυτήν τη διαδικασία το κεφάλαιο καταφέρνει να βάζει στην τσέπη του τεράστια κονδύλια και ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η ανακύκλωση των ανέργων και η πλασματική μείωση της ανεργίας.

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ

(Μπροστά στο γκέτο»)

ΤΗΡΗΘΗΚΕ κι εφέτος, όπως έπρεπε, πριν λίγες μέρες, το ραντεβού μνήμης κι αγώνα για τη νεαρή αγωνίστρια, την ΚΝίτισσα Σωτηρία Βασιλακοπούλου, που εδώ και 24 χρόνια δολοφονήθηκε μπροστά στην πύλη του κάτεργου, του γκέτο της ΕΤΜΑ.

ΚΑΙ βεβαιώθηκε το φλογερό, το αταλάντευτο, το αγωνιστικό μήνυμα, που ακούστηκε το πυρωμένο μεσημέρι (28 Ιούλη 1980) εκεί στο φοβερό εκείνο κολαστήριο, που χρόνια τώρα εξακολουθεί να είναι για τους εργαζόμενους γκέτο αβάσταγο.

ΕΙΧΑ βρεθεί στη σύνταξη της εφημερίδας μας καθώς έφτανε η είδηση για τη δολοφονία της Σωτηρίας μ' όλες τις συγκλονιστικές λεπτομέρειες, όταν μαζί με τους συντρόφους της, φοιτητές της Παντείου μοίραζε προκηρύξεις στους εργάτες του εργοστασίου, για να πάρουν μέρος στην απεργία ενάντια στην ακρίβεια και την ανεργία. Οι πένες στομώνουν όταν φτάνουν τέτοιες ειδήσεις. Δεν αντέχεται ο θάνατος και μάλιστα τέτοιος σαν αυτόν, που κλάδεψε ανελέητα και δολοφονικά τη νεολαίισσα, όταν ολόκληρο πούλμαν, όχι βέβαια από μοναχό του - δεν ήταν τροχαίο, όπως το παρουσίασαν και το σέρβιραν οι κάθε λογής αρμόδιοι - πέρασε από πάνω της και την πολτοποίησε.

ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ κι οι συμφοιτητές, οι φίλοι της που μας μίλησαν, τότε, για τη Σωτηρία μάς τόνισαν πως ήταν υπόδειγμα σεμνότητας και ανοιχτής καρδιάς. Ζούσε δραστήρια τη ζωή της Οργάνωσης και του Φοιτητικού Συλλόγου της Παντείου. Ηξερε και πετύχαινε να συνδυάζει σωστά την οργανωμένη ζωή με τις άλλες δραστηριότητες. Ηξερε να συνδυάζει τη μόρφωση με τον αγώνα. Είχε διακριθεί στις σπουδές της. Η «Σίσσυ», όπως την αποκαλούσαν οι φίλοι της, για να ανταποκρίνεται στις οικονομικές δυσκολίες και για να ελαφρύνει το σπίτι της δούλευε κατά διαστήματα, ενισχύοντας τα οικονομικά του σπιτιού της.

ΤΟ «ΓΚΕΤΟ» της ΕΤΜΑ, του Λιάμπεη το φέουδο, η αυτοκρατορία της μεταξοβιομηχανίας, όπως και μια σειρά άλλα παρόμοια, έχουν διαδρομή μεγάλη, πολύχρονη. Την έχουν πληρώσει με ανθρώπινες ζωές, με ιδρώτα οι εργάτες που δούλεψαν σκλάβοι και τελικά βγαίνουν άχρηστοι και σακατεμένοι.

ΗΤΑΝ η εφημερίδα μας ο «ΡΙΖΟΣ» της Δευτέρας, η βδομαδιάτικη εκείνη αξέχαστη έκδοση που και σήμερα ακόμη αποτελεί σταθμό για την ελληνική δημοσιογραφία, που σε μια μεγάλη και τεκμηριωμένη έρευνα με τον τίτλο «ΤΑ ΣΚΥΛΟΨΑΡΑ ΤΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ», παρουσίαζε τα «γκέτο» (αποκάλυπτε το φοβερό φαγοπότι στα χρόνια της Κατοχής) και την άγρια, την εξοντωτική εκμετάλλευση που έζησαν οι εργαζόμενοι.

ΣΤΑ «ΓΚΕΤΟ» που παρουσίασε, τότε, η έρευνα εκεί, στην οποία δούλεψε όλο το δημοσιογραφικό δυναμικό του «Ρ», είχε περιληφθεί και η ΕΤΜΑ, που ήταν το «σκληρό καρύδι» του βιομηχανικού κατεστημένου που είχε πλούσια κατοχική δράση. Ο έμπειρος και γνωστός αντιστασιακός δημοσιογράφος Νίκος Ραμαντάνης, ανέλαβε να δώσει το πορτρέτο της ΕΤΜΑ, εκεί στην ίδια πύλη που δολοφονήθηκε η Σωτηρία.

ΕΙΝΑΙ πολύ χαρακτηριστικά τα όσα εισαγωγικά στην έρευνα έγραψε τότε ο Ν. Ραμαντάνης: «Είναι πιο εύκολο σήμερα (1946) να μπεις στα επιτελικά μυστικά του κράτους παρά να περάσεις το κατώφλι της πόρτας ενός βιομηχανικού εργοστασίου». Οι συντάκτες του «Ρ» βρήκαν τον τρόπο να «τρυπώσουν» στα κολαστήρια, να δούνε, να κουβεντιάσουν και να γράψουν.

ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ του «γκέτο» άγρυπνος ο δημοσιογράφος παρακολουθεί την πρωινή βάρδια καθώς τελειώνει. «Τα μάτια τους, γράφει, κατακόκκινα και κλαμένα, σαν να πάσχουν από φοβερό πονόματο. Τα χέρια τους τρυπημένα. Σαπίζουν τα πλεμόνια τους, τρυπούν (τα οξέα) τα στομάχια τους...».

ΠΑΛΕΥΟΥΝ καθημερινά με το θάνατο οι εργάτες, που δουλεύουν στα τμήματα κλωστοποίησης και ειδικότερα στα λουτρά, όπου γίνεται η κυκλοφορία των οξέων. Μεταλλική δεκάρα αν την αφήσεις εκεί μέσα σε μια ώρα σκουριάζει. Να φανταστεί, λοιπόν, κανείς, τι γίνεται με τα πλεμόνια των ανθρώπων, που δουλεύουν εκεί. Χιτλερικές οι προδιαγραφές της δουλιάς κι όλα σε συνθήκες εξοντωτικής καταπίεσης.

ΠΑΝΤΑΧΟΥ παρόντες οι μπράβοι της εργοδοσίας να παρακολουθούν και να ελέγχουν τα πάντα. Αλλά και να εκτελούν αδίστακτα των αφεντικών τις εντολές σαν αυτό, που ζήσαμε τη φοβερή εκείνη Δευτέρα (28 Ιούλη 1980) με τη δολοφονία της Σωτηρίας μπροστά στην ΕΤΜΑ, στου Λιάμπεη το κάτεργο...

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ νιάτα έδωσαν κι εφέτος το «παρών» μπροστά στην πύλη, στο γκέτο, στον τόπο της θυσίας. Στα μάτια τους διάβαζες την απόφαση και την ελπίδα: Σταθερά, αταλάντευτα, στην πρώτη γραμμή. Για να γίνουν πράξη της αξέχαστης συντρόφισσας, της υπέρτατης θυσίας, τα μηνύματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ