Κυριακή 15 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η κυβέρνηση επαυξάνει...

Η νέα σφοδρή επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα της εργατικής τάξης στη χώρα είναι «προ των πυλών». Τη νέα βαριά «ταφόπλακα», που έχτισαν οι υπηρέτες του κεφαλαίου στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον περασμένο Μάρτη, ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό σημαίνει παράταση του εργάσιμου βίου, αφανισμό της πλήρους και σταθερής εργασίας με δικαιώματα, ενίσχυση της απασχολησιμότητας και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, εκ νέου χτύπημα στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, νέα προνόμια και πακτωλοί χρημάτων στους επιχειρηματίες.

Την απόλυτη προσήλωση της κυβέρνησης της ΝΔ στους παραπάνω στόχους, τη μετατροπή του εργάτη σε «φτηνή πλαστελίνη» στα χέρια των βιομηχάνων, επιβεβαιώνει με σαφήνεια ο Ελληνας Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Σταύρος Δήμας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, μια μέρα (24 Μάρτη) πριν αρχίσει το Εαρινό Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ. «Εχει κρίσιμη σημασία να μείνουμε προσηλωμένοι στη στρατηγική της Λισαβόνας και τους στόχους της...», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Στ. Δήμας, επιβεβαιώνοντας έτσι τα όσα ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ σε βάρος της εργατικής τάξης. Διαλύει τις όποιες αυταπάτες σχετικά με την ουσία της πολιτικής της ΝΔ, που δεν είναι άλλη από την εξυπηρέτηση των επιταγών του κεφαλαίου, με στόχο την ενίσχυσή του. Εξάλλου, τονίζει χαρακτηριστικά: «Οι κοινωνικοί εταίροι επιβεβαιώνουν την προσήλωσή τους στους στόχους της στρατηγικής της Λισαβόνας και την ικανότητα και ευθύνη τους να συμβάλουν στην επίτευξή τους».

Ακόμη μεγαλύτερη «ευκαμψία»

Ετσι, τις προφορικές δεσμεύσεις κυβερνητικών στελεχών προεκλογικά αλλά και μετέπειτα ότι δε θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, έρχεται να διαψεύσει ο Ελληνας Επίτροπος, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι «η ενθάρρυνση των ατόμων να παραμένουν περισσότερο χρόνο στην αγορά εργασίας θα παίξει κρίσιμο ρόλο όσον αφορά την εξασφάλιση της διατηρησιμότητας των συντάξεων». Το «σλόγκαν» «περισσότερες και καλύτερες θέσεις», όπως τιτλοφορείται το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, του περασμένου Μάρτη, για τα ζητήματα της απασχόλησης, υιοθετείται αυτούσιο από τον Ελληνα επίτροπο. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει την ενίσχυση κάθε μορφής ευελιξίας, τη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης και της προσωρινής εργασίας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Στ. Δήμας στην επιστολή του «μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος: Δημιουργία 6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας από το 1999 και περισσότερο εύκαμπτες αγορές εργασίας».

Σ' αυτήν την προοπτική, εκτός από την παράταση του εργάσιμου βίου που θα επιστρατεύσει στην αγορά εργασίας «ηλικιωμένους απασχολήσιμους», ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις γυναίκες και τους νέους. Ο προσανατολισμός στις ομάδες των γυναικών και των νέων δεν είναι τυχαίος, καθώς επιδιώκεται αυτές οι ομάδες να «εγκαινιάσουν» το καθεστώς της πλήρους ασυδοσίας και της υποταγής στο μεγάλο κεφάλαιο. Γι' αυτό, άλλωστε, και δίνονται περισσότερα χρήματα στους βιομηχάνους. Χαρακτηριστικά τονίζει ο Στ. Δήμας ότι «η χρηματοδοτική υποστήριξη που παρέχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην υποβοήθηση της εφαρμογής των στόχων για την απασχόληση».

Ως «ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου», δηλαδή του νέου μοντέλου που προωθείται και στο οποίο ο εργάτης μετατρέπεται σε δούλο, η ΝΔ, σύμφωνα με τον Στ. Δήμα, θεωρεί τον «ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο». Οι κυβερνήσεις της ΕΕ, όπως και η ελληνική, δίνουν ιδιαίτερο βάρος σε αυτήν τη διαδικασία καθώς μέχρι σήμερα οι κοινωνικοί εταίροι (βλέπε ΓΣΕΕ) έχουν βάλει τη δική τους σφραγίδα, ώστε η εργατική τάξη να χάσει κατακτήσεις και δικαιώματα και να μετατρέπεται σε φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό στις υπηρεσίες του κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δρομολογούν εφιαλτικό μέλλον (2006-09-02 00:00:00.0)
Εργασιακές σχέσεις που θα ζήλευε κι ο ΣΕΒ... (2006-07-16 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι να στείλουν μήνυμα αντεπίθεσης (2006-03-17 00:00:00.0)
Ζήτω... η ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων (2004-08-15 00:00:00.0)
«Είσαι στην ΕΟΚ - μάθε για την... ΕΕ» (8) (2004-05-28 00:00:00.0)
Απύθμενη υποκρισία από Σημίτη - Καραμανλή (2002-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ