ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΤΟΥΡΚΙΑ
Απειλεί με εκστρατεία αναγνώρισης της «Βόρειας Κύπρου»

«Σε περίπτωση που στα δημοψηφίσματα η τουρκική πλευρά πει "ναι" και η ελληνική "όχι", τότε κι εμείς θα γυρίσουμε τον κόσμο όλο και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ». Αυτό δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, απαντώντας χτες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε ότι στην περίπτωση αυτή η Τουρκία «στο πρώτο στάδιο θα προσπαθήσει να αρθεί το εμπάργκο εναντίον της ΤΔΒΚ και στη συνέχεια θα κάνει ό,τι μπορεί για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ».

Ο Α. Γκιουλ ρωτήθηκε και για την προχτεσινή δήλωση του Τούρκου προέδρου Αχμέτ Νεσντέτ Σεζέρ, ότι ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε γνωστοποιήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η Τουρκία δέχεται την επιδιαιτησία του ΓΓ, δίχως όμως να υπάρχει τέτοια απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Ο Τούρκος υπουργός είπε: «Γνωρίζετε πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων στις δημοκρατικές χώρες».

Σπεύδει πρώτο το Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν θα βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» στη διαδικασία αναγνώρισης της ΤΔΒΚ, σε περίπτωση που στα δημοψηφίσματα οι Τουρκοκύπριοι ψηφίσουν «ναι» και οι Ελληνοκύπριοι «όχι», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Ο Αζέρος πρόεδρος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη συνάντησή του με στελέχη των τουρκικών ΜΜΕ στην Αγκυρα.

Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η στάση του Αζερμπαϊτζάν σε περίπτωση που οι Τουρκοκύπριοι ψηφίσουν «ναι» και οι Ελληνοκύπριοι «όχι», ο Αλίγιεφ είπε: «Θα αντιμετωπίσουμε με εκτίμηση τη στάση της Τουρκίας. Οι Τούρκοι που ζουν εκεί, είναι αδέλφια μας. Δε θέλουμε να επαναληφθούν τα αιματηρά γεγονότα του παρελθόντος. Οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να ζήσουν με άνεση στα εδάφη τους. Πρέπει να γίνει δεκτό αυτό που θα πει ο λαός. Θα σεβαστούμε την επιλογή του λαού. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα εκτιμήσουμε τις διεθνείς εξελίξεις. Σε ό,τι είναι θετικό για την ΤΔΒΚ, το Αζερμπαϊτζάν θα είναι στην πρώτη γραμμή». Στη συνέχεια ο Αλίγιεφ ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει ότι το Αζερμπαϊτζάν θα είναι στην πρώτη γραμμή στη διαδικασία αναγνώρισης της ΤΔΒΚ και είπε: «Ναι, το Αζερμπαϊτζάν θα είναι στην πρώτη γραμμή».

Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ
Λύση «με βάση τις πραγματικότητες στο Νησί»

Εναντίον του σχεδίου Ανάν τάχθηκε για άλλη μια φορά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στην ομιλία που έκανε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ο Ντενκτάς υποστήριξε ότι «η τουρκική πλευρά ενώ μέχρι σήμερα ήταν μια φωνή, σήμερα, είναι διχασμένη εξαιτίας του σχεδίου Ανάν».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπενθύμισε στην Ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ψήφισμα που είχε εγκρίνει το Σώμα, το Μάρτη του 2003, ενώ υπογράμμισε τις προχτεσινές δηλώσεις του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς επίσης και την ομιλία που είχε κάνει κατά την επέτειο της ίδρυσης της «ΤΔΒΚ».

Ο Ντενκτάς, πρόταξε ως κοινό σημείο όλων αυτών, την εξεύρεση λύσης «με βάση τις πραγματικότητες στο Νησί και με βάση την ισότητα». Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, το σχέδιο Ανάν ισοδυναμεί με κατάργηση των εν λόγω αρχών. Ο Ντενκτάς, δικαιολογώντας την αρνητική του στάση απέναντι στο σχέδιο Ανάν είπε ότι «το σχέδιο δίνει στους Ελληνοκύπριους τη δυνατότητα να ελέγξουν στο μέλλον, ολόκληρη την Κύπρο, ενώ αποσπά τους Τουρκοκύπριους από τη μητέρα πατρίδα. Δε λύνει το πρόβλημα των περιουσιών και ετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές συγκρούσεις».

Ο Ντενκτάς υπογράμμισε επίσης ότι «τα δικαιώματα που μας έχουν δοθεί, στο μέλλον θα εξαφανιστούν, μέσω των δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Την ομιλία παρακολούθησαν οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και μεγάλο μέρος των βουλευτών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Παρών ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, αλλά απουσίαζε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρότι την τελευταία στιγμή αναβλήθηκε η συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.

Από τα θεωρεία των επισκεπτών, παρακολούθησαν την ομιλία οι πρόεδροι του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του Κόμματος Ευτυχίας Ρετζάι Κουτάν και του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς Μπουλέντ Ετζεβίτ.

Τρία «ναι», ένα «όχι»

Τα χτεσινά τρία «ναι» (από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) και το ένα «όχι» (του ΚΚΕ) στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ήρθαν να επισημοποιήσουν την αναντιστοιχία στην οποία βρίσκεται το αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας από τις διαθέσεις, τις ανάγκες, τις απόψεις του - κατά τ' άλλα - «κυρίαρχου» λαού. Ο ελληνικός λαός, τον οποίο υποτίθεται ότι «υπηρετούν» τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, έχει τοποθετηθεί με σαφή τρόπο ενάντια στις μεθοδεύσεις του ιμπεριαλισμού στην Κύπρο. Ομως, οι εκπρόσωποι του «ναι» επέλεξαν χτες στρατόπεδο και αυτό βρίσκεται καταφανώς στην αντίπερα όχθη από εκείνο στο οποίο έχει ταχθεί ο λαός.

***

Δεν είναι η πρώτη φορά που η απόσταση μεταξύ των λαϊκών διαθέσεων, από τη μια, και της στάσης των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων, από την άλλη, χωρίζεται με άβυσσο. Εχει επαναληφθεί και μάλιστα πολλάκις τα τελευταία χρόνια (Μάαστριχτ, ΝΑΤΟική επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία, συμμετοχή Ελλάδας στον πόλεμο κατά του Ιράκ, κλπ.). Αλλά πάντα το αστικό πολιτικό σύστημα, ό,τι δεν μπορεί να «καναλιζάρει» φροντίζει να το εξοβελίζει από την πολιτική συζήτηση και κυρίως από την εκάστοτε εκλογική διαδικασία. Αλλωστε, δεν ήταν καθόλου τυχαίο που με συμφωνία όλων τους (εκτός ΚΚΕ) το Κυπριακό εξορίστηκε από την προεκλογική συζήτηση, αν και αυτός ήταν ο επίσημος λόγος προσφυγής στις κάλπες!

***

Κάποιοι θα πουν ότι τα κόμματα δεν είναι για να υποτάσσονται στις λαϊκές διαθέσεις, αλλά και για να καθοδηγούν το λαό. Θα ήταν ενδιαφέρουσα αυτή η άποψη, αν δεν προερχόταν από εκείνους που έχουν μια καταφανή «αριστοκρατική» αντίληψη, εν γένει για την πολιτική, και ειδικά για τη σχέση τους με το λαϊκό παράγοντα. Μέγιστη επομένως η υποκρισία τους να θυμούνται τον «καθοδηγητικό» ρόλο τους μόνο όταν ο λαός τούς γυρίζει την πλάτη.

***

Θα βρεθούν ορισμένοι που θα υποστηρίξουν ότι το ΚΚΕ για να δικαιώσει τις θέσεις του στο Κυπριακό, επικαλείται τη λαϊκή πλειοψηφία και «θωπεύει» τους υπεράριθμους οπαδούς του «όχι», πράγμα που δεν έκανε στο Σκοπιανό. Ατυχής η αναλογία. Αλλά και αποκαλυπτική της δικής τους στάσης. Πρώτον, γιατί αφ' ενός εκείνη η θέση του ΚΚΕ δικαιώθηκε (επίσης). Δεύτερον, γιατί και τότε το ΚΚΕ πήγε κόντρα στο ρεύμα. Λέμε «και τότε», στο Σκοπιανό, γιατί και τώρα, στο Κυπριακό, πάλι το ΚΚΕ είναι κόντρα στο ρεύμα. Το ρεύμα των ιμπεριαλιστικών παιγνιδιών, των υπερατλαντικών πιέσεων και των «συμμαχικών» εκβιασμών. Ανάλογα παιγνίδια, πιέσεις και εκβιασμοί ήταν που οδήγησαν και τότε στη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και στην παρατεταμένη «ονοματολογία», στο εσωτερικό, για την ΠΓΔΜ.

***

Τόσο στο Σκοπιανό, που ανέκυψε ως παράμετρος του συνολικού ιμπεριαλιστικού παιγνιδιού που παιζόταν στα Βαλκάνια, όσο και στο Κυπριακό, οι εκπρόσωποι των τριών χτεσινών «ναι» - που είναι «ναι» προς τον Μπους, τον Πάουελ, την ΕΕ - πάλι και τότε ως εκπρόσωποι του «ναι» προς τον ιμπεριαλισμό είχαν λειτουργήσει.

Επομένως, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται ότι αυτή τη φορά πήγαν, τάχα, κόντρα στο ρεύμα. Η αλήθεια είναι άλλη: Οτι στην προκειμένη περίπτωση τους έχει παρασύρει το ρέμα του λαϊκού παράγοντα.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ
Οχι στο σχέδιο Ανάν

Την έντονη αντίδρασή τους στις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, δημοσιοποίησαν οι Σύνδεσμοι Αντιστασιακών των Επαρχιών Πάφου, Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου. Σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στην Πάφο, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων Συνδέσμων εξέφρασαν πλήρη υποστήριξη στους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και κάλεσαν τον κυπριακό λαό «να πει ένα βροντερό ΟΧΙ στις 24 Απριλίου, προασπιζόμενος την αξιοπρέπεια και τη φυσική και εθνική του επιβίωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ