Παρασκευή 16 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Απειλεί με εκστρατεία αναγνώρισης της «Βόρειας Κύπρου»

«Σε περίπτωση που στα δημοψηφίσματα η τουρκική πλευρά πει "ναι" και η ελληνική "όχι", τότε κι εμείς θα γυρίσουμε τον κόσμο όλο και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ». Αυτό δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, απαντώντας χτες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε ότι στην περίπτωση αυτή η Τουρκία «στο πρώτο στάδιο θα προσπαθήσει να αρθεί το εμπάργκο εναντίον της ΤΔΒΚ και στη συνέχεια θα κάνει ό,τι μπορεί για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ».

Ο Α. Γκιουλ ρωτήθηκε και για την προχτεσινή δήλωση του Τούρκου προέδρου Αχμέτ Νεσντέτ Σεζέρ, ότι ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε γνωστοποιήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η Τουρκία δέχεται την επιδιαιτησία του ΓΓ, δίχως όμως να υπάρχει τέτοια απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Ο Τούρκος υπουργός είπε: «Γνωρίζετε πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων στις δημοκρατικές χώρες».

Σπεύδει πρώτο το Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν θα βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» στη διαδικασία αναγνώρισης της ΤΔΒΚ, σε περίπτωση που στα δημοψηφίσματα οι Τουρκοκύπριοι ψηφίσουν «ναι» και οι Ελληνοκύπριοι «όχι», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Ο Αζέρος πρόεδρος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη συνάντησή του με στελέχη των τουρκικών ΜΜΕ στην Αγκυρα.

Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η στάση του Αζερμπαϊτζάν σε περίπτωση που οι Τουρκοκύπριοι ψηφίσουν «ναι» και οι Ελληνοκύπριοι «όχι», ο Αλίγιεφ είπε: «Θα αντιμετωπίσουμε με εκτίμηση τη στάση της Τουρκίας. Οι Τούρκοι που ζουν εκεί, είναι αδέλφια μας. Δε θέλουμε να επαναληφθούν τα αιματηρά γεγονότα του παρελθόντος. Οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να ζήσουν με άνεση στα εδάφη τους. Πρέπει να γίνει δεκτό αυτό που θα πει ο λαός. Θα σεβαστούμε την επιλογή του λαού. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα εκτιμήσουμε τις διεθνείς εξελίξεις. Σε ό,τι είναι θετικό για την ΤΔΒΚ, το Αζερμπαϊτζάν θα είναι στην πρώτη γραμμή». Στη συνέχεια ο Αλίγιεφ ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει ότι το Αζερμπαϊτζάν θα είναι στην πρώτη γραμμή στη διαδικασία αναγνώρισης της ΤΔΒΚ και είπε: «Ναι, το Αζερμπαϊτζάν θα είναι στην πρώτη γραμμή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ