Παρασκευή 16 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Τι αναφέρει ο Τύπος της Λευκωσίας

Eurokinissi

Η απόφαση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ για απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» σε περίπτωση που δε γίνει αποδεκτό το αίτημα του κόμματος για αναβολή των δημοψηφισμάτων είναι το θέμα που πρόβαλαν χτες οι περισσότερες κυπριακές εφημερίδες.

Θέση επίσης βρήκαν η δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου για το λόγο της μη μετάβασής του στη χτεσινή προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών στις Βρυξέλλες, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρόεδρο των ΕΔΗ, Γιώργο Βασιλείου, το χτεσινό Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ για τη θέση του κόμματος στο δημοψήφισμα, η χτεσινή συνεδρίαση στην Αθήνα του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών με θέμα το Κυπριακό και το προχτεσινό συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο «Ετσι χάρισε την Καρπασία ο Τάσσος» γράφει ότι στην Κύπρο το θέμα της επιστροφής της Καρπασίας υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση «εντέχνως παρασιωπήθηκε από κάποιους καθώς τυχόν δημοσιοποίησή του θα πρόσθετε στους υποστηρικτές του "ναι" και θα αφαιρούσε από το "όχι", κάτι που ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο περίγυρος δεν ήθελε». Αλλού γράφει ότι μεταξύ «ναι» και ψήφου κατά συνείδηση αναμένεται να κυμανθεί η απόφαση που θα λάβει σήμερα (σ.σ. χτες) το Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, αν ληφθούν υπόψη οι τοποθετήσεις των μελών του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος κατά τη χτεσινή (προχτεσινή) συνεδρία του.

Η «Μάχη» στο βασικό θέμα με τίτλο «Η ώρα των Συναγερμικών» γράφει ότι σε «τακτικισμούς» εξαντλήθηκε η έκτακτη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ. Ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης, δεν εξέφρασε τις απόψεις του για το δημοψήφισμα της 24ης του Απρίλη, ζητώντας από τους υπόλοιπους να τοποθετηθούν και αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα αναμένει την απόφαση του ΑΚΕΛ.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο «Ανοικτό μέτωπο με τον Τάσσο» γράφει ότι μέτωπο με τον Τάσσο Παπαδόπουλο άνοιξε από χτες (προχτές) το ΑΚΕΛ. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, άσκησε κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την εισαγωγική του ομιλία τόσο για το πνεύμα του διαγγέλματός του όσο και για τις πολιτικές θέσεις που περιέχονταν σε αυτό. Αλλού γράφει ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, που ανέλαβε προσωπικά την υπόθεση του Κυπριακού, επικοινώνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρόεδρο των ΕΔΗ, Γιώργο Βασιλείου.

Η «Σημερινή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Οχι του ΑΚΕΛ με 64,8%» γράφει ότι «όχι» στο «σχέδιο Ανάν» αποφάσισε χτες (προχτές) η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ, υιοθετώντας την εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για απόρριψη του σχεδίου σε περίπτωση κατά την οποία δε γίνει αποδεκτό το αίτημα που υπέβαλε για αναβολή των δημοψηφισμάτων και επαναδιαπραγμάτευση. Αλλού γράφει ότι πρόσκληση προς τους Ελληνοκύπριους να πουν «ναι» στο δημοψήφισμα της 24ης του Απρίλη απηύθυνε χτες (προχτές) πλήθος Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στη Λεωφόρο Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού.

Ο «Φιλελεύθερος» στο βασικό θέμα με τίτλο «Αποφάσισε αναβολή» γράφει ότι με ποσοστό 64,8% η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ έδωσε «φιλί ζωής» στην πρόταση για αναβολή των δημοψηφισμάτων αλλά και στην παραμονή του κόμματος στο κυβερνητικό σχήμα. Εάν δεν επιτευχθεί αναβολή, το ΑΚΕΛ θα συμπορευτεί με τις δυνάμεις υπέρ του «όχι». Αλλού γράφει ότι τη θέση του να μη μεταβεί στην προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών που γίνεται σήμερα (χτες) στις Βρυξέλλες, υπερασπίστηκε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, δηλώνοντας ότι οι κοινοτικοί τού διαμήνυσαν πως δεν ανέμεναν να μεταβεί εκεί ο ίδιος αλλά εκπρόσωπός του.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο «Στόχος η λύση» αναφέρεται στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ και γράφει ότι ο ΓΓ του κόμματος ανανέωσε την έκκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ προς τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα για αναβολή της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων τόσο για την αντικειμενική παρουσίαση του σχεδίου στο λαό όσο και για περαιτέρω διαπραγμάτευση. Αλλού γράφει ότι ευρωβουλευτές και κοινοτικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν χτες (προχτές) στις Βρυξέλλες στη διάρκεια συζήτησης για το Κυπριακό στην κοινή συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου να αφεθεί ο λαός της Κύπρου να αποφασίσει ελεύθερα και απερίσπαστα για το μέλλον του.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει αναβολή του δημοψηφίσματος» γράφει ότι η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ ψήφισε υπέρ της αναβολής του δημοψηφίσματος της 24ης του Απρίλη, «απειλώντας» ότι σε διαφορετική περίπτωση θα απορρίψει το τελικό σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Αλλού γράφει ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, είπε χτες (προχτές) ότι με απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» στο δημοψήφισμα τίθεται το ερώτημα εάν μπορεί ποτέ να εξευρεθεί μια διευθέτηση στο νησί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μύθος» η οικονομική απομόνωση των Τουρκοκυπρίων (2006-12-20 00:00:00.0)
Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο (2005-02-03 00:00:00.0)
Ο Τύπος στη Λευκωσία (2004-04-15 00:00:00.0)
Αναβολή δημοψηφισμάτων αλλιώς δεν υποστηρίζουμε το «ναι» (2004-04-14 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διεργασίες στα κυπριακά κόμματα (2004-04-08 00:00:00.0)
Ο Ορ. Κολοζώφ στην Κύπρο (1999-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ