Παρασκευή 16 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Clementia et Humanitas*

Ο ιμπεριαλισμός στεριώνει την επιρροή και την εξουσία του, στα υποψήφια και ήδη προτεκτοράτα του, με τη συνεργασία της ντόπιας άρχουσας τάξης και τους υποταγμένους διανοούμενους. Η συμβολή των τελευταίων είναι καθοριστική, η προσπάθεια ιδεολογικού καταναγκασμού του λαού τους. Την εποχή της Pax Romana, ο ξενόδουλος Ελληνας διανοούμενος, είναι υποτελής και απολογητής της άποψης ότι το δίκαιο είναι το συμφέρον του ισχυρότερου, αποδέχεται την κατάργηση της ελευθερίας και της ισότητας των θυμάτων του ρωμαϊκού ιμπεριαλισμού, εξυμνώντας την επιείκεια και τη φιλανθρωπία του.

Οι Ρωμαίοι τον περιφρονούν και τον αποκαλούν, (όπως και όλους τους Ελληνες), Graeculus esuriens, πεινασμένο γραικύλο.

«Δε μας έφθανε το Γραικύλος, το δωρηφορηθέν ημίν υπό του Κικέρωνος, έτι και αφού επλάσαμεν Γραικίδιον, Γραικίσκον και Ελληνίσκους! Είθε και η πληθώρα αυτή των κακών ονομασιών να φανερώνη την προς το σημαινόμενον αυτών ενεργόν απέχθειάν μας, με τη βούλησίν του να μην διαμείνωμεν απλώς Γραικοί και Ελληνες».**

Ο Γραικύλος της Pax Americana έχει τα ίδια καθήκοντα και υποχρεώσεις. Υπερασπίζεται το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, ως υπεράσπιση των εθνικών μειονοτήτων, επευφημεί την κατοχή του Αφγανιστάν ως εκσυγχρονισμό από τους θρησκομανείς Ταλιμπάν, πανηγυρίζει τη θανατηφόρα κατοχή του πετρελαιοπαραγωγικού Ιράκ, ως αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Την καταπάτηση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου την αποκαλεί καινούριο διεθνές περιβάλλον. Ολα αυτά επενδύονται και στην περίπτωση του ανυπόφορου «σχεδίου Ανάν» για την Κύπρο. Ο Γραικύλος μετατρέπει τις μαύρες σελίδες της Ιστορίας σε σύγχρονα πολιτικά επιχειρήματα, και αξιώματα συμβίωσης των ανθρωπίνων κοινωνιών. Ετσι λοιπόν:

«Vae Victis»: Οταν οι Ρωμαίοι παραπονέθηκαν ότι ο χρυσός με τον οποίον εξαγόραζαν την αποχώρηση των Γαλατών από τη Ρώμη, δε ζυγιζόταν με ακρίβεια, ο αρχηγός των Γαλατών Βρένος έριξε το ξίφος του προς το μέρος των σταθμών του ζυγού, και αναφώνησε: «vae victis», δηλαδή, «ουαί τοις ηττημένοις». Εννοούσε ότι οι νικημένοι είναι στη διάθεση του νικητή. Το ίδιο και οι Κύπριοι στη διάθεση του εισβολέα.

«Ave Caesar, morituri te salutant» - «Χαίρε Καίσαρα, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν». Εξέφραζαν τη συναίνεσή τους, στο ρόλο που τους έδωσε ο Καίσαρας, να σκοτώνονται μονομαχώντας μεταξύ τους, για τη «διασκέδασή» του. Το ίδιο απαιτείται από τον κυπριακό λαό.

«Apres mois le deluge» - «Μετά από μένα το χάος (η καταστροφή)». Ετσι έλεγε ο βασιλιάς της παρακμής της γαλλικής απολυταρχίας, ο Λουδοβίκος ΙΕ, που πρόβλεπε το τέλος της, και ήταν όντως ο προτελευταίος βασιλιάς, πριν τη μεγάλη αστική επανάσταση του 1789. Το ίδιο λέει και ο Κόφι Ανάν, γραμματέας του παρακμασμένου ΟΗΕ, για τον εαυτό του και το σχέδιο που πλασάρει. Ο Γραικύλος κάνει πως δεν ξέρει, ή ίσως και δεν ξέρει.

«Chi pecora si fa io mangia lupo» - «Οποιος γίνεται πρόβατο τον τρώει ο λύκος». Πάντα ρει: Τον προμηθεϊκό λόγο του Ηράκλειτου, όλα ρέουν, κινούνται αλλάζουν.

Το λόγο του Κριτόλαου προς τους Ελληνες: «Εάν μεν άνδρες ώσιν, ουκ απορήσουσι συμμάχων, εάν δε ανδράποδα κυρίων»... «Αν φανούν άνδρες, εύκολα θα βρουν συμμάχους, και αν δείξουν δειλία, εύκολα θα βρουν αφεντικά».

*Επιείκεια και φιλανθρωπία

**Σ. Α. Κουμανούδη, Συναγωγή νέων λέξεων


Μ. ΞΥΛΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ