ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Δεκάδες νεκροί σε "τυφλή" επίθεση οπλοφόρων

ΚΑΪΡΟ.-

Αγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν χτες πυρ, αδιακρίτως, εναντίον τουριστών και παρισταμένων στο ναό της θεάς Χατζεψούτ, της εποχής των φαραώ, στην τοποθεσία Λούξορ, προκαλώντας απροσδιόριστο αριθμό θυμάτων (το "Ασοσιέιτεντ Πρες" έκανε λόγο για εξήντα τρεις νεκρούς, χτες το απόγευμα - ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο για εβδομήντα τέσσερις). Ο οριστικός απολογισμός αναμενόταν αργά το βράδυ, λόγω του χάους που επικράτησε και του αστυνομικού κλοιού στην πόλη.

Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου αρκέστηκε σε μια λακωνική ανακοίνωση: "επιτιθέμενοι χτύπησαν έναν αριθμό ξένων, Αιγυπτίων και αστυνομικών που αντάλλαξαν πυρά μαζί τους. Οι δυνάμεις ασφαλείας κυνηγούν τους δράστες αυτής της εγκληματικής ενέργειας". Ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με τις πρώτες και αντικρουόμενες πληροφορίες, βρίσκονται και έξι από τους οπλοφόρους.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και έναν εκπρόσωπο αιγυπτιακής τουριστικής εταιρίας, οι επιτιθέμενοι έφθασαν στο Λούξορ με λεωφορείο το οποίο είχαν καταλάβει και άνοιξαν πυρ κατά των ανθρώπων που περίμεναν να ανοίξει το θέρετρο.

Ακολούθησε μια "τρίωρη μάχη", η οποία, κατά το "Ασοσιέτεντ Πρες",κόστισε τη "χειρότερη σφαγή τουριστών στην ιστορία της Αιγύπτου". Σύμφωνα με Αιγύπτιο αξιωματούχο, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, εκτός από τους νεκρούς υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον 26 τραυματίες, Ελβετοί, Γάλλοι και Ιάπωνες. Μεγάλος αριθμός υπόπτων για την επίθεση τέθηκε υπό κράτηση, ενώ άλλοι διέφυγαν στις γύρω περιοχές.

Η εκδοχή των αιγυπτιακών μέσων ενημέρωσης χρησιμοποίησε τον όρο "τρομοκρατικά στοιχεία" για να περιγράψει τους επιτιθέμενους, ορολογία που χρησιμοποιείται συνήθως για τους μουσουλμάνους εξτρεμιστές οι οποίοι προσπαθούν συστηματικά από το 1992 να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και την κυβέρνησή του. Αλλά δεν υπήρξε επίσημη ανάληψη της ευθύνης.

Ο Μουμπάρακ κάλεσε έκτακτη σύσκεψη με την κυβέρνησή του αμέσως μετά το συμβάν, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Χασάν ελ - Αλφι έσπευσε στο σημείο της επίθεσης.

Πρόκειται για μια μάλλον "απροσδόκητη" επίθεση, αν και το Σεπτέμβρη άλλοι εννιά Γερμανοί τουρίστες και ένας Αιγύπτιος οδηγός είχαν χάσει τη ζωή τους σε ανάλογη πράξη δύο "ελεύθερων" (δηλαδή, μη-μελών κάποιας οργάνωσης) ισλαμιστών. Το "απροσδόκητο" είναι η επιλογή του θερέτρου του Λούξορ, όπου δεν είχαν επιχειρήσει ποτέ πριν οι "εξτρεμιστές".

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Νίκησε η φιλοδυτική προπαγάνδα

Μετά το βομβαρδισμό της κοινής γνώμης, το δημοψήφισμα έβγαλε συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της σύνδεσης της χώρας με το ΝΑΤΟ

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-

"Ευτυχές", για την ουγγρική κυβέρνηση, το αποτέλεσμα που ανέδειξε η κάλπη για το δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή υπέρ της ένταξης της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ, καθώς οι Ούγγροι ψηφοφόροι τάχθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ, δίνοντας στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γκιούλα Χορν μια απρόσμενα σαφή εντολή για τη συμμετοχή της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδουν οι ουγγρικές κυβερνητικές πηγές και με καταμετρημένο το 98,74% των ψήφων, υπέρ της ένταξης της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ ψήφισαν 3.318.436 ψηφοφόροι ή ποσοστό 85,34% έναντι 570.083 και 14,66% που ψήφισαν κατά. Ενώ, η συμμετοχή ξεπέρασε για ελάχιστες ψήφους το 50% των 8 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων Ούγγρων ψηφοφόρων, συμμετοχή που "ενθουσίασε" την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου, καθώς ναι μεν το δημοψήφισμα δε θεωρούνταν απαραίτητο, αλλά και για είναι έγκυρο χρειαζόταν μόνο το ένα τέταρτο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Σε περίπτωση μιας πολύ χαμηλής προσέλευσης στην ψηφοφορία - που θα μπορούσε να καταστήσει το δημοψήφισμα άκυρο - θα είχε "αρνητική" επίπτωση στην εικόνα της χώρας προς τους "Δυτικούς μελλοντικούς φίλους και συμμάχους της".

Ετσι, οι δηλώσεις του Γκιούλα Χορν προς τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, κινήθηκαν σε ένα διθυραμβικό κλίμα (...). "Πρόκειται για ένα φανταστικό αποτέλεσμα, που δείχνει τη βούληση του λαού" τόνισε ο Γκ. Χορν. Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Λάζλο Κόβατς υπερθεμάτισε. "Το μήνυμα του δημοψηφίσματος προς τη διεθνή κοινότητα είναι ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μόνο υπόθεση της κυβέρνησης, αλλά του λαού".

Η προπαγάνδα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση φαίνεται ότι απέδωσε, παρά τις φωνές εκείνων που αντιτίθονταν στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, κυρίως οι Ούγγροι κομμουνιστές, που "προειδοποίησαν" το λαό ότι η επικείμενη ένταξη θα κοστίσει υπερβολικά στην οικονομία και φυσικά στις τσέπες των εργαζομένων που θα κληθούν να πληρώσουν τα παρεπόμενα της ένταξης. Επίσης, υποστήριζαν ότι η "ουδετερότητα" ήταν προτιμότερη εναλλακτική λύση όπως και λιγότερο δαπανηρή.

Η Ουγγαρία μαζί με την Πολωνία και την Τσεχία θα είναι οι πρώτες χώρες του πρώην σοσιαλιστικού κόσμου που θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Η Ουγγαρία είναι η μόνη από τις τρεις που επέλεξε να κάνει δημοψήφισμα για να ενισχύσει τον πολιτικό προσανατολισμό της προς τη Δύση.

ΡΩΣΙΑ
Σκάνδαλα και δολοπλοκίες στην ηγεσία

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Νέο σκάνδαλο ξέσπασε την περασμένη βδομάδα στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας στη Ρωσία. Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν απέλυσε με τη σειρά τον αναπληρωτή προσωπάρχη του Κρεμλίνου Αλεξάντρ Καζακόφ, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Ιδιωτικοποιήσεων Μαξίμ Μπόικο και τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τις Πτωχεύσεις και την Οικονομική Εξυγίανση Πιοτρ Μοστοβόι. Ολοι αυτοί ανήκουν στην "ομάδα Τσουμπάις", οι οποίοι έλαβαν παχυλές αμοιβές για το βιβλίο "Ιστορία των ιδιωτικοποιήσεων στη Ρωσία" που δεν έγραψαν ποτέ. Ο ίδιος ο Ανατόλι Τσουμπάις εμφανίστηκε στην τηλεόραση με "κλαψιάρικο ύφος", παραδέχτηκε ότι η αμοιβή είναι, πράγματι, υπερβολική και δίκαιη η μομφή και πρόσθεσε: "Θα αποδεχτούμε την απόφαση του Προέδρου, όποια κι αν είναι αυτή" και υπέβαλε, μάλιστα, την παραίτησή του στο Πρόεδρο Γιέλτσιν, που δεν έγινε δεκτή.

Την περασμένη βδομάδα έγινε γνωστό ότι ο Ανατόλι Τσουμπάις και οι συνεργάτες του στην υπόθεση της καταλήστευσης της σοσιαλιστικής παλλαϊκής περιουσίας Α. Καζακόφ, Π. Μοστοβόι, Μ. Μπόικο και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλφρέντ Κοχ είχαν εισπράξει ακόμα το καλοκαίρι από 90.000 δολάρια ως συγγραφικά δικαιώματα. Τα χρήματα πλήρωσε ο εκδοτικός οίκος "Σεβόντνια - Πρες", που ανήκει στον τραπεζικό όμιλο ΟΝΕΚΣΙΜ, τα συμφέροντα του οποίου υπερασπίζεται ο Τσουμπάις και η ομάδα του. Στην υπόθεση με το "βιβλίο" αυτό εμπλέκονται, επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός της "θεραπείας - σοκ" Γεγκόρ Γκαϊντάρ και ο Αρκάντι Αστάφιεφ, πρώην βοηθός του Τσουμπάις. Το προαναφερόμενο εκδοτικό είχε "προφτάσει" να παραχωρήσει την άδεια έκδοσης του βιβλίου στο Ιδρυμα Προστασίας της Ατομικής Ιδιοκτησίας, το οποίο διευθύνει ο φίλος του Τσουμπάις, Αστάφιεφ. Ο τελευταίος είναι ήδη γνωστός από πέρσι, όταν στο αποκορύφωμα των προεδρικών εκλογών συνελήφθη να βγάζει από το κτίριο της κυβέρνησης ένα κουτί με 500.000 δολάρια. Τον Αύγουστο 1997 απολύθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κοχ, ο οποίος για βιβλίο που δεν έγραψε είχε λάβει αμοιβή 100.000 δολάρια από την ελβετική εταιρία "Σερβίνα", η οποία, όπως αποδείχτηκε, έχει σχέσεις με την ΟΝΕΚΣΙΜ. Τώρα ο Κοχ εργάζεται στην εταιρία "Μοντές Αουρί", από την οποία ο Τσουμπάις πήρε δισεκατομμύρια κατά την προεκλογική εκστρατεία του Γιέλτσιν το 1996. Πρέπει να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι το σκάνδαλο δεν έχει σχέση μόνο με τις αμοιβές και τις προσωπικότητες των "συγγραφέων". Η παραλαβή της αμοιβής συνέπεσε με τη διεξαγωγή της δημοπρασίας για την πώληση μετοχών της κρατικής περιουσίας, την οποία κέρδισε τελικά η ΟΝΕΚΣΙΜ. Επομένως, η μορφή της "αμοιβής" εφευρέθηκε για να παίρνουν οι ανώτατοι αξιωματούχοι χρήματα, που να μη φαίνεται ότι προέρχονται από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Πρόκειται δηλαδή για καθαρή δωροληψία και δωροδοκία. Πριν από το σκάνδαλο ο Τσουμπάις κατόρθωσε, πρώτο, να διώξει από το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας τον μεγαλοεπιχειρηματία και ανταγωνιστή της ΟΝΕΚΣΙΜ Μπορίς Μπερεζόφσκι και δεύτερο, την ίδια μέρα με την αποπομπή του Μπερεζόφσκι, έπεισε τον Γιέλτσιν να υπογράψει διάταγμα για την άρση των περιορισμών για το ιδιωτικό κεφάλαιο κατά τις δημοπρασίες ιδιωτικοποίησης.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας ζήτησε η πλειοψηφία της Κρατικής Δούμας.

Ανακοίνωση του ΚΚΡΟ

Στις 17 Νοέμβρη το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι οι φαγωμάρες στους κυρίαρχους κύκλους της χώρας πλησιάζουν στο αποκορύφωμά τους στις παραμονές της νέας φάσης ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας και ότι αναμένονται νέες σκανδαλώδεις αποκαλύψεις. Το ΚΚΡΟ βλέπει στη μη απομάκρυνση του Τσουμπάις την επιθυμία του Γιέλτσιν να κουκουλώσει το σκάνδαλο. Γι' αυτό, σημειώνεται στην ανακοίνωση, "δεν είναι δυνατή η συζήτηση πάνω στον προϋπολογισμό όσο καιρό ο Τσουμπάις παραμένει στη θέση του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού των Οικονομικών". Το ΚΚΡΟ προτείνει να συνέλθει αμέσως η Στρογγυλή Τράπεζα και η "μεγάλη ομάδα των τεσσάρων" (Πρόεδρος Μπ. Γιέλτσιν, πρωθυπουργός Β. Τσερνομίρντιν και πρόεδροι της Κρατικής Δούμας και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γκενάντι Σελεζνιόφ και Γεγκόρ Στρόγεφ) με θέμα την κρίση της εκτελεστικής εξουσίας και την επίλυσή της.

Συμπαράσταση στον αγώνα για νομιμοποίηση του ΚΚ Αλβανίας

Χτες στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚ Αλβανίας, με επικεφαλής τον Μαξίμ Ασάνι,βουλευτή του αλβανικού Κοινοβουλίου, με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ηλία Λέγγερη,μέλος της ΚΕ.

Ανταλλάχτηκαν απόψεις για την κατάσταση στην Αλβανία. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του Κόμματος στον αγώνα που διεξάγεται αυτή την περίοδο στην Αλβανία, μέσα κι έξω από το Κοινοβούλιο, για τη νομιμοποίηση του ΚΚ Αλβανίας.

Το τουριστικό θέρετρο, όπου εξελίχτηκαν τα τραγικά γεγονότα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ