Τρίτη 18 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Δεκάδες νεκροί σε "τυφλή" επίθεση οπλοφόρων

ΚΑΪΡΟ.-

Αγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν χτες πυρ, αδιακρίτως, εναντίον τουριστών και παρισταμένων στο ναό της θεάς Χατζεψούτ, της εποχής των φαραώ, στην τοποθεσία Λούξορ, προκαλώντας απροσδιόριστο αριθμό θυμάτων (το "Ασοσιέιτεντ Πρες" έκανε λόγο για εξήντα τρεις νεκρούς, χτες το απόγευμα - ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο για εβδομήντα τέσσερις). Ο οριστικός απολογισμός αναμενόταν αργά το βράδυ, λόγω του χάους που επικράτησε και του αστυνομικού κλοιού στην πόλη.

Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου αρκέστηκε σε μια λακωνική ανακοίνωση: "επιτιθέμενοι χτύπησαν έναν αριθμό ξένων, Αιγυπτίων και αστυνομικών που αντάλλαξαν πυρά μαζί τους. Οι δυνάμεις ασφαλείας κυνηγούν τους δράστες αυτής της εγκληματικής ενέργειας". Ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με τις πρώτες και αντικρουόμενες πληροφορίες, βρίσκονται και έξι από τους οπλοφόρους.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και έναν εκπρόσωπο αιγυπτιακής τουριστικής εταιρίας, οι επιτιθέμενοι έφθασαν στο Λούξορ με λεωφορείο το οποίο είχαν καταλάβει και άνοιξαν πυρ κατά των ανθρώπων που περίμεναν να ανοίξει το θέρετρο.

Ακολούθησε μια "τρίωρη μάχη", η οποία, κατά το "Ασοσιέτεντ Πρες",κόστισε τη "χειρότερη σφαγή τουριστών στην ιστορία της Αιγύπτου". Σύμφωνα με Αιγύπτιο αξιωματούχο, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, εκτός από τους νεκρούς υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον 26 τραυματίες, Ελβετοί, Γάλλοι και Ιάπωνες. Μεγάλος αριθμός υπόπτων για την επίθεση τέθηκε υπό κράτηση, ενώ άλλοι διέφυγαν στις γύρω περιοχές.

Η εκδοχή των αιγυπτιακών μέσων ενημέρωσης χρησιμοποίησε τον όρο "τρομοκρατικά στοιχεία" για να περιγράψει τους επιτιθέμενους, ορολογία που χρησιμοποιείται συνήθως για τους μουσουλμάνους εξτρεμιστές οι οποίοι προσπαθούν συστηματικά από το 1992 να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και την κυβέρνησή του. Αλλά δεν υπήρξε επίσημη ανάληψη της ευθύνης.

Ο Μουμπάρακ κάλεσε έκτακτη σύσκεψη με την κυβέρνησή του αμέσως μετά το συμβάν, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Χασάν ελ - Αλφι έσπευσε στο σημείο της επίθεσης.

Πρόκειται για μια μάλλον "απροσδόκητη" επίθεση, αν και το Σεπτέμβρη άλλοι εννιά Γερμανοί τουρίστες και ένας Αιγύπτιος οδηγός είχαν χάσει τη ζωή τους σε ανάλογη πράξη δύο "ελεύθερων" (δηλαδή, μη-μελών κάποιας οργάνωσης) ισλαμιστών. Το "απροσδόκητο" είναι η επιλογή του θερέτρου του Λούξορ, όπου δεν είχαν επιχειρήσει ποτέ πριν οι "εξτρεμιστές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ