Τρίτη 18 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Επικράτησαν οι υποψήφιοι της Κεντροαριστεράς

ΡΩΜΗ.-

Με σχετικά άνετες πλειοψηφίες οι υποψήφιοι δήμαρχοι του κεντροαριστερού συνασπισμού της "Ελιάς" και της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" στη Ρώμη, στη Βενετία και τη Νάπολι εκλέγονται στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αργά χτες το βράδυ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο δήμαρχος της Νάπολι, Αντόνιο Μπασολίνο,επανεκλέγεται με ποσοστό περίπου 70%. Αντίστοιχα ο δήμαρχος της Βενετίας, Μάσιμο Κατσιάρι,με ποσοστό 62 - 66% και ο οικολόγος Φραντσέσκο Ρουτέλι επανεκλέγεται δήμαρχος της Ρώμης με ποσοστό 56 - 60%. Στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη, τη Γένοβα, ο υποψήφιοςΓκιουζέπε Περικού θα διεκδικήσει την εκλογή του στο δεύτερο γύρο της 30ής Νοέμβρη, αφού στο χτεσινό πρώτο γύρο έρχεται μεν πρώτος, αλλά με ποσοστό 30 - 35%. Ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στο χτεσινό πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών σε 421 πόλεις και πέντε περιφερειακά συμβούλια ο κυβερνών συνασπισμός της "Ελιάς" διατηρεί τον έλεγχο των δήμων της Ρώμης, της Νάπολι και της Βενετίας και εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένος στις υπόλοιπες πόλεις.

Η καταμέτρηση των ψήφων άρχισε χτες το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα, ενώ η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφτασε το 74% και ήταν ελαφρά μικρότερη από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές (79,8%). Το αποτέλεσμα των χτεσινών εκλογών αναμένεται να διευρύνει τις ρωγμές στην κεντροδεξιά "Συμμαχία για την Ελευθερία" του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφού οι υποψήφιοι της Κεντροδεξιάς πέτυχαν σαφείς νίκες μόνο σε τρεις πόλεις - τη Λατίνα, τη Μασεράτα και το Τσιέτι.

Ηδη οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και τα δημοσιεύματα των ιταλικών εφημερίδων, εκμεταλλευόμενα τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, χαρακτήρισαν την επικράτηση των υποψηφίων του κεντροαριστερού χώρου σαφέστατη ένδειξη υποστήριξης προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι και αποδοκιμασίας προς την κεντροδεξιά αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκλογική νίκη του συνασπισμού της Κεντροαριστεράς, τονίζοντας ότι αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν "η νίκη θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν".

Συγκρουόμενα συναισθήματα κυριαρχούν στους κόλπους του κόμματος "Φόρτσα Ιτάλια! " του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς ηγετικά στελέχη του κόμματός τους, όπως ο Φραντσέσκο Πέρα, με δηλώσεις του τύπου... "Η "Συμμαχία για την Ελευθερία", όπως είχε κατανοηθεί, δεν υπάρχει πια", επιβεβαιώνουν την πολιτική κρίση στο χώρο της Κεντροδεξιάς, αφού ο κυβερνητικός συνασπισμός του Πρόντι έχει καλύψει επιτυχώς το χώρο όπου παραδοσιακά κινούνταν και δεν μπορούν να βρουν προσανατολισμό αλλά και τον τρόπο που θα απευθυνθούν στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ