Τρίτη 18 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σκάνδαλα και δολοπλοκίες στην ηγεσία

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Νέο σκάνδαλο ξέσπασε την περασμένη βδομάδα στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας στη Ρωσία. Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν απέλυσε με τη σειρά τον αναπληρωτή προσωπάρχη του Κρεμλίνου Αλεξάντρ Καζακόφ, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Ιδιωτικοποιήσεων Μαξίμ Μπόικο και τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τις Πτωχεύσεις και την Οικονομική Εξυγίανση Πιοτρ Μοστοβόι. Ολοι αυτοί ανήκουν στην "ομάδα Τσουμπάις", οι οποίοι έλαβαν παχυλές αμοιβές για το βιβλίο "Ιστορία των ιδιωτικοποιήσεων στη Ρωσία" που δεν έγραψαν ποτέ. Ο ίδιος ο Ανατόλι Τσουμπάις εμφανίστηκε στην τηλεόραση με "κλαψιάρικο ύφος", παραδέχτηκε ότι η αμοιβή είναι, πράγματι, υπερβολική και δίκαιη η μομφή και πρόσθεσε: "Θα αποδεχτούμε την απόφαση του Προέδρου, όποια κι αν είναι αυτή" και υπέβαλε, μάλιστα, την παραίτησή του στο Πρόεδρο Γιέλτσιν, που δεν έγινε δεκτή.

Την περασμένη βδομάδα έγινε γνωστό ότι ο Ανατόλι Τσουμπάις και οι συνεργάτες του στην υπόθεση της καταλήστευσης της σοσιαλιστικής παλλαϊκής περιουσίας Α. Καζακόφ, Π. Μοστοβόι, Μ. Μπόικο και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλφρέντ Κοχ είχαν εισπράξει ακόμα το καλοκαίρι από 90.000 δολάρια ως συγγραφικά δικαιώματα. Τα χρήματα πλήρωσε ο εκδοτικός οίκος "Σεβόντνια - Πρες", που ανήκει στον τραπεζικό όμιλο ΟΝΕΚΣΙΜ, τα συμφέροντα του οποίου υπερασπίζεται ο Τσουμπάις και η ομάδα του. Στην υπόθεση με το "βιβλίο" αυτό εμπλέκονται, επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός της "θεραπείας - σοκ" Γεγκόρ Γκαϊντάρ και ο Αρκάντι Αστάφιεφ, πρώην βοηθός του Τσουμπάις. Το προαναφερόμενο εκδοτικό είχε "προφτάσει" να παραχωρήσει την άδεια έκδοσης του βιβλίου στο Ιδρυμα Προστασίας της Ατομικής Ιδιοκτησίας, το οποίο διευθύνει ο φίλος του Τσουμπάις, Αστάφιεφ. Ο τελευταίος είναι ήδη γνωστός από πέρσι, όταν στο αποκορύφωμα των προεδρικών εκλογών συνελήφθη να βγάζει από το κτίριο της κυβέρνησης ένα κουτί με 500.000 δολάρια. Τον Αύγουστο 1997 απολύθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κοχ, ο οποίος για βιβλίο που δεν έγραψε είχε λάβει αμοιβή 100.000 δολάρια από την ελβετική εταιρία "Σερβίνα", η οποία, όπως αποδείχτηκε, έχει σχέσεις με την ΟΝΕΚΣΙΜ. Τώρα ο Κοχ εργάζεται στην εταιρία "Μοντές Αουρί", από την οποία ο Τσουμπάις πήρε δισεκατομμύρια κατά την προεκλογική εκστρατεία του Γιέλτσιν το 1996. Πρέπει να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι το σκάνδαλο δεν έχει σχέση μόνο με τις αμοιβές και τις προσωπικότητες των "συγγραφέων". Η παραλαβή της αμοιβής συνέπεσε με τη διεξαγωγή της δημοπρασίας για την πώληση μετοχών της κρατικής περιουσίας, την οποία κέρδισε τελικά η ΟΝΕΚΣΙΜ. Επομένως, η μορφή της "αμοιβής" εφευρέθηκε για να παίρνουν οι ανώτατοι αξιωματούχοι χρήματα, που να μη φαίνεται ότι προέρχονται από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Πρόκειται δηλαδή για καθαρή δωροληψία και δωροδοκία. Πριν από το σκάνδαλο ο Τσουμπάις κατόρθωσε, πρώτο, να διώξει από το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας τον μεγαλοεπιχειρηματία και ανταγωνιστή της ΟΝΕΚΣΙΜ Μπορίς Μπερεζόφσκι και δεύτερο, την ίδια μέρα με την αποπομπή του Μπερεζόφσκι, έπεισε τον Γιέλτσιν να υπογράψει διάταγμα για την άρση των περιορισμών για το ιδιωτικό κεφάλαιο κατά τις δημοπρασίες ιδιωτικοποίησης.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας ζήτησε η πλειοψηφία της Κρατικής Δούμας.

Ανακοίνωση του ΚΚΡΟ

Στις 17 Νοέμβρη το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι οι φαγωμάρες στους κυρίαρχους κύκλους της χώρας πλησιάζουν στο αποκορύφωμά τους στις παραμονές της νέας φάσης ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας και ότι αναμένονται νέες σκανδαλώδεις αποκαλύψεις. Το ΚΚΡΟ βλέπει στη μη απομάκρυνση του Τσουμπάις την επιθυμία του Γιέλτσιν να κουκουλώσει το σκάνδαλο. Γι' αυτό, σημειώνεται στην ανακοίνωση, "δεν είναι δυνατή η συζήτηση πάνω στον προϋπολογισμό όσο καιρό ο Τσουμπάις παραμένει στη θέση του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού των Οικονομικών". Το ΚΚΡΟ προτείνει να συνέλθει αμέσως η Στρογγυλή Τράπεζα και η "μεγάλη ομάδα των τεσσάρων" (Πρόεδρος Μπ. Γιέλτσιν, πρωθυπουργός Β. Τσερνομίρντιν και πρόεδροι της Κρατικής Δούμας και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γκενάντι Σελεζνιόφ και Γεγκόρ Στρόγεφ) με θέμα την κρίση της εκτελεστικής εξουσίας και την επίλυσή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ