ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Τα νέα κατασταλτικά μέτρα

Βήμα προς βήμα το τι προωθούν και μέχρι πότε, με στόχο την πλήρη έλεγχο της σκέψης, της πολιτικής δράσης και της κοινωνικής συμπεριφοράς

Associated Press

Μέχρι τον Ιούνη 2004 θα εφαρμόζεται παντού στην ΕΕ το ευρωπαϊκό ένταλμα παράδοσης υπόπτων από ένα κράτος - μέλος σε άλλο. Στήνεται μια νέα αστυνομική υπηρεσία, η λεγόμενη «δικαστική αστυνομία». Ενισχύεται η διαβόητη Συνθήκη Σένγκεν και εφαρμόζεται η δεύτερη, «πληρέστερη» φάση της.

Μέχρι τα τέλη 2004 εγκρίνονται οι αποφάσεις της Κομισιόν για ενσωμάτωση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων στα διαβατήρια. Μέχρι την 1η 2005 αναλαμβάνουν υπηρεσία οι ευρωσυνοροφύλακες. Μέχρι τον Ιούνη 2005 κατοχυρώνεται νομικά η παρακολούθηση των επικοινωνιών, από τα τηλεφωνήματα μέχρι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ αποφάσισαν τα προαναφερόμενα, με πρόσχημα την τρομοκρατία. Το χρονοδιάγραμμα τρέχει ήδη προς αντιδραστική κατεύθυνση. Λέμε «πρόσχημα» και «αντιδραστική», γιατί η πορεία του νέου κατασταλτικού ευρωμορφώματος δεν αφήνει άλλα περιθώρια.

Η μονοπωλιακή - ιμπεριαλιστική φύση της ΕΕ γεννά τρομοκρατία, δεν την αντιμετωπίζει. Δεν έχει στο στόχαστρό της κάποιους φανατισμένους μουλάδες, κι ολίγους αιμοσταγείς εθνικιστές. Κάτω από το μεγεθυντικό φακό των κατασταλτικών μηχανισμών και των χαφιέδων της μπαίνει το λαϊκό κίνημα. Οποιος αμφισβητεί την «τάξη» τους και την κοινωνική τους ειρήνη.

Ετσι, στις πορείες εργαζομένων και φοιτητών χώνονται - κατά δεκάδες - οι ασφαλίτες, ακόμα και οπλοφορώντας. Παρακολουθούν τις συνελεύσεις εργατικών σωματείων. Σύρουν στα δικαστήρια όσους τολμούν να διαδηλώσουν ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ κλπ.


Associated Press

Αλλωστε ποιοι είναι αυτοί οι μεγαλοσχήμονες που κόπτονται για την «προστασία μας»; Αυτοί που αποδέχονται την καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων (την απαγόρευση χρήσης των ρωσικών από τη ρωσική μειονότητα των βαλτικών χωρών, την απαγόρευση χρήσης κομμουνιστικών συμβόλων π.χ. στην Ουγγαρία, την απαγόρευση σε Κομμουνιστές να πάρουν μέρος στις επερχόμενες Ευρωεκλογές π.χ. στη Λετονία).

Αυτοί που στην Ισπανία (μιας και πολύς ο λόγος που γίνεται τελευταία) του σοσιαλιστή Γκονζάλεθ, συγκρότησαν τις παρα-αστυνομικές ομάδες GAL και δολοφόνησαν δεκάδες ανθρώπους (πολλούς αθώους, όπως αποδείχτηκε), με την υποψία και μόνο ότι ήταν στελέχη της ΕΤΑ. Μετά ήρθε ο κακός δεξιός Αθνάρ και απαγόρευσε ακόμα και την πολιτική δράση του βασκικού κόμματος «Ερι Μπατασούνα».

Αυτοί που σπέρνουν πολέμους στην κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, προκαλώντας την οργή των εξαθλιωμένων. Αυτοί θα πάρουν «μέτρα» να μας «προστατέψουν»;

* * *

25 Μάρτη 2004, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ) - μετέχουν οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί των κρατών μελών - προχώρησε σε «Δήλωση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Το πολυσέλιδο κείμενο καλλιεργεί σκοπίμως κλίμα τρομολαγνείας. Πχ «η απειλή της τρομοκρατίας μάς αφορά όλους. Μια τρομοκρατική ενέργεια ενάντια σε μια χώρα αφορά τη διεθνή κοινότητα στο σύνολο της. Δε θα υπάρξει ούτε αδυναμία ούτε συμβιβασμός κανενός είδους κατά την αντιμετώπιση των τρομοκρατών. Καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να θεωρήσει ότι είναι ασφαλής από την τρομοκρατία». Και προϊδεάζει για το πώς θα κινηθεί: «Η τρομοκρατία μπορεί να κατανικηθεί μόνον με την αλληλεγγύη και την ανάληψη συλλογικής δράσης».


Associated Press

Μάλιστα, αναφερόμενο το ΕΣ στη σχετική, διαβόητη «Ρήτρα αλληλεγγύης», χαιρετίζει την πολιτική δέσμευση των κρατών - μελών και των υπό προσχώρηση κρατών «να ενεργήσουν από κοινού κατά των τρομοκρατικών ενεργειών».

Η «Δήλωση» δεν ήρθε από το πουθενά. Χρόνια τώρα έχει χαραχτεί η πορεία, με τελευταίο σταθμό το Δεκέμβρη 2003, όταν το ΕΣ θέσπιζε τη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας, όπου χαρακτήριζε την τρομοκρατία ως μία από τις κυριότερες απειλές κατά των συμφερόντων της ΕΕ. Ζητούσε, μάλιστα, από την Προεδρία της ΕΕ και το γενικό γραμματέα/ ύπατο εκπρόσωπο της Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, σε συνεργασία με την Κομισιόν, να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις για την υλοποίηση της στρατηγικής αυτής.

Τώρα το ΕΣ επανέρχεται και χαρακτηρίζει «επείγουσα ανάγκη» την πλήρη εφαρμογή των «αντιτρομοκρατικών» μέτρων που στο μεταξύ αποφασίστηκαν. Συν τοις άλλοις, σε θεωρητικό επίπεδο ζητά την εκπόνηση μακροπρόθεσμης στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που συμβάλλουν στην τρομοκρατία. Πράγμα οξύμωρο και ανέφικτο, καθώς μηχανισμοί όπως η ΕΕ εξ ορισμού δε γίνεται να στραφούν ενάντια πχ στις κοινωνικές ανισότητες και το σύστημα που τις παράγει.

Από το 2001

Λίγες μέρες μετά το χτύπημα στους δίδυμους πύργους της Ν. Υόρκης, στις 21/9/01 το ΕΣ σε ειδική σύνοδο θέσπισε πρόγραμμα δράσης κατά της τρομοκρατίας, το οποίο στην πορεία ενισχύθηκε με πρόσθετες αποφάσεις.


Associated Press

Ομως το ΕΣ επικρίνει κράτη - μέλη, λέγοντας ότι «για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας απαιτείται τα μέτρα που θεσπίζονται από το Συμβούλιο να εφαρμόζονται ουσιαστικά και διεξοδικά από τα κράτη - μέλη». Παροτρύνει όλα τα κράτη - μέλη να εφαρμόσουν πλήρως και το αργότερο μέχρι τον Ιούνη 2004 τις ακόλουθες αποφάσεις:

  • Για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και έκδοσης (ουσιαστικά παράδοσης. Δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια των Ιταλίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου, Ελλάδας).
  • Για τις κοινές ομάδες έρευνας.
  • Για τη νομιμοποίηση εσόδων, τον εντοπισμό, την ανίχνευση, τη δέσμευση και τη δήμευση των προϊόντων και των οργάνων του εγκλήματος.
  • Για τη σύσταση της Eurojust («δικαστική αστυνομία»).
  • Για την εφαρμογή ειδικών μέτρων αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Καλεί τα κράτη - μέλη να εφαρμόσουν την απόφαση για την εκτέλεση των αποφάσεων δέσμευσης αποδεικτικών ή περιουσιακών στοιχείων και να επικυρώσουν τη Σύμβαση για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή επί ποινικών υποθέσεων, το πρωτόκολλό της και τα τρία πρωτόκολλα της Σύμβασης Ευρωπόλ μέχρι το Δεκέμβρη 2004. Επιπλέον, μέχρι τον Ιούνη 2004 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εντάλματος συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων.

Το ΕΣ θα εξετάσει επίσης:

  • Προτάσεις για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με την παρακράτηση δεδομένων κίνησης των επικοινωνιών από παρόχους υπηρεσιών (ανοίγουν δρόμο για παρακολούθηση των πάσης φύσεως επικοινωνιών, από τα τηλέφωνα μέχρι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο),
  • ανταλλαγές πληροφοριών σχετικά με καταδικαστικές αποφάσεις για τρομοκρατικές ενέργειες,
  • διασυνοριακή καταδίωξη,
  • ευρωπαϊκό μητρώο σχετικά με καταδικαστικές αποφάσεις και αποκλεισμούς,
  • βάση δεδομένων με εγκληματολογικό υλικό και
  • απλούστευση της ανταλλαγής πληροφοριών και μυστικών πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου των κρατών - μελών.

«Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις προτάσεις στα πλαίσια της παρακράτησης δεδομένων κίνησης των επικοινωνιών και ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με καταδικαστικές αποφάσεις, προκειμένου να εγκριθούν μέχρι τον Ιούνη του 2005».

Και ακόμα: «Τα κράτη - μέλη επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τη δικαστική συνεργασία. Καλούνται να διασφαλίζουν την εκτέλεση οιουδήποτε αιτήματος για αμοιβαία νομική συνδρομή σχετικά με τρομοκρατικά εγκλήματα και να συνεργάζονται όσο το δυνατόν περισσότερο μεταξύ τους».


Κείμενα:
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κι άλλη Σένγκεν

Το ΕΣ καλεί τα κράτη - μέλη να διασφαλίσουν ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου (υπηρεσίες ασφαλείας, αστυνομία, τελωνεία κλπ.) συνεργάζονται μεταξύ τους και προβαίνουν στην εκτενέστερη δυνατή ανταλλαγή πληροφοριών με αντικείμενο την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Ζητά από τα κράτη - μέλη να διασφαλίσουν ότι:

  • Ολα τα κράτη - μέλη υποδεικνύουν εθνικούς ανταποκριτές της Eurojust για θέματα τρομοκρατίας και ότι η Eurojust χρησιμοποιείται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό με σκοπό τη συνεργασία σε περιπτώσεις διασυνοριακής τρομοκρατίας.
  • Οι αντιπρόσωποι της Ευρωπόλ και της Eurojust συμμετέχουν στις εργασίες των Κοινών Ομάδων Ερευνας.
  • Η συμφωνία Ευρωπόλ/Eurojust εγκρίνεται το αργότερο το Μάη του 2004.

Το ΕΣ ζητά επίσης από τα κράτη - μέλη να ενισχύσουν το ρόλο της Europol στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας,

  • ενισχύοντας τις αντιτρομοκρατικές ικανότητές της και επανενεργοποιώντας την ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα και
  • διασφαλίζοντας ότι οι αρχές επιβολής του νόμου των κρατών - μελών παρέχουν στην Europol οιαδήποτε εγκληματολογική πληροφορία σχετικά με την τρομοκρατία, αμέσως μόλις αυτή περιέλθει στην κατοχή τους.
Πολυεπίπεδο φακέλωμα

Το ΕΣ αποφάσισε μέχρι τον Ιούνιο 2004 να ενισχυθεί με νέες «λειτουργίες» το «Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS)». Επομένως να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τον τόπο, τη διαχείριση και τη χρηματοδότηση του SIS II έως το Μάη 2004, ώστε η Κομισιόν να μπορέσει να προωθήσει την πλήρη ανάπτυξή του. Το ΕΣ καλεί την Κομισιόν να υποβάλει προτάσεις για τη βελτίωση της «διαλειτουργικότητας» μεταξύ ευρωπαϊκών βάσεων δεδομένων και να διερευνήσει τη «δημιουργία συνεργιών» μεταξύ υφιστάμενων και μελλοντικών συστημάτων πληροφοριών.

Οι αρχηγοί των κρατών - μελών καλούν την Κομισιόν να υποβάλει προτάσεις στη συνεδρίαση του οργάνου τον Ιούλιο σχετικά με την ανταλλαγή (σ.σ: μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας) προσωπικών πληροφοριών (DNA, δακτυλικά αποτυπώματα και στοιχεία σχετικά με τις θεωρήσεις).

Παράλληλα το ΕΣ ευνοεί την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων. Προωθεί:

  • Την πρόταση Κανονισμού της ΕΕ για την ίδρυση Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Συνόρων, με σκοπό την έναρξη λειτουργίας της έως την 1η Ιανουαρίου 2005, και
  • την προτεινόμενη οδηγία σχετικά με την υποχρέωση των μεταφορέων να γνωστοποιούν (σ.σ.: στις υπηρεσίες ασφαλείας) τα στοιχεία των μεταφερομένων ατόμων.

Επίσης το ΕΣ δίνει εντολή να εγκριθούν μέχρι τα τέλη 2004, οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενσωμάτωση βιομετρικών αναγνωριστικών στοιχείων σε θεωρήσεις και διαβατήρια, με στόχο την οριστική διατύπωση των τεχνικών προδιαγραφών που πρέπει να εγκριθούν από την Κομισιόν εντός της ίδιας προθεσμίας.

Με την καταγραφή των βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια ενισχύεται το φακέλωμα και ο μηχανισμός παρακολούθησης στο πλαίσιο των «τρομονόμων» και των «τρομοσυμφωνιών», που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών και έχουν συνυπογράψει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η τελευταία σχετική απόφαση της Κομισιόν όριζε ως υποχρεωτικό βιομετρικό αναγνωριστικό στοιχείο για τα διαβατήρια την «εικόνα του προσώπου», ενώ η ενσωμάτωση των βιομετρικών δακτυλικών αποτυπωμάτων αφέθηκε (προσώρας) στη διακριτική ευχέρεια των κρατών - μελών.

Στα βιομετρικά στοιχεία συγκαταλέγονται πολλά δεδομένα, τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν «αυστηρά προσωπικά», όπως, παραδείγματος χάριν, το DNA. Το μέτρο αφορά όλους τους πολίτες των κρατών - μελών και εντάσσεται στη δημιουργία ενός παγκόσμιου μηχανισμού παρακολούθησης και φακελώματος με κοινές, αμερικανικές, προδιαγραφές.

Η εφαρμογή του μπορεί να ξεκινάει με τα σχετικά «ανώδυνα» στοιχεία (εικόνα, δακτυλικά αποτυπώματα), αλλά είναι βέβαιο ότι θα επεκταθεί σε κρίσιμα προσωπικά δεδομένα που θα επιτρέπουν στις κατά τόπους αρχές να έχουν μια «ακτινογραφία» του κάθε πολίτη, ντόπιου, ή ξένου, με στοιχεία όχι μόνο της αστυνομικής ταυτότητας, αλλά και των αντιλήψεων, των πεποιθήσεων, της αυστηρά προσωπικής του ζωής. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στις πτήσεις προς ΗΠΑ φακελώνεται ακόμα και το γεύμα του κάθε επιβάτη. Π.χ. η απόρριψη του χοιρινού προϊδεάζει τους Αμερικανούς πράκτορες ότι ο επιβάτης είναι μουσουλμάνος, άρα «ύποπτος»...


Αντάμα με ΝΑΤΟ

Το ΕΣ επιμένει να καλεί τα κράτη - μέλη να «προωθήσουν την συστηματική σύμπραξη μεταξύ αστυνομίας, υπηρεσιών ασφαλείας και υπηρεσιών πληροφοριών. Η ροή των πληροφοριών προς την Ευρωπόλ όσον αφορά όλες τις πτυχές της τρομοκρατίας πρέπει να βελτιωθεί. Η περαιτέρω ανάπτυξη της σχέσης μεταξύ της Ευρωπόλ και των υπηρεσιών πληροφοριών πρέπει επίσης να προωθηθεί». Δηλαδή δεν περιορίζονται στα τρομοκρατικά. Θέλουν και περαιτέρω.

Τόσο επιθυμούν τη σύμπραξη, ώστε δεν κουράζονται να την επαναλαμβάνουν ως στόχο, ακόμα και στο παράρτημα τούτου του αναθεωρημένου Σχεδίου Δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Επαναδιατυπώνουν την ανάγκη για: «Εξασφάλιση βέλτιστης και αποτελεσματικής χρησιμοποίησης υπαρχόντων φορέων της ΕΕ όπως η Ευρωπόλ, η μονάδα Eurojust και η Ειδική Ομάδα Αρχηγών Αστυνομίας». «Βελτίωση των μηχανισμών συνεργασίας για την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης για πολιτικές προστατευτικής, ερευνητικής και προληπτικής ασφαλείας μεταξύ αστυνομίας και υπηρεσιών ασφαλείας». «Προώθηση αποτελεσματικής και συστηματικής συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών - μελών».

Εξάλλου, το ΕΣ καλεί την Κομισιόν και τα κράτη - μέλη να «ενισχύσουν» την προστασία των πολιτών, των βασικών υπηρεσιών (υδάτινων αποθεμάτων, ενέργειας και επικοινωνιών) και των συστημάτων παραγωγής (γεωργικής βιομηχανίας τροφίμων και μεταποιητικής βιομηχανίας) καθώς και να θεσπίσουν μηχανισμούς (παρακολούθηση, έγκαιρη προειδοποίηση, συστήματα και διαδικασίες επιφυλακής και αντίδρασης), προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι συνέπειες τυχόν τρομοκρατικών επιθέσεων.

Επιδίωξη η εμπέδωση της τρομοϋστερίας, για να «πατήσουν» πάνω της και να εγκαταστήσουν παντού κάμερες παρακολούθησης και ασφαλίτες.

Στη «γραμμή» ΗΠΑ

Οπως ξεκαθαρίζει το ΕΣ, η ΕΕ θα «εργαστεί με διεθνείς, περιφερειακούς και υποπεριφερειακούς οργανισμούς, καθώς και στα πλαίσια αυτών, για την ενίσχυση της διεθνούς αλληλεγγύης με στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Η άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας αποτελεί ένα πρώτο, τρανταχτό παράδειγμα του τι εννοούν.

Το λένε καθαρότερα στο παράρτημα του κειμένου: Θέλουν ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να αντιμετωπίσει τις συνέπειες τρομοκρατικής επίθεσης και θα την επιτύχουν με «προσδιορισμό τομέων στενότερης συνεργασίας, όσον αφορά τη διαχείριση των συνεπειών επίθεσης, με άλλους διεθνείς οργανισμούς, στο πλαίσιο των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους, συμπεριλαμβανομένου του NATO».

Και οι χώρες εχθροί

Η ΕΕ κάνει κι άλλο ένα επικίνδυνο βήμα: Θα «διασφαλίσει» ότι «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας αποτελεί βασικό στοιχείο πολιτικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα με τρίτες χώρες, ιδίως με όσες συνιστούν ενδεχόμενη τρομοκρατική απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Η ΕΕ θα αναλύει και θα αξιολογεί τη δέσμευση των χωρών να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία σε συνεχή βάση, γεγονός το οποίο θα αποτελεί παράγοντα που θα επηρεάζει τις σχέσεις της ΕΕ με αυτές τις χώρες».

Δηλαδή, με τα μέτρα και σταθμά των ιμπεριαλιστών, οι Βρυξέλλες έχουν βάλει στον «πάγο» τη σοσιαλιστική Κούβα. Και θα κρίνουν αν η Κούβα της Ειρήνης και της Αξιοπρέπειας, αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Θα παρακολουθούν στενά, αν το νησί αποδέχεται άκριτα και δουλικά ό,τι του προτείνουν. Κι αν αρνείται, θα υφίσταται συνέπειες.

Συνέπειες που οπωσδήποτε θα προκαλούσαν τα τιμητικά σχόλια των ΗΠΑ, με τις οποίες το ΕΣ δεσμεύεται ότι «θα επιδιώξει περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας».

Αλλωστε στο παράρτημα ορίζεται ως κατεύθυνση της ΕΕ και ο «προσανατολισμός των δράσεων που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ κατά προτεραιότητα προς τρίτες χώρες, στις οποίες απαιτείται ενίσχυση της ικανότητας καταπολέμησης της τρομοκρατίας ή της δέσμευσης για την καταπολέμησή της».

Ως μέτρα προς αυτό προτάσσει την «ανάπτυξη δυνατοτήτων για την ανάλυση και την αξιολόγηση αντιτρομοκρατικών δραστηριοτήτων τρίτων χωρών». Επίσης, την «εξασφάλιση ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την καταστολή της τρομοκρατίας - συμπεριλαμβανομένων ουσιαστικών αντιτρομοκρατικών ρητρών σε όλες τις συμφωνίες οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες του αναθεωρημένου Προγράμματος Δράσης - αποτελούν βασικό στοιχείο των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες αυτές σε όλα τα επίπεδα». Και τέλος τη «συνεκτίμηση των στόχων καταπολέμησης της τρομοκρατίας στις εργασίες των γεωγραφικών ομάδων εργασίας και στα προγράμματα εξωτερικής βοήθειας».

Πίσω από την οφιώδη διπλωματική τους γλώσσα, δηλώνουν: ΕΕ και ΗΠΑ θα κρίνουν τρίτες χώρες, για το αν μπορούν να πετύχουν τους σκοπούς που οι Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον έθεσαν! Θα τους επιβάλλουν (με ποικίλες πιέσεις) να λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα. Κατόπιν θα αποφασίζουν για το τι είδους σχέσεις πρέπει να διατηρούν μαζί τους, κι αν «αξίζουν» να τους χορηγήσουν προγράμματα βοήθειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ