Κυριακή 18 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Τα νέα κατασταλτικά μέτρα

Βήμα προς βήμα το τι προωθούν και μέχρι πότε, με στόχο την πλήρη έλεγχο της σκέψης, της πολιτικής δράσης και της κοινωνικής συμπεριφοράς

Associated Press

Μέχρι τον Ιούνη 2004 θα εφαρμόζεται παντού στην ΕΕ το ευρωπαϊκό ένταλμα παράδοσης υπόπτων από ένα κράτος - μέλος σε άλλο. Στήνεται μια νέα αστυνομική υπηρεσία, η λεγόμενη «δικαστική αστυνομία». Ενισχύεται η διαβόητη Συνθήκη Σένγκεν και εφαρμόζεται η δεύτερη, «πληρέστερη» φάση της.

Μέχρι τα τέλη 2004 εγκρίνονται οι αποφάσεις της Κομισιόν για ενσωμάτωση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων στα διαβατήρια. Μέχρι την 1η 2005 αναλαμβάνουν υπηρεσία οι ευρωσυνοροφύλακες. Μέχρι τον Ιούνη 2005 κατοχυρώνεται νομικά η παρακολούθηση των επικοινωνιών, από τα τηλεφωνήματα μέχρι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ αποφάσισαν τα προαναφερόμενα, με πρόσχημα την τρομοκρατία. Το χρονοδιάγραμμα τρέχει ήδη προς αντιδραστική κατεύθυνση. Λέμε «πρόσχημα» και «αντιδραστική», γιατί η πορεία του νέου κατασταλτικού ευρωμορφώματος δεν αφήνει άλλα περιθώρια.

Η μονοπωλιακή - ιμπεριαλιστική φύση της ΕΕ γεννά τρομοκρατία, δεν την αντιμετωπίζει. Δεν έχει στο στόχαστρό της κάποιους φανατισμένους μουλάδες, κι ολίγους αιμοσταγείς εθνικιστές. Κάτω από το μεγεθυντικό φακό των κατασταλτικών μηχανισμών και των χαφιέδων της μπαίνει το λαϊκό κίνημα. Οποιος αμφισβητεί την «τάξη» τους και την κοινωνική τους ειρήνη.

Ετσι, στις πορείες εργαζομένων και φοιτητών χώνονται - κατά δεκάδες - οι ασφαλίτες, ακόμα και οπλοφορώντας. Παρακολουθούν τις συνελεύσεις εργατικών σωματείων. Σύρουν στα δικαστήρια όσους τολμούν να διαδηλώσουν ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ κλπ.


Associated Press

Αλλωστε ποιοι είναι αυτοί οι μεγαλοσχήμονες που κόπτονται για την «προστασία μας»; Αυτοί που αποδέχονται την καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων (την απαγόρευση χρήσης των ρωσικών από τη ρωσική μειονότητα των βαλτικών χωρών, την απαγόρευση χρήσης κομμουνιστικών συμβόλων π.χ. στην Ουγγαρία, την απαγόρευση σε Κομμουνιστές να πάρουν μέρος στις επερχόμενες Ευρωεκλογές π.χ. στη Λετονία).

Αυτοί που στην Ισπανία (μιας και πολύς ο λόγος που γίνεται τελευταία) του σοσιαλιστή Γκονζάλεθ, συγκρότησαν τις παρα-αστυνομικές ομάδες GAL και δολοφόνησαν δεκάδες ανθρώπους (πολλούς αθώους, όπως αποδείχτηκε), με την υποψία και μόνο ότι ήταν στελέχη της ΕΤΑ. Μετά ήρθε ο κακός δεξιός Αθνάρ και απαγόρευσε ακόμα και την πολιτική δράση του βασκικού κόμματος «Ερι Μπατασούνα».

Αυτοί που σπέρνουν πολέμους στην κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, προκαλώντας την οργή των εξαθλιωμένων. Αυτοί θα πάρουν «μέτρα» να μας «προστατέψουν»;

* * *

25 Μάρτη 2004, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ) - μετέχουν οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί των κρατών μελών - προχώρησε σε «Δήλωση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Το πολυσέλιδο κείμενο καλλιεργεί σκοπίμως κλίμα τρομολαγνείας. Πχ «η απειλή της τρομοκρατίας μάς αφορά όλους. Μια τρομοκρατική ενέργεια ενάντια σε μια χώρα αφορά τη διεθνή κοινότητα στο σύνολο της. Δε θα υπάρξει ούτε αδυναμία ούτε συμβιβασμός κανενός είδους κατά την αντιμετώπιση των τρομοκρατών. Καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να θεωρήσει ότι είναι ασφαλής από την τρομοκρατία». Και προϊδεάζει για το πώς θα κινηθεί: «Η τρομοκρατία μπορεί να κατανικηθεί μόνον με την αλληλεγγύη και την ανάληψη συλλογικής δράσης».


Associated Press

Μάλιστα, αναφερόμενο το ΕΣ στη σχετική, διαβόητη «Ρήτρα αλληλεγγύης», χαιρετίζει την πολιτική δέσμευση των κρατών - μελών και των υπό προσχώρηση κρατών «να ενεργήσουν από κοινού κατά των τρομοκρατικών ενεργειών».

Η «Δήλωση» δεν ήρθε από το πουθενά. Χρόνια τώρα έχει χαραχτεί η πορεία, με τελευταίο σταθμό το Δεκέμβρη 2003, όταν το ΕΣ θέσπιζε τη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας, όπου χαρακτήριζε την τρομοκρατία ως μία από τις κυριότερες απειλές κατά των συμφερόντων της ΕΕ. Ζητούσε, μάλιστα, από την Προεδρία της ΕΕ και το γενικό γραμματέα/ ύπατο εκπρόσωπο της Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, σε συνεργασία με την Κομισιόν, να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις για την υλοποίηση της στρατηγικής αυτής.

Τώρα το ΕΣ επανέρχεται και χαρακτηρίζει «επείγουσα ανάγκη» την πλήρη εφαρμογή των «αντιτρομοκρατικών» μέτρων που στο μεταξύ αποφασίστηκαν. Συν τοις άλλοις, σε θεωρητικό επίπεδο ζητά την εκπόνηση μακροπρόθεσμης στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που συμβάλλουν στην τρομοκρατία. Πράγμα οξύμωρο και ανέφικτο, καθώς μηχανισμοί όπως η ΕΕ εξ ορισμού δε γίνεται να στραφούν ενάντια πχ στις κοινωνικές ανισότητες και το σύστημα που τις παράγει.

Από το 2001

Λίγες μέρες μετά το χτύπημα στους δίδυμους πύργους της Ν. Υόρκης, στις 21/9/01 το ΕΣ σε ειδική σύνοδο θέσπισε πρόγραμμα δράσης κατά της τρομοκρατίας, το οποίο στην πορεία ενισχύθηκε με πρόσθετες αποφάσεις.


Associated Press

Ομως το ΕΣ επικρίνει κράτη - μέλη, λέγοντας ότι «για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας απαιτείται τα μέτρα που θεσπίζονται από το Συμβούλιο να εφαρμόζονται ουσιαστικά και διεξοδικά από τα κράτη - μέλη». Παροτρύνει όλα τα κράτη - μέλη να εφαρμόσουν πλήρως και το αργότερο μέχρι τον Ιούνη 2004 τις ακόλουθες αποφάσεις:

  • Για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και έκδοσης (ουσιαστικά παράδοσης. Δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια των Ιταλίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου, Ελλάδας).
  • Για τις κοινές ομάδες έρευνας.
  • Για τη νομιμοποίηση εσόδων, τον εντοπισμό, την ανίχνευση, τη δέσμευση και τη δήμευση των προϊόντων και των οργάνων του εγκλήματος.
  • Για τη σύσταση της Eurojust («δικαστική αστυνομία»).
  • Για την εφαρμογή ειδικών μέτρων αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Καλεί τα κράτη - μέλη να εφαρμόσουν την απόφαση για την εκτέλεση των αποφάσεων δέσμευσης αποδεικτικών ή περιουσιακών στοιχείων και να επικυρώσουν τη Σύμβαση για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή επί ποινικών υποθέσεων, το πρωτόκολλό της και τα τρία πρωτόκολλα της Σύμβασης Ευρωπόλ μέχρι το Δεκέμβρη 2004. Επιπλέον, μέχρι τον Ιούνη 2004 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εντάλματος συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων.

Το ΕΣ θα εξετάσει επίσης:

  • Προτάσεις για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με την παρακράτηση δεδομένων κίνησης των επικοινωνιών από παρόχους υπηρεσιών (ανοίγουν δρόμο για παρακολούθηση των πάσης φύσεως επικοινωνιών, από τα τηλέφωνα μέχρι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο),
  • ανταλλαγές πληροφοριών σχετικά με καταδικαστικές αποφάσεις για τρομοκρατικές ενέργειες,
  • διασυνοριακή καταδίωξη,
  • ευρωπαϊκό μητρώο σχετικά με καταδικαστικές αποφάσεις και αποκλεισμούς,
  • βάση δεδομένων με εγκληματολογικό υλικό και
  • απλούστευση της ανταλλαγής πληροφοριών και μυστικών πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου των κρατών - μελών.

«Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις προτάσεις στα πλαίσια της παρακράτησης δεδομένων κίνησης των επικοινωνιών και ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με καταδικαστικές αποφάσεις, προκειμένου να εγκριθούν μέχρι τον Ιούνη του 2005».

Και ακόμα: «Τα κράτη - μέλη επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τη δικαστική συνεργασία. Καλούνται να διασφαλίζουν την εκτέλεση οιουδήποτε αιτήματος για αμοιβαία νομική συνδρομή σχετικά με τρομοκρατικά εγκλήματα και να συνεργάζονται όσο το δυνατόν περισσότερο μεταξύ τους».


Κείμενα:
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ