Κυριακή 18 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κι άλλη Σένγκεν

Το ΕΣ καλεί τα κράτη - μέλη να διασφαλίσουν ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου (υπηρεσίες ασφαλείας, αστυνομία, τελωνεία κλπ.) συνεργάζονται μεταξύ τους και προβαίνουν στην εκτενέστερη δυνατή ανταλλαγή πληροφοριών με αντικείμενο την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Ζητά από τα κράτη - μέλη να διασφαλίσουν ότι:

  • Ολα τα κράτη - μέλη υποδεικνύουν εθνικούς ανταποκριτές της Eurojust για θέματα τρομοκρατίας και ότι η Eurojust χρησιμοποιείται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό με σκοπό τη συνεργασία σε περιπτώσεις διασυνοριακής τρομοκρατίας.
  • Οι αντιπρόσωποι της Ευρωπόλ και της Eurojust συμμετέχουν στις εργασίες των Κοινών Ομάδων Ερευνας.
  • Η συμφωνία Ευρωπόλ/Eurojust εγκρίνεται το αργότερο το Μάη του 2004.

Το ΕΣ ζητά επίσης από τα κράτη - μέλη να ενισχύσουν το ρόλο της Europol στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας,

  • ενισχύοντας τις αντιτρομοκρατικές ικανότητές της και επανενεργοποιώντας την ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα και
  • διασφαλίζοντας ότι οι αρχές επιβολής του νόμου των κρατών - μελών παρέχουν στην Europol οιαδήποτε εγκληματολογική πληροφορία σχετικά με την τρομοκρατία, αμέσως μόλις αυτή περιέλθει στην κατοχή τους.
Πολυεπίπεδο φακέλωμα

Το ΕΣ αποφάσισε μέχρι τον Ιούνιο 2004 να ενισχυθεί με νέες «λειτουργίες» το «Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS)». Επομένως να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τον τόπο, τη διαχείριση και τη χρηματοδότηση του SIS II έως το Μάη 2004, ώστε η Κομισιόν να μπορέσει να προωθήσει την πλήρη ανάπτυξή του. Το ΕΣ καλεί την Κομισιόν να υποβάλει προτάσεις για τη βελτίωση της «διαλειτουργικότητας» μεταξύ ευρωπαϊκών βάσεων δεδομένων και να διερευνήσει τη «δημιουργία συνεργιών» μεταξύ υφιστάμενων και μελλοντικών συστημάτων πληροφοριών.

Οι αρχηγοί των κρατών - μελών καλούν την Κομισιόν να υποβάλει προτάσεις στη συνεδρίαση του οργάνου τον Ιούλιο σχετικά με την ανταλλαγή (σ.σ: μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας) προσωπικών πληροφοριών (DNA, δακτυλικά αποτυπώματα και στοιχεία σχετικά με τις θεωρήσεις).

Παράλληλα το ΕΣ ευνοεί την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων. Προωθεί:

  • Την πρόταση Κανονισμού της ΕΕ για την ίδρυση Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Συνόρων, με σκοπό την έναρξη λειτουργίας της έως την 1η Ιανουαρίου 2005, και
  • την προτεινόμενη οδηγία σχετικά με την υποχρέωση των μεταφορέων να γνωστοποιούν (σ.σ.: στις υπηρεσίες ασφαλείας) τα στοιχεία των μεταφερομένων ατόμων.

Επίσης το ΕΣ δίνει εντολή να εγκριθούν μέχρι τα τέλη 2004, οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενσωμάτωση βιομετρικών αναγνωριστικών στοιχείων σε θεωρήσεις και διαβατήρια, με στόχο την οριστική διατύπωση των τεχνικών προδιαγραφών που πρέπει να εγκριθούν από την Κομισιόν εντός της ίδιας προθεσμίας.

Με την καταγραφή των βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια ενισχύεται το φακέλωμα και ο μηχανισμός παρακολούθησης στο πλαίσιο των «τρομονόμων» και των «τρομοσυμφωνιών», που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών και έχουν συνυπογράψει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η τελευταία σχετική απόφαση της Κομισιόν όριζε ως υποχρεωτικό βιομετρικό αναγνωριστικό στοιχείο για τα διαβατήρια την «εικόνα του προσώπου», ενώ η ενσωμάτωση των βιομετρικών δακτυλικών αποτυπωμάτων αφέθηκε (προσώρας) στη διακριτική ευχέρεια των κρατών - μελών.

Στα βιομετρικά στοιχεία συγκαταλέγονται πολλά δεδομένα, τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν «αυστηρά προσωπικά», όπως, παραδείγματος χάριν, το DNA. Το μέτρο αφορά όλους τους πολίτες των κρατών - μελών και εντάσσεται στη δημιουργία ενός παγκόσμιου μηχανισμού παρακολούθησης και φακελώματος με κοινές, αμερικανικές, προδιαγραφές.

Η εφαρμογή του μπορεί να ξεκινάει με τα σχετικά «ανώδυνα» στοιχεία (εικόνα, δακτυλικά αποτυπώματα), αλλά είναι βέβαιο ότι θα επεκταθεί σε κρίσιμα προσωπικά δεδομένα που θα επιτρέπουν στις κατά τόπους αρχές να έχουν μια «ακτινογραφία» του κάθε πολίτη, ντόπιου, ή ξένου, με στοιχεία όχι μόνο της αστυνομικής ταυτότητας, αλλά και των αντιλήψεων, των πεποιθήσεων, της αυστηρά προσωπικής του ζωής. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στις πτήσεις προς ΗΠΑ φακελώνεται ακόμα και το γεύμα του κάθε επιβάτη. Π.χ. η απόρριψη του χοιρινού προϊδεάζει τους Αμερικανούς πράκτορες ότι ο επιβάτης είναι μουσουλμάνος, άρα «ύποπτος»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ