ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πιστός στην αντιλαϊκή πολιτική και άνοιγμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Ψευδαισθήσεις ότι μπορεί μέσα στο σημερινό σύστημα να ρυθμιστεί η «αγορά» προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, καλλιέργησε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και μάλιστα προχώρησε σε εμφανές φραστικό άνοιγμα προς τον ΣΥΝ, ο οποίος σημειωτέον ερωτοτροπεί με δυνάμεις του «σοσιαλιστικού χώρου» όπως τις αποκαλεί.

Κάνοντας ένα αυθαίρετο «τσουβάλιασμα» των κομμάτων της αντιπολίτευσης είπε ότι «υπάρχει, παρά το εκλογικό αποτέλεσμα, μια δημοκρατική προοδευτική πλειοψηφία, μια πλειοψηφία δυνάμεων που αντιτίθεται στο νεοσυντηρητισμό».

Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η ΝΔ «με την ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή, επιλέγει την άτυπη συνεργασία με την Ακροδεξιά, όπως έδειξε με την απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας». Θα επιδιώξουμε, είπε, να συμπράξουμε σε κοινά μέτωπα ενάντια στη Νέα Δημοκρατία «με όλες τις δυνάμεις που τοποθετούνται απέναντι στο νέο συντηρητισμό και στη θεοποίηση της αγοράς», τοποθετώντας αυθαίρετα το κόμμα του σε αυτές τις δυνάμεις.

«Καλούμε και την άλλη Αριστερά σε διάλογο και κοινή δράση και στη Βουλή και στα κοινωνικά μέτωπα και είμαι βέβαιος ότι εκεί θα συναντηθούμε», είπε χαρακτηριστικά κάνοντας πιο ευδιάκριτο το άνοιγμα στον ΣΥΝ, αφού γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι το ΚΚΕ και στο θέμα αυτό έχει ξεκάθαρη πολιτική.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δε θα συμφωνήσει με την κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ ζήτησε να έχουν δικαίωμα ψήφου όχι μόνο οι απόδημοι Ελληνες αλλά και οι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας. Αποκαλυπτικός ως προς την καλλιέργεια αυταπατών ήταν ο Γ. Παπανδρέου, όταν τόνισε ότι «εμείς μιλάμε για τον άνθρωπο ως πεμπτουσία της πολιτικής, εννοούμε ότι η αγορά οφείλει να υπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι οι άνθρωποι τις ανάγκες της αγοράς». Δε διαφώνησε με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τις οποίες άλλωστε πρώτο το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε αλλά μόνο στον τρόπο που αυτές γίνονται από τη σημερινή κυβέρνηση. Αντίστοιχη ήταν η κριτική και για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ ζήτησε την ενίσχυση «των δικών μας ισχυρών πρωταθλητών (σ.σ. μεγαλοκεφαλαιούχων) στη διεθνή αγορά. Το ίδιο αποκαλυπτικός ήταν και στο θέμα της Ολυμπιακής προκρίνοντας ουσιαστικά το ξεπούλημά της, αφού είπε ότι «θέλουμε στη θέση της σημερινής Ολυμπιακής ένα νέο σχήμα με προοπτική και βιωσιμότητα βασισμένο και σε ιδιωτικά κεφάλαια».

Κοντά στην κυβέρνηση βρέθηκε ο Γ. Παπανδρέου και στο θέμα της κατώτατης εθνικής σύνταξης αφού τάχθηκε και αυτός υπέρ «μιας σύνταξης που θα αποτελεί κοινή αφετηρία όλων και θα συμπληρώνεται το ποσό ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε εκ νέου Εξεταστική Επιτροπή για το θέμα των δομημένων ομολόγων και είπε ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση δε θα προχωρήσει, αφού το κόμμα του δε θα πάρει μέρος στις διαδικασίες. «Η μη ψήφιση οποιασδήποτε διάταξης - πρότασης της Νέας Δημοκρατίας θα είναι αρκετή για μια νέα αρχή» με τα άλλα κόμματα είπε παραγνωρίζοντας ότι ο ίδιος επιμένει στις αντιδραστικές του θέσεις, όπως η αναθεώρηση του άρθρου 16.

Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Είδε ... έκθεση ιδεών και όχι αντιλαϊκές προγραμματικές θέσεις

«Εκθεση ιδεών» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος τις προγραμματικές δηλώσεις, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι σε αυτές, παρά το γενικόλογο χαρακτήρα τους, περιλαμβάνεται όλο το αντιδραστικό και αντιλαϊκό πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα.

Ο Α. Αλαβάνος είπε ότι η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μειοψηφίας που δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση και έκανε λόγο για πρωτοφανή προσπάθεια εξαγοράς ψήφων που έγινε στις πυρόπληκτες περιοχές με τη χορήγηση των διάφορων επιδομάτων.

Παρουσίασε ένα δεκάλογο αιτημάτων που θα παλέψει το επόμενο διάστημα το κόμμα του. Ανάμεσά τους και αυτό που κάνει λόγο «πολιτική ειρήνης ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», στο οποίο όμως δε γίνεται καμία αναφορά στο λαϊκό αίτημα για την αποχώρηση της χώρας μας από αυτήν την ιμπεριαλιστική συμμαχία.

Τα αιτήματα αυτά, είπε, μπορούν να αποτελέσουν αιχμή όπου «μπορεί να κινητοποιηθεί και να συναντηθεί η κοινωνία». Τα απευθύνουμε, είπε, «σε όλες τις δυνάμεις που μπορούμε να συναντηθούμε» ανάμεσά τους και «ριζοσπαστικές από το σοσιαλιστικό χώρο δυνάμεις». Με τον τρόπο αυτό έκλεισε, για μια ακόμα φορά, το μάτι στο ΠΑΣΟΚ όπως κάνει συχνά το τελευταίο διάστημα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι το τοπίο άρχισε να αλλάζει στις εκλογές που έγιναν και είπε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης από τη ΝΔ θα «αλλάζει σε μεγάλο βάθος».

ΣΕΒ
Αντιασφαλιστικό, φιλοκυβερνητικό «μανιφέστο»

Χειροκροτούν τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις και απαιτούν άμεσα ριζικές αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις

Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν και με σθένος στηρίζουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης οι μεγαλοβιομήχανοι, των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετούνται από την επίσπευση των αντιλαϊκών και αντεργατικών «μεταρρυθμίσεων». Ο ΣΕΒ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού στη Βουλή πως θα «προχωρήσει αποφασιστικότερα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων» είναι «πράγματι το διακύβευμα της νέας κυβερνητικής τετραετίας». Βασικό θέμα που θέτουν οι βιομήχανοι είναι το Ασφαλιστικό και σε αυτό αναλώνουν την υπόλοιπη τοποθέτησή τους για τις προγραμματικές, με μια κύρια αξίωση: Ριζική ανατροπή του υφιστάμενου συστήματος και θέσπιση ενός άλλου, που θα «στηρίζει την ανάπτυξη». Και είναι γνωστό ότι ως «ενίσχυση της ανάπτυξης» οι μεγαλοεπιχειρηματίες εννοούν την ενίσχυση της τσέπης τους.

Ειδικότερα,

  • απορρίπτουν το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα, δηλώνοντας ότι «δεν προσφέρει πλέον ουσιαστικές παροχές και ασφάλεια στους εργαζόμενους»
  • δηλώνουν ότι ο «διάλογος είναι εξ ορισμού χωρίς παγίδες»
  • προτιμούν - πονηρά - να γίνουν κοινές προτάσεις από τους «κοινωνικούς εταίρους» για να αποφευχθούν κομματικές αντιπαραθέσεις και η «φοβία του πολιτικού κόστους»
  • τονίζουν ότι ασφάλεια για τον εργαζόμενο δεν είναι η «καλλιέργεια ψευδαισθήσεων», αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάθε σκέψη για βελτίωση των παροχών είναι ψευδαίσθηση
  • υπογραμμίζουν ότι η «ποιοτική και οικονομικά επαρκής κοινωνική ασφάλιση εξασφαλίζει τον εργαζόμενο απέναντι σε απρόσμενες εξελίξεις και κινδύνους, ενώ παράλληλα στηρίζει την ανάπτυξη - που αποτελεί τον κύριο πόρο χρηματοδότησης του συστήματος»
  • μετά από όλα αυτά σημειώνουν ότι «για τον ΣΕΒ, πάντως, δεν υπάρχουν εκ προοιμίου θέσεις».

Την ίδια ώρα, οι μεγαλοβιομήχανοι αποποιούνται κάθε ευθύνης για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος (βλέπε θαλασσοδάνεια, εισφοροδιαφυγή κλπ.), θεωρώντας το κράτος (το διαχρονικά «δικό τους» κράτος) υπεύθυνο για κακή διαχείριση των αποθεματικών και χρόνια κομματικοποίηση των Ταμείων. Παράλληλα, ανασύρουν εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα, όπως ότι αν δε γίνουν αλλαγές, «καταδικάζουμε τα παιδιά μας να δουλεύουν πιο σκληρά από εμάς προκειμένου να πληρώσουν τις δικές μας συντάξεις. Και καταδικάζουμε τα εγγόνια μας να δουλεύουν πιο σκληρά από τα παιδιά μας και να μην μπορούν ούτε να πληρώσουν τις συντάξεις των παιδιών μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ