ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ
«Θερμότατη» υποδοχή

Συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία

Associated Press

Συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία
ΟΤΑΒΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δύο ειδών υποδοχές για τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια της επίσημης 30ωρης επίσκεψής του στον Καναδά. Η επίσημη πολιτική ηγεσία αλλά και η ολιγαρχία του Καναδά, όπως ήταν φυσικό, έστρωσαν το «επίσημο» κόκκινο χαλί της υποδοχής.

Ενα άλλο κόκκινο «χαλί», από πανό, μπογιές και σημαίες «στρώθηκε» στους δρόμους της πρωτεύουσας Οτάβα από τους διαδηλωτές που εναντιώνονται στην πολιτική του Λευκού Οίκου, κυρίως στον πόλεμο και στην κατοχή του Ιράκ.

Παρά τις πολικές θερμοκρασίες, αν και με λαμπρό ήλιο, το γνώριμο σκηνικό που συνοδεύει πάντα τις επισκέψεις του Αμερικανού Προέδρου στις διάφορες χώρες επαναλήφθηκε... Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Κοινοβούλιο, όπου πραγματοποιούνταν συνάντηση μεταξύ του Καναδού πρωθυπουργού, Πολ Μάρτιν, και του Τζ. Μπους. Δεκάδες «ρόμποκοπ», αστυνομικοί των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων, είχαν παραταχθεί για να εμποδίσουν κάποιες εκατοντάδες από τους διαδηλωτές, οι οποίοι προσπάθησαν να πλησιάσουν το υπερπολυτελές ξενοδοχείο «Σατό Λοριέ», στο οποίο διέμενε το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής αντιπροσωπείας.

Η προσπάθεια αυτή τελικά οδήγησε σε σύρραξη, αφού ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις. Από τη μία οι διαδηλωτές με όπλα πέτρες και κόκκινες μπογιές και από την άλλη πάνοπλοι αστυνομικοί. Τελικά, έξι διαδηλωτές συνελήφθησαν για καταστροφή ξένης περιουσίας ή για επιθέσεις κατά αστυνομικών, τόνισε εκπρόσωπος του σώματος.

Πάντως, ο Μπους, που έτσι κι αλλιώς είναι εξαιρετικά αντιπαθής στον Καναδά και παρά την παρουσία χιλιάδων διαδηλωτών που καταδίκαζαν δυναμικά την πολιτική των ΗΠΑ, δήλωσε πως αισθάνεται συγκινημένος από τη θερμή υποδοχή των καναδικών αρχών. Και υπό τα συνθήματα των διαδηλωτών ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Καναδός πρωθυπουργός, Πολ Μάρτιν, εξήγγειλαν μια νέα αρχή στη βορειοαμερικανική συμμαχία, η οποία θα έχει στόχο την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, όπως σημείωνε η «Global & Mail».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο αρχηγοί μετά τη συνάντησή τους παραδέχτηκαν πως δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τα διμερή εμπορικά προβλήματα που απασχολούν τους Καναδούς, αλλά συμφώνησαν πως θα σχεδιάσουν κοινή στρατηγική για το μέλλον. Για την Ουάσιγκτον το σημαντικό σε αυτή την επίσκεψη ήταν η απόσπαση εκ μέρους του Καναδά της υποστήριξης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», στο Ιράκ και με τη στρατιωτική συνδρομή, στο δε Αφγανιστάν με την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων.

Χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος επισκέφτηκε το Χάλιφαξ, μία πόλη της Νότιας Σκοτίας, όπου ευχαριστώντας τους κατοίκους του για τη βοήθεια που παρείχαν στους Αμερικανούς - δεκάδες αεροσκάφη προσγειώθηκαν αναγκαστικά αφού απομακρύνθηκαν από τον αμερικανικό εναέριο χώρο την 11η Σεπτέμβρη - άδραξε και την ευκαιρία να επαναλάβει τα σχετικά με τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Πρόεδρος Μπους μίλησε στο Χάλιφαξ αντί στο Κοινοβούλιο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, εξαιτίας της απόρριψης της πρότασης του κυβερνώντος κόμματος από τους βουλευτές που γνωρίζουν τη σφοδρή αντίθεση των Καναδών στον πόλεμο κατά του Ιράκ και στην πολιτική του Μπους.

Παραιτήσεων συνέχεια

Την παραίτησή του από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τομ Ριτζ, ο άνθρωπος-κλειδί της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας».

Ο Ριτζ υπήρξε ο πρώτος υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, καθώς το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο δημιουργήθηκε από τον Τζορτζ Μπους λίγες βδομάδες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001.

Το υπουργείο απασχολούσε 180.000 υπαλλήλους, με τη συγχώνευση 22 ομοσπονδιακών υπηρεσιών, και είχε αρμοδιότητα να επανασχεδιάσει τις συνθήκες ασφαλείας για να αποτραπεί νέα επίθεση εναντίον αμερικανικού εδάφους.

Ο Ριτζ ήταν υπεύθυνος για την αύξηση του επιπέδου συναγερμού στο «πορτοκαλί» έξι φορές μετά την 11/9, αλλά έχει διαψεύσει κατηγορηματικά τις αιτιάσεις των αντιπάλων του ότι ορισμένοι συναγερμοί προκλήθηκαν για να αυξήσουν τη δημοτικότητα του Αμερικανού Προέδρου...

Η παραίτηση του Τομ Ριτζ είναι η τελευταία σε μία σειρά αποχωρήσεων από την αμερικανική κυβέρνηση, μετά την επανεκλογή Μπους στις 2 του Νοέμβρη. Προηγήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ, και Εμπορίου, Ντόναλντ Εβανς. Ο Ριτζ δήλωσε εντούτοις ότι θα παραμείνει στο πόστο του μέχρι την 1η του Φλεβάρη, ημερομηνία ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης. Θα αποχωρήσει σε περίπτωση που βρεθεί ο αντικαταστάτης του. Αρκετά ονόματα έχουν ακουστεί, όπως του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι, αλλά και του συμβούλου του Προέδρου για θέματα ασφαλείας, Φράνσις Τάουσεντ, και του υφυπουργού Ασα Χάτσινσον.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Αγνωστο πότε οι πρόωρες εκλογές

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Ούτε έξι μήνες μετά την αναχώρηση του Μπαρόζο για τις Βρυξέλλες και ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ζόρζε Σαμπάιο, αποφάσισε να διαλύσει το Κοινοβούλιο της χώρας και να προκηρύξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, με αιτιολογικό τις «έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις στους κόλπους της κεντροδεξιάς κυβέρνησης». Μπορεί ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας να αποφάσισε να διαλύσει το Κοινοβούλιο με μία κίνηση αποφασιστική, μη αναμενόμενη και με σαφή παρεμβατικό χαρακτήρα, εντούτοις δεν όρισε ημερομηνία για τη διενέργεια των πρόωρων εκλογών...

Η ενέργεια του Σαμπάιο προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού, Πέντρο Σαντάνα Λόπες, ο οποίος δήλωσε πως η διάλυση του Κοινοβουλίου δεν είναι δικαιολογημένη.

Ο Σαντάνα Λόπες είχε διαδεχτεί τον Ιούλη τον Ζοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όλους αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις σχετικά με τον οικονομικό προϋπολογισμό που κατάρτισε, έχει κατηγορηθεί για επεμβάσεις και επηρεασμό της λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης, καθώς και για έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπουργών.

Την προηγούμενη βδομάδα, ο Λόπες είχε προβεί σε ανασχηματισμό, τον οποίο ακολούθησε η παραίτηση του υπουργού Νεολαίας και Αθλησης, Ενρίκε Τσάβεζ, που κατηγόρησε ανοιχτά τον πρωθυπουργό για ανεντιμότητα.

ΧΙΛΗ
Το Πολεμικό Ναυτικό «αναλαμβάνει την ευθύνη»

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Το «κουτί της Πανδώρας» έχει ανοίξει για τα καλά, καθώς φαίνεται, και οι πρωταγωνιστές των 17 πιο σκοτεινών χρόνων στην ιστορία της Χιλής, με πρώτο τον δικτάτορα Αουγούστο Πινοτσέτ, βρίσκονται στο μάτι του «νομικού κυκλώνα». Η πραγματική κάθαρση όμως από τα «υπολείμματα» του φασισμού δεν είναι νομική, αλλά πολιτική... και αυτή δεν πρόκειται να γίνει.

Πάντως, δύο μέρες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης για τα βασανιστήρια, το Πολεμικό Ναυτικό της Χιλής παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι διαπράχθηκαν βασανιστήρια αμέσως μετά την άνοδο του δικτάτορα Πινοτσέτ στην εξουσία, το 1973. Μάλιστα, τα βασανιστήρια έγιναν στο πολεμικό πλοίο Esmeralda.

Σύμφωνα με το Reuters, είναι η πρώτη φορά που οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας παραδέχονται τη συμμετοχή τους στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα χρόνια της δικτατορίας, ενώ ο ναύαρχος Μιγκέλ Ανχελ Βεργάρα εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός...

Κατά το παρελθόν, αρκετά θύματα και αγωνιστές είχαν μιλήσει για τα βασανιστήρια που γίνονταν πάνω στο πλοίο και ουσιαστικά το Esmeralda είχε ταυτιστεί με τα βασανιστήρια του δικτατορικού καθεστώτος. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1.200 Χιλιανοί έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της δικτατορίας (1973-1990), ενώ, σύμφωνα με την έκθεση, τουλάχιστον 28.000 άνθρωποι υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ