Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Αγνωστο πότε οι πρόωρες εκλογές

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Ούτε έξι μήνες μετά την αναχώρηση του Μπαρόζο για τις Βρυξέλλες και ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ζόρζε Σαμπάιο, αποφάσισε να διαλύσει το Κοινοβούλιο της χώρας και να προκηρύξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, με αιτιολογικό τις «έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις στους κόλπους της κεντροδεξιάς κυβέρνησης». Μπορεί ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας να αποφάσισε να διαλύσει το Κοινοβούλιο με μία κίνηση αποφασιστική, μη αναμενόμενη και με σαφή παρεμβατικό χαρακτήρα, εντούτοις δεν όρισε ημερομηνία για τη διενέργεια των πρόωρων εκλογών...

Η ενέργεια του Σαμπάιο προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού, Πέντρο Σαντάνα Λόπες, ο οποίος δήλωσε πως η διάλυση του Κοινοβουλίου δεν είναι δικαιολογημένη.

Ο Σαντάνα Λόπες είχε διαδεχτεί τον Ιούλη τον Ζοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όλους αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις σχετικά με τον οικονομικό προϋπολογισμό που κατάρτισε, έχει κατηγορηθεί για επεμβάσεις και επηρεασμό της λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης, καθώς και για έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπουργών.

Την προηγούμενη βδομάδα, ο Λόπες είχε προβεί σε ανασχηματισμό, τον οποίο ακολούθησε η παραίτηση του υπουργού Νεολαίας και Αθλησης, Ενρίκε Τσάβεζ, που κατηγόρησε ανοιχτά τον πρωθυπουργό για ανεντιμότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ