Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Πριμακόφ: «ΗΠΑ και Γερμανία δεν ήθελαν το τέλος των βομβαρδισμών»

ΧΑΓΗ.--

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν επιδίωκε τη δημιουργία της λεγόμενης «Μεγάλης Σερβίας» ενώ μολονότι είχε δεχτεί τους ΝΑΤΟικούς όρους λίγο μετά την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών οι παραχωρήσεις του δεν έγιναν δεκτές «απ' τις ΗΠΑ και τη Γερμανία που τις θεώρησαν ανεπαρκείς». Αυτά κατέθεσε χτες μεταξύ άλλων στο δικαστήριο της Χάγης ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Γεβγένι Πριμακόφ.

Ο Πριμακόφ, που προσήλθε στο εδώλιο ως μάρτυρας υπεράσπισης, είπε πως ο πρώην ηγέτης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας δεν είχε σχέδια περί «Μεγάλης Σερβίας» τα οποία - όπως είπε - έβλεπε πως ήταν «θεωρητικά και με τίμημα μία τεράστια αιματοχυσία που ο Μιλόσεβιτς δεν ήταν διατεθειμένος να καταβάλλει». Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας χαρακτήρισε τον πόλεμο που σπάραξε την πρώην Γιουγκοσλαβία ως «εμφύλια σύρραξη που πυροδοτήθηκε από την ξένη παρέμβαση».

Ο ίδιος είπε πως κατά τη συνάντησή του με τον Μιλόσεβιτς λίγο μετά την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στις 24 Μάρτη του 1999, ο τότε ηγέτης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας είχε αποδεχτεί σε εξάωρες συνομιλίες που είχε μαζί του όλους τους όρους που είχε θέσει το ΝΑΤΟ για την αποχώρησή του από την περιοχή, δηλαδή την παροχή καθεστώτος ευρείας αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο, εγγυήσεις για την ασφαλή επιστροφή Κοσσοβάρων Αλβανών προσφύγων και παρουσία διεθνών οργανισμών στην περιοχή... Οπως εξήγησε αυτοί ήταν οι όροι του ΝΑΤΟ για το σταμάτημα των βομβαρδισμών και την αποχώρησή του απ' την περιοχή αλλά «και η Γερμανία και οι ΗΠΑ αποφάσισαν πως ήταν ανεπαρκείς αυτές οι παραχωρήσεις του Μιλόσεβιτς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ