Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Αλματώδης αύξηση των θυμάτων των πλημμυρών

Προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν

Associated Press

Προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν
ΜΑΝΙΛΑ.--

Ανισο αγώνα δρόμου με το χρόνο δίνουν διασώστες στις Φιλιππίνες, όπου οι σφοδρές καταιγίδες, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις έχουν κοστίσει, κατά τις επισήμως διανεμόμενες πληροφορίες, 400 νεκρούς, και άλλοι 150 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μόνο σε μία πόλη. Πληροφορίες ΜΜΕ, μάλιστα, χτες βράδυ, έκαναν λόγο για έως και 700 νεκρούς, όμως ίσως και αυτή η εκτίμηση ίσως αποδειχθεί μετριοπαθής... Η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς την κεντρική χώρα πλησιάζει τροπικός τυφώνας ο οποίος απειλεί να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο.

Στις χειρότερα πληγείσες πόλεις της επαρχίας Κεσόν, τη Ρεάλ, την Ινφάντα και την Τζένεραλ Νακάρ, υπήρξαν απερίγραπτες καταστροφές: γέφυρες και κτίρια κατέρρευσαν και παρασύρθηκαν από χειμάρρους λάσπης, και σε περιοχές που πλημμύρισαν ορατές πάνω από τη στάθμη του νερού ήταν μόνο οροφές κτιρίων και πολύ ψηλά δέντρα. Μονάδες του στρατού είχαν σπεύσει στην περιοχή.

Σε μια (ακόμη) πολιτικά προκλητική εμφάνιση, η πρόεδρος Γκλόρια Αρόγιο κατηγόρησε για τους θανάτους, τις τεράστιες πλημμύρες και υλικές ζημιές, φτωχούς κατοίκους που ξεχερσώνουν δάση για να φτιάξουν χαμόσπιτα, οικοπεδοφάγους και όποιον άλλο βρήκε πρόχειρο - και διέταξε ξανά τις αρχές να «προστατεύσουν το περιβάλλον».

Οι Φιλιππίνες πλήττονται από περίπου 20 τυφώνες το χρόνο. Ο πλέον καταστροφικός στη σύγχρονη ιστορία τη χώρα ήταν ο τυφώνας με το προσωνύμιο Θέλμα, το Νοέμβριο του 1991, στη νήσο Λέιτ, με τουλάχιστον 5.000 θύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ