Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Παζάρι» με αφορμή τις εκλογές

Περιπολία κατοχικών στις όχθες του Ευφράτη

Associated Press

Περιπολία κατοχικών στις όχθες του Ευφράτη
ΑΜΜΑΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Στο πλευρό της δοτής κυβέρνησης του Ιράκ, βρίσκεται ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα Β`, ο οποίος διαβεβαίωσε χθες τον Ιρακινό προσωρινό πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι, που επισκέπτεται το Αμμάν επίσημα, ότι «στηρίζει πλήρως» τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την κυβέρνησή του, προκειμένου να τηρηθούν οι προθεσμίες και να γίνουν στα τέλη του Γενάρη του 2005 οι γενικές εκλογές, μετά την ανακοίνωση αρκετών κομμάτων για αναβολή της ημερομηνίας των εκλογών.

Εγκωμιάστηκε, εξάλλου, η προσπάθεια του Ιρακινού πρωθυπουργού να προχωρήσει σε διάλογο με προσωπικότητες της μετριοπαθούς ιρακινής αντιπολίτευσης, κάτι που θα διευκολύνει την προεκλογική ατμόσφαιρα. Ομως, ποιες θα είναι ακριβώς οι προσωπικότητες αυτές και πότε θα ξεκινήσει ο διάλογος με τον πρωθυπουργό Αλάουι, δεν αποκαλύφθηκε ακόμα από ιρακινής πλευράς. Στην Ιορδανία εκπαιδεύονται με εντατικά προγράμματα στο μεταξύ περίπου 32 χιλιάδες Ιρακινοί νέοι αστυνομικοί.

Αφορμή του νέου γύρου «παζαριού» μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στη δοτή κυβέρνηση είναι επισήμως η ημερομηνία των εκλογών, αλλά στην ατζέντα είναι όλα τα ζητήματα, ειδικά όσα αφορούν στις διαπραγματεύσεις με τις κατοχικές δυνάμεις. Εξάλλου, οι Ιρακινοί που συνεργάζονται με τον κατακτητή είναι «έρμαια» και στο στόχαστρο της ιρακινής αντίστασης. Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και ο δοτός Πρόεδρος του Ιράκ Γάζι αλ - Γιάουαρ, που τάχθηκε υπέρ της διενέργειας των εκλογών στην προκαθορισμένη ημερομηνία, 30 Γενάρη 2005.

Στο μεταξύ, έξι Ιρακινοί, τέσσερα μέλη της εθνικής φρουράς και δύο πολίτες, καθώς και δύο Τούρκοι οδηγοί φορτηγών σκοτώθηκαν σε διαφορετικά επεισόδια στο βόρειο τμήμα της Βαγδάτης, όπως έγινε γνωστό από νοσοκομειακές και αστυνομικές πηγές. Τα μέλη της Εθνικής Φρουράς σκοτώθηκαν νωρίς το απόγευμα χθες κοντά στην πόλη Σαμάρα, ενώ και δύο πολίτες τραυματίστηκαν στο ίδιο επεισόδιο. Επίθεση εναντίον τους έγινε με αυτόματα όπλα και με δύο ρουκέτες, όπως αναφέρθηκε από την αστυνομία. Σε άλλο επεισόδιο δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν επίσης από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας, που εξερράγη την ώρα που περνούσαν με το αυτοκίνητό τους από τη γέφυρα Ντουλουχιγιάχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ