Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαιώνιση της κατοχής...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Τη διατήρηση του αριθμού των 17.500 ΝΑΤΟικών στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο «και για τους επόμενους μήνες» αποφάσισαν χτες οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ με το σκεπτικό πως η περιοχή διέρχεται σε μία «πολιτικώς εύφλεκτη περίοδο» με δεδομένη και την έναρξη των διαδικασιών για τον καθορισμό του τελικού στάτους κβο της επαρχίας γύρω στα μέσα του 2005.

Νωρίτερα, ο Βουκ Ντράσκοβιτς, υπουργός Εξωτερικών της Ενωσης Σερβία-Μαυροβούνιο, δήλωνε πως εάν στις διαπραγματεύσεις του 2005 για το Κοσσυφοπέδιο επιχειρηθεί προσπάθεια για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβική Δημοκρατία, αυτή θα προσκρούει σαφώς στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών. Οπως είπε, στη Χάρτα αναφέρεται ρητώς πως «δεν μπορεί το έδαφος ενός κράτους να ανακηρυχτεί έδαφος άλλου παρά τη θέληση του πρώτου».

Η δήλωση Ντράσκοβιτς έγινε μετά την συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, που έκανε δεκτή την πρόταση του ΓΓ του οργανισμού Κ. Ανάν πως είναι «τώρα πρόωρη» η άμεση πραγματοποίηση συνομιλιών για τον καθορισμό του στάτους κβο της περιοχής. Ωστόσο, στην ίδια συνάντηση υποστηρίχτηκε πως η περιοχή είναι «στο κατώφλι του κρίσιμου, αποφασιστικού σταδίου για τον τελικό καθορισμό του καθεστώτος του». Ο δε διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Σόρεν Τζένσεν-Πέτερσεν είπε πως η φάση-κλειδί για το Κοσσυφοπέδιο αρχίζει και κατά τη διάρκειά της θα είναι κρίσιμο να ευθυγραμμιστεί η πολιτική στρατηγική του ΟΗΕ στην περιοχή με την ετοιμότητα της KFOR να ανταποκριθεί...

Ο δε επικεφαλής του «Κέντρου Συντονισμού για το Κοσσυφοπέδιο» της σερβικής κυβέρνησης, Νεμπόισα Τσόβιτς, δήλωσε στο ΣΑ του ΟΗΕ πως η «αποκέντρωση εξουσίας» στην επαρχία «είναι ο καλύτερος τρόπος διασφάλισης της επιβίωσης, ασφάλειας και επαναπατρισμού των Σέρβων και όλων των μη αλβανικών μειονοτήτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ