Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Φονική απόπειρα κατά του Σέρβου Προέδρου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Αποφασισμένος»... «να συνεχίσει τον εκδημοκρατισμό της Σερβίας» εμφανίστηκε χτες ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μπόρις Τάντιτς, που φάνηκε να συνδέει την εκδήλωση αποτυχημένης απόπειρας κατά της ζωής του, προχτές αργά το βράδυ, σε κεντρικό δρόμο του Βελιγραδίου, με τις φιλοδυτικές θέσεις του, π.χ., περί πλήρους συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

Η απόπειρα εκδηλώθηκε όταν ένα μαύρο ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας Audi επιχείρησε να εμβολίσει το προεδρικό όχημα παρά τα εμφανή διακριτικά του σε κεντρική λεωφόρο του Βελιγραδίου. Χάρη στις ενέργειες της φρουράς του Τάντιτς η απόπειρα απέτυχε και έληξε μόνο με υλικές ζημιές στο προεδρικό αυτοκίνητο. Μερίδα του σερβικού Τύπου υποστηρίζει πως δεν επρόκειτο για ατύχημα αλλά για «προσχεδιασμένη ενέργεια». Στελέχη του «Δημοκρατικού Κόμματος» του Τάντιτς συνδύασαν μάλιστα την απόπειρα με παρόμοια κίνηση που είχε σημειωθεί, πριν τη δολοφονία του, το Μάρτη του 2003, κατά του πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς.

Οι σερβικές αστυνομικές αρχές, πάντως, ανακοίνωσαν πως έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του (τουλάχιστον ενός) δράστη που, σύμφωνα με τους άνδρες ασφαλείας του Σέρβου Προέδρου, ήταν «άνδρας 35-40 χρόνων με μούσι».

Ας αναφερθεί πάντως πως μετά απ' αυτή την εξέλιξη και ο Πρόεδρος της Ενωσης Σερβίας-Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς, ανακοίνωσε πως και αυτός είχε δεχτεί πρόσφατα απειλές κατά της ζωής του με αφορμή την υποστήριξη που παρέχει στις προσπάθειες σύλληψης καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου απ' το ΔΠΔ της Χάγης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ